Nyttige opplysninger

Nord-Italia

Betalingskort: I Italia er bruk av betalingskort/kredittkort mindre utbredt enn i Norge. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fl este restauranter, hoteller, og større butikker. Taxi og mindre innkjøp bør betales med kontanter.

Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard/Mastercard på (0)145 67 84 84
Visa (0)1 42 77 11 90
Diners (0) 1 47 62 75 75
American Express (0) 1 47 77 72 00.

Banker/Valuta: Myntenheten i Italia er EURO. Bankenes åpningstid varierer, bankbesøk bør helst foretas på formiddagen.

Butikker: Mindre butikker holder siesta midt på dagen, men er gjerne åpne til 20.00 om kvelden. På mandag morgen er de fl este butikker stengte.

Bekledning: Det er vanligvis mildt i Italia når vi reiser, men ta med deg en god jakke og gode spasersko. Gjerne regntøy og paraply også. Vær oppmerksom at man ikke bør gå med kort skjørt/shorts eller nakne skuldre ved besøk i kirker. Det er generelt mildere i Italia enn i Norge.

Drikkevann: Kranvannet er bra, men vi anbefaler å kjøpe vann. Du kan velge mellom acqua minerale naturale (uten kullsyre) og acqua gasata (med kullsyre).

Driks/tips: Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at det legges igjen drikspenger på rommet. Det er også vanlig å legge igjen tips til de som gjør rent på hotellrommet, taxi- og bussjåfører og annet servicepersonale. Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt.

Drosje: De offi sielle drosjene har skilt med “Taxi” på taket. Taksameteret begynner på ca. 20 kroner om man stopper drosjen på gaten.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt. Kontaktene er imidlertid forskjellige, og har du med elektriske artikler hjemmefra vil vi anbefale at du kjøper et adapter før du reiser.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Det anbefales også å skaffe seg et helsetrygdekort gjeldende for EØS-land, via ditt Trygdekontor. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon ect. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Selv om både Italia og Norge er en del av Schengen-området, må pass medbringes, da det er eneste godkjente form for legitimasjon. Vi anbefaler å ta kopi av pass, forsikringsbevis (og-vilkår) og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Porto/post: Frimerker heter francobolli og kan med litt hell kjøpes i tobakksbutikker, tabacchi. Postkassene er røde.

Restauranter: Italienerne har et annet spisemønster enn nordmenn og de fleste spisesteder holder stengt mellom kl 14.30 og 19:00. Forretter heter antipasti, primo piatti består vanligvis av pasta, mens poteter eller grønnsaker (contorni) må bestilles ekstra til kjøtt og fisk. Regningen er il conto og øl heter birra.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan også handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Du må da vanligvis først slå 0 for å få linje ut av rommet. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet kan denne brukes på vanlig måte. Har du kontantabonnement er det litt ulik praksis hos de forskjellige leverandørene. Vi anbefaler at du kontakter din leverandør direkte for oppdatert informasjon.