Nyttige opplysninger

Canada og USA

Bekledning: Gjennomsnittstemperaturen i sommermånedene varierer fra 18-28 grader om dagen, men synker med 8-10 grader om kvelden. I de høye fjellene kan det blir kjøligere. Pga air-condition på hotellrom og restauranter anbefales det uansett en lett jakke. Sjekk gjerne www.pent.no for værvarsel i perioden du skal reise.

Butikker: Vanlig åpningstid er 10.00-21.00, søndager 12:00-18:00. Markeder og mindre butikker kan være åpne utover det. Når du handler, vær oppmerksom pål at priser ofte blir angitt uten skatt, men med et tillegg ca 6 % ”sales taxes” som legges på ved betaling.

Drikkevann: Springvann kan drikkes, men smaken er ikke alltid god. Vann selges overalt, med og uten kullsyre (sparkling/still water).

Driks/tips: Priser i Canada er oppgitt uten avgift. Det er obligatorisk å tipse (hovedregelen er 15 % av beløpet). Det er også vanlig å legge igjen tips til de som gjør rent på hotellrommet, taxi- og bussjåfører og annet servicepersonale. Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt.

Dyrelivet: Canada byr på et rikt dyreliv, bl.a. bjørn, puma og elg. Vær oppmerksom på at bjørn tiltrekkes av menneskers mat og søppel. Gi aldri bjørnene mat.

Elektrisitet: 110-120 Volt AC, 60Hz. Både spenning, frekvens og støpselet er forskjellig fra norsk standard. Adapter bør kjøpes i elektrobutikk i Norge.

Forretninger: Butikker holder ofte åpent til 21 på hverdager og til 17 eller 18 på lørdag og søndag. Noen forretninger er stengt søndag. Det er som regel mulig å finne døgnåpne matbutikker og apotek i byene.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. Regler for bagasje varierer. Ta kontakt med Norsk Tur for nærmere informasjon. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Innreise: Senest 72 timer før avreise må du søke innreisetillatelse til Canada. Se eget veiledningsskjema. Ta med kopi av bekreftelsen.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor lommebok, kamera, mobiltelefon etc. oppbevares. Det anbefales å legge igjen hjemme unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for.

Pass/visum: Det kreves elektronisk lesbart pass for innreise til USA. Slike pass kjennetegnes av det rektangulære midtstilte merket nederst på passets forside. Midlertidige pass kan ikke benyttes. Alle norske borgere som ikke har annet visum, må registrere seg i god tid før reisen på nettsiden til ESTA (Electronic System for Travel Authorisation). ESTA koster 14 USD og må betales med kort ved registrering.

ESTAs nettside: https://esta.cbp.dhs.gov. Dette er den offisielle nettsiden som bør benyttes. Turarrangøren tar ikke ansvar for ekstra betaling hvis man benytter en annen nettside der et firma tar seg betalt for tjenesten.

Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Det sparer mye ergrelse i tilfelle tap eller tyveri.

Språk: Canada er et multikulturelt land og har to offisielle språk, engelsk og fransk.

Tax-free: Ingen flasker er tillatt i håndbagasje om bord på kanadiske eller amerikanske fly, heller ikke i forseglet pose. Ved innreise til USA fra Canada kan maksimum 200 sigaretter og 1 ltr alkohol tas med. Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan også handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Landsnummer til Canada er +1 og landsnummer til Norge er 0047, og hele nummeret slås uavbrutt. NB: Man må ha tri-band telefon for å kunne bruke mobilnettet. De fleste nyere mobiltelefoner kan brukes, men ikke eldre. Tilgangen er redusert i mer øde områder.  Skal du ringe long-distance i USA, så slår du 1 foran nummeret. Tast 011-47 for å ringe fra USA til Norge.

Tidsforskjell: Canada er et langstrakt land, og tidsforskjellen til Norge varierer. I Ontario og Quebec området er det 6 timer etter Norge, mens i British Columbia og Seattle er det 9 timer.

Tidsforskjell: New Orleans, memphis og Nashville har Central Standard Time (CST), som ligger 7 timer etter Norge. Både USA og Norge skifter til sommertid, slik at tidsforskjellen er den samme sommer som vinter. Unntaket er korte perioder på høsten og om våren, fordi skiftet til/fra sommertid ikke skjer på samme dato i USA og i Europa. Sommertiden i USA gjelder fra andre søndag i mars til første søndag i november.

Tips/taxes: Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt. Amerikanere gir langt mer tips enn nordmenn, spesielt på restaurant. Tips utgjør en betydelig og forventet del av inntekten i mange serviceyrker. Gi minimum 15% på restaurant, gjerne 20%+. Under 15% betyr at du er misfornøyd. Dette kommer i tillegg til “moms” (sales tax). Gi minst en dollar per koffert til pikkoloen som bringer bagasjen din og et par dollar til en bartender som blander drinker. Beregn 10-15% driks til drosjer. Det er lurt å ha noen en-dollarsedler i lomma for tips.

Vaksiner / helse: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Canada / USA, men generelt anbefales oppdatering av tidligere vaksiner mot difteri, tetanus og polio, samt Havrix-vaksine mot hepatitt. Reiseforsikring anbefales på det sterkeste. God solbeskyttelse er viktig. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon eller vaksinasjonskontoret for å få utfyllende veiledning.

Valuta og kort: Valuta i Canada er kanadiske dollar (CAD). Det er tidkrevende og dyrt å veksle penger. Kredittkort er svært utbredt i Canada og USA og aksepteres i de fleste butikker, restauranter og liknende. Visa, MasterCard, American Express, og Diners Club er mest utbredt, men andre kort aksepteres også i varierende grad. På restaurant tar servitøren med seg kortet og returnerer med betalingsanvisning for underskrift.

Valutaen is USA er US Dollar. Det er tidkrevende og dyrt å veksle penger. Ta med USD og kort. Kredittkort er svært utbredt i USA og aksepteres i de fleste butikker, restauranter og liknende. Visa, MasterCard, American Express, og Diners Club er mest utbredt, men andre kort aksepteres også i varierende grad. På restaurant tar servitøren med seg kortet og returnerer med betalingsanvisning for underskrift.

Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell:

Canada: https://no.coinmill.com/CAD_NOK.html

USA: https://no.coinmill.com/NOK_USD.html