Nyttige opplysninger

Usbekistan og Kirgisistan

DRIKKEVANN. Vannet på hotellene kan brukes til tannpuss. Vi anbefaler at det kun drikkes vann fra flaske. Pass på at forseglingen på kjøpte flasker ikke er brutt.

DRIKS /TIPS. Bussjåfør og våre lokale guider forventer tips. Se turprogram for mer informasjon om tips allerede er inkludert i turprisen. Hvis ikke vil reiseleder informere om hva slags beløp som er riktig å gi.

ELEKTRISITET. I begge land er strømstyrke og stikkontaktene som oftest de samme som i Norge, men strømbrudd forekommer ofte i begge land, helst på landsbygda.

HELSE/ REISEFORSIKRING. Ta med nødvendige medisiner hjemmefra, samt reiseforsikringskort. Sykehusene holder ikke vestlig standard, det er altså viktig å ha en god reiseforsikring som dekker ev. Nødvendig hjemtransport. Ta kopi av reiseforsikringsbevis og -vilkår ved bagasjeforsinkelse. Det sparer ergrelse og tid i tilfelle tyveri.

Restauranter er normalt ikke røykfrie. Vi anbefaler også å ta med noen våtservietter og hånddesinfeksjonsmiddel.

KLIMA OG KLÆR. Begge land har kontinentalt klima med veldig varme somre og kalde vintre. Om sommeren kan temperaturene komme opp i 35 grader i Usbekistan, med gode sommertemperaturer i juni og september. Oppe i høyden på de kirgisiske steppene vil det normalt være norske sommertemperaturer i mai og september, men noe kjøligere på turen til Son-Kul innsjøen (vi anbefaler en vattert jakke/tykk genser for denne utflukten). Husk solbeskyttelse og myggmiddel. På høyder over 3000 meter vil enkelte reisende kunne få symptomer på høydesyke. Da er hvile og drikke (ikke alkohol) viktig. Enkelte leger anbefaler sportsdrikker, men ikke tabletter mot høydesyke. Utfluktene på våre turer holder seg på en høyde under 3000 meter. I begge land er de fleste innbyggere moderate muslimer, gjestfrie og hyggelige. Det er ingen spesielle kleskoder, men vis respekt for lokale kulturer og religioner, spesielt ved besøk av moskeer eller liknende steder.

KRIMINALITET. Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommebok, kamera og mobiltelefon. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker hjemme. 

PASS OG VISUM.  Passet skal være gyldig i seks måneder utover reisens slutt. Usbekistan og Kirgisistan har ikke visumplikt for norske borgere for reiser inntil 30 dager, men alle skal bære kopi av passet med seg til enhver tid.

TAXFREE. Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk.
OBS! Ingen flasker kjøpt utenom Europa kan tas med som håndbagasje, selv ikke i forseglet pose. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

TELEFON OG INTERNETT. Det er god mobildekning i byene, men ikke utover i distriktene. Sjekk prisene for å ringe hjem og for å sende sms. For å ringe hjem bruk +47 på mobil, ikke 0047. Fasttelefonlinjer er av varierende kvalitet og kan bli stengt av myndighetene. Internett er strengt kontrollert i Usbekistan.  I Bisjkek og de fleste andre byer i Kirgisistan har etter hvert flere hoteller trådløst nett.

TIDSFORSKJELL.  Usbekistan og Kirgisistan veksler ikke mellom sommer- og vintertid. Når det er sommertid i Norge, ligger Usbekistan tre og Kirgisistan fire timer foran Norge, om vinteren fire resp. fem timer.

VAKSINER. Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Sentralasia, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampe/kikhoste og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du bør også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen holder livet ut. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon for veiledning. Nødvendige medisiner må oppbevares i håndbagasje, eventuelt med kopi av legens resept. Husk å gi tidlig beskjed om eventuelle allergier eller diettbehov.

VALUTA OG KREDITTKORT. Dersom du har regionsperre i din nettbank, husk å åpne kortet for bruk i Asia før du reiser! På de fleste hoteller kan de vanligste kredittkort brukes, men ikke på mindre steder. En del restauranter aksepterer kort, men du må regne med et tilleggsgebyr på opptil 10 %. Selv om priser i Usbekistan ofte vises i USD, så er det kun lov å betale med lokal valuta. Minibanker er tilgjengelig i de store byer og noen større hoteller, de utbetaler lokal valuta. Det er ikke alltid mulig å finne en minibank. Det anbefales derfor å ta med en del kontanter i USD eller EURO, som kan veksles i banker eller vekslekontor. Vær obs på at veksling på svartebørs forekommer, men er strengt ulovlig. Utenfor byene er det kun kontanter som gjelder.

Valutaen i Usbekistan heter Usbekiske som (UZS), og for tiden er 1000 UZS ca 1 NOK. Valutaen i Kirgisistan heter også som (KGS), og 100 KGS er ca 12 NOK.

Link til oversikt over valutakurs i Usbekistan og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_UZS.html

Link til oversikt over valutakurs i Kirgisistan og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/KGS_NOK.html

Ved kjøp av lokale varer må du være obs på at enkelte varer, som for eksempel tepper, må registreres og ha selgerens eksportlisensene hvis de skal føres ut av landet. Skulle du ha usbekiske eller kirgisiske sedler til overs ved utreise, kan disse veksles tilbake på flyplassen, men bare mot visning av kvittering fra den offisielle vekslingen ved ankomst.

Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800