Nyttige opplysninger

Sørstatene i USA

Butikker: Vanlig åpningstid er 10.00-21.00, søndager 12:00-18:00. Markeder og mindre butikker kan være åpne utover det. Når du handler, vær oppmerksom pål at priser ofte blir angitt uten skatt, men med et tillegg ca 6 % ”sales taxes” som legges på ved betaling.

Bekledning og klima: New Orleans har et subtropisk klima, somrene er varme og fuktige med temperaturer rundt 30°, vintrene er milde rundt 15°. Vår og høst kan være litt uberegnelige, men vil for oss nordboere ha gode temperaturer. Byen får mye nedbør, en må alltid være forberedt på regn, spesielt på sensommeren. Temperaturene vil om våren ligge rundt 22-25°, om høsten 25-30°, med litt kjøligere kvelder. I Memphis og Nashville er det tilnærmet like temperaturer. Også her må en være forberedt på en regn- eller tordenbyge. Men Memphis skryter allikevel med at sola er ute på 64 % av årets dager, bedre enn Miami! ­

Drikkevann: Springvann kan drikkes, men smaken er ikke alltid god. Vann selges overalt, med og uten kullsyre (sparkling/still water). Elektrisitet: 110-120 Volt AC, 60Hz. Både spenning, frekvens og støpselet er forskjellig fra norsk standard. Adapter bør kjøpes i elektrobutikk i Norge.

Flyreisen: Regler for bagasje varierer. Ta kontakt med Norsk Tur for nærmere informasjon. Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene aldri kan garantere for spesielle ønsker angående plassering om bord i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen gjelder også her de nye EU-regler. Ingen beholder som kan inneholde mer enn 1 dl væske er tillatt brakt gjennom sikkerhetskontrollen, alt må passe i en 1-liters plastpose med glidelås.

Pass/visum: Det kreves elektronisk lesbart pass for innreise til USA. Slike pass kjennetegnes av det rektangulære midtstilte merket nederst på passets forside. Midlertidige pass kan ikke benyttes. Alle norske borgere som ikke har annet visum, må registrere seg i god tid før reisen på nettsiden til ESTA (Electronic System for Travel Authorisation). ESTA koster 14 USD og må betales med kort ved registrering. ESTAs nettside: https://esta.cbp.dhs.gov. Dette er den offisielle nettsiden som bør benyttes. Turarrangøren tar ikke ansvar for ekstra betaling hvis man benytter en annen nettside der et firma tar seg betalt for tjenesten.
Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Det sparer mye ergrelse i tilfelle tap eller tyveri.

Tax-free: Ingen flasker er tillatt i håndbagasje om bord på amerikanske fly, heller ikke i forseglet pose. Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Ingen flasker kjøpt utenom Europa kan tas med som håndbagasje hjem. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet, men det er dyrt. De fleste nyere mobiltelefoner kan brukes, men ikke eldre. Dekning utenfor storbyene er varierende. Skal du ringe long-distance i USA, så slår du 1 foran nummeret. Tast 011-47 for å ringe fra USA til Norge.

Tidsforskjell: New Orleans, memphis og Nashville har Central Standard Time (CST), som ligger 7 timer etter Norge. Både USA og Norge skifter til sommertid, slik at tidsforskjellen er den samme sommer som vinter. Unntaket er korte perioder på høsten og om våren, fordi skiftet til/fra sommertid ikke skjer på samme dato i USA og i Europa. Sommertiden i USA gjelder fra andre søndag i mars til første søndag i november.

Tips/taxes: Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt. Amerikanere gir langt mer tips enn nordmenn, spesielt på restaurant. Tips utgjør en betydelig og forventet del av inntekten i mange serviceyrker. Gi minimum 15% på restaurant, gjerne 20%+. Under 15% betyr at du er misfornøyd. Dette kommer i tillegg til “moms” (sales tax). Gi minst en dollar per koffert til pikkoloen som bringer bagasjen din og et par dollar til en bartender som blander drinker. Beregn 10-15% driks til drosjer. Det er lurt å ha noen en-dollarsedler i lomma for tips.

Vaksiner/helse: Ingen vaksiner er påkrevd, men generelt anbefales oppdatering av tidligere vaksiner mot difteri, tetanus og polio, samt Havrix-vaksine mot hepatitt. Reiseforsikring anbefales på det sterkeste. God solbeskyttelse er viktig. Myggbeskyttelse (myggspray med DEET, langbukse og langermet skjorte om kvelden) anbefales.

Valuta og kort: Valutaen er US Dollar. Det er tidkrevende og dyrt å veksle penger. Ta med USD og kort. Kredittkort er svært utbredt i USA og aksepteres i de fleste butikker, restauranter og liknende. Visa, MasterCard, American Express, og Diners Club er mest utbredt, men andre kort aksepteres også i varierende grad. På restaurant tar servitøren med seg kortet og returnerer med betalingsanvisning for underskrift.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_USD.html