Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny
Bilde i bildekarusell

Albania & Makedonia

Durres. Albania

Albania & Makedonia

Bilde i bildekarusell

Albania & Makedonia

Albania

Albania & Makedonia

Bilde i bildekarusell

Albania & Makedonia

Bilde i bildekarusell

Albania & Makedonia

Albania & Makedonia

Sør-Europas uoppdagede skattkammer

24. mai - 1. juni og 5. – 13. juni 2018

Albania har overflod av naturskjønnhet og er nå klar til å invitere besøkende med på spennende reiser i et fargerikt land. Med et kommunistisk regime som opphørte i 1991, trengte landet to tiår for å komme seg på fote igjen. Nå kan dette lille landet stolt vise frem sine unike attraksjoner. Makedonia ble en egen nasjon i 1991 og har vært et område i Europa som har vært kasteball mellom mange nasjoner. Nå nyter landet sin selvstendighet og er stolt av sine tradisjoner. Dette fjellrike landet med mer enn 50 krystallklare innsjøer, vil henføre og begeistre deg. Denne reisen gir deg mange fine og nære opplevelser. Vi kommer tett på lokalbefolkningen og får oppleve hverdagslivet. Menneskene er åpne, gjestfrie og imøtekommende. Landenes kjøkken vil begeistre med smakfulle retter tilberedt med tradisjon og omhu. Naturopplevelsene er både storslagne og varierte. Kontrastene mellom landsbyer stappfulle av kultur, byer hvor kommunismens skygger fremdeles er til stede og Adriaterhavets deilige strender er store. En reise til disse landene på Balkan, som har ligget som skjulte skatter så altfor lenge, anbefales på det varmeste.

Program

Dag 1: Oslo – Tirana, Albania

Tirana. Nasjonalmuseet. Albania

Vi flyr fra Oslo om morgenen og lander i Tirana utpå dagen. Deretter sjekker vi inn på vårt gode hotell midt i sentrum og er klare for å utforske Albanias hovedstad. Tirana er i dag en levende og utrolig fargerik by. Husene er malt i alle regnbuens farger, og her sloss storslåtte kirker, monumentale byggverk, statuer og frodige parker om oppmerksomheten. Bulevarder, kafeer og forretninger blander seg med et yrende folkeliv. Og her er det så billig å handle at å prute - det glemmer man. Mange århundrer har satt sitt fotavtrykk i denne hovedstaden – mektige ottomanske byggverk, italiensk eleganse og kommunistisk betong – i dag vevd sammen til en by full av sjarm. Kveldens middag er en eksplosjon av smaker og farger. Litt utenfor Tirana, i landlige omgivelser, ønsker Albanias Master Chef oss velkommen til vinsmaking og et gourmetmåltid du sent vil glemme.

Dag 2: Tirana – Ohrid-innsjøen, Makedonia

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/20160930_114915.jpg

En oppdagelsesreise til ukjente steder bør være dagens tittel. En times kjøring fra Tirana møter vi Elbasan, byen som fremdeles er stolt av sin festning, bygget av den tyrkiske sultanen Mehmed 2 på 1600-tallet. Vi fornemmer byens velstand i slotts- og basilikaruinene, samt festningsmurene som omkranser gamlebyen. De neste par timene omsluttes vi av Albanias vakre landskap og majestetiske fjell. En reise i naturopplevelser. Som på et maleri åpenbarer den skjønne Ohrid-innsjøen seg, en av verdens eldste innsjøer, 5 millioner år gammel. Den ligger omkranset av høye fjellkjeder, og rundt innsjøen er det små idylliske landsbyer. Ohrid og omgivelsene rundt er i dag på UNESCO’s verdensarvliste. En tredjedel ligger i Albania og to tredjedeler tilhører Makedonia. Vi kjører inn i Makedonia, og dagens lunsj serveres i Sveti Naum. Etterpå spaserer vi opp til St. Naum-klosteret som ble bygget på 900-tallet da Makedonia var under Bulgaria. Utsikten utover innsjøen er intet mindre enn imponerende, og det samme er klosterets ikoner og fresker. Så går vi om bord i robåter og får en meget spesiell opplevelse. Vann fra Mount Galicica ledes via en underjordisk elv inn i kilden Black Dream. Aldri har du opplevd så krystallklart vann og sett så mange grønne nyanser mens vi stille siger innover det trolske landskapet – både langs vannkanten og ikke minst i bunnen av kilden. Utpå ettermiddagen ankommer vi byen Ohrid hvor vi skal bo i to netter. Vi sjekker inn på boutiquehotell ved innsjøen.

Dag 3: Ohrid – sightseeing, vandretur og båttur

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/st-john-ved-ohrid_shutterstock_197537735_lite.jpg

Ohrid har eksistert siden antikken og var i år 1000 hovedstad i det første bulgarske riket og sete for erkebispedømmet. Det ble etterhvert bygd 365 kirker her, en for hver dag i året. Under bysantinerne var byen et kulturelt sentrum. I dag er dette Makedonias mest forførende sted med sjarmerende bygninger som grasiøst klynger seg til åssiden. Vandreturen på brosteinsbelagte gater fører oss forbi historiske bygninger og et imponerende romersk amfiteater før vi kommer opp til byens middelalderborg. Samuel Fortress var Balkans mest uinntakelige festning. Oppe på festningsmurene får vi en storslått utsikt utover byen og Ohrid-innsjøen. Vi fortsetter vandringen og kommer ned til St. John At Kaneo, Makedonias mest praktfulle kirke, bygd på en klippe over en liten fiskelandsby. Båtturen på denne vakre innsjøen med sitt stille krystallklare vann, er en fin avslutning på turen. Byens gågater ønsker oss velkommen med parker, strandpromenade, kafeer og restauranter og en mengde spennende forretninger. Ettermiddagen nyter du i ditt eget tempo. Om kvelden blir det et tradisjonelt måltid med deilig makedonsk mat.

Dag 4: Ohrid – Berat, Albania

Berat. Albania

Vi tror mange kunne tenke seg noen ekstra dager ved denne idylliske innsjøen, men vi har så mye spennende i vente. Vi kjører rundt innsjøen, som er 30 km lang, før vi er tilbake i Albania. Turen fortsetter igjennom Belshi-regionen, kjent for sine 84 innsjøer, før vi tar et stopp i Kucova, byen som virkelig viser hvordan det var i Albania under kommunisttiden. Italienerne fant olje her i 1928, og da kommunistene overtok, boret de 1700 oljebrønner rundt byen i tillegg til at de bygde masse fabrikker. I dag står byen som et grufullt eksempel på kommunisttiden, med mange falleferdige bygninger og oljebrønner. Et stopp til ettertanke i en by som selv i dag går under navnet Stalin City. Så ønsker oldtidsbyen Berat oss velkommen med sin magiske stemning. Byen har fått kallenavn «byen med de 1000 vinduer» og «den hvite byen». Dette er museumsbyen i Albania, hvor husene klamrer seg fast både til hverandre og til åsen de er bygget opp etter. Flankert av grønne og blomstrende vekster er dette et av landets beste fotomotiv. Her skal vi spise lunsj og vandre opp til byens 2500-årige slott som troner over byen. I Berat holdes tradisjonsrike håndverk i hevd, treskjæring, metall- og steinarbeider samt mange andre former for håndarbeid. Og vi skal besøke Margarita som i mange år har laget sitt spesielle syltetøy, Gliko. Hele 21 varianter laget av forskjellig typer bær og frukter. Utpå ettermiddagen sjekker vi inn på hotell i denne byen hvor Albanias kultur er tatt så godt vare på.

Dag 5: Berat - Durres, Adriaterhavet

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/durres.jpg

Dagens kjøreetappe er i lavlandet, og utpå dagen ender vi opp ved Adriaterhavets strender! Men underveis skal vi ta en avstikker til Karavasta-lagunen som ligger i Divjakë- Karavasta Nasjonalpark. Dette er et av de største laguneog våtmarksområdene, forbundet med havet via en lang sandbanke. Mandarinender og dalmatianpelikaner hekker på små sandøyer i lagunen. Denne pelikanarten er verdens tyngste flyvende fuglerase og er et imponerende syn når de svever over oss. Her finnes også vannbøfler og en rik vegetasjon. I lagunens mest kjente fiskerestaurant spiser vi dagens lunsj. De siste fire nettene skal vi nyte ved Adriaterhavets strender, på et flott hotell i Golem, 15 km syd for byen Durres.

Dag 6: Sol, bad og nytelse og kanskje en tur til Durres

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/strandbilde-fra-visit-albania.jpg

Dagen er din! Hotellet vårt har også et stort bassengområde og alle de fasiliteter som gir oss et behagelig opphold. Her finner man roen, enten på en solseng under en parasoll, eller svømmende i god sjøtemperatur. Durres er Albanias eldste og nest største by, og verdt et besøk. Mellom det 1. og 3. århundret var byen en viktig havn og handelssenter for varer som ble fraktet mellom Roma og Istanbul. Balkans største romerske amfiteater står som et vitne om storhetstiden i denne byen. For de museumsinteresserte kan både det arkeologiske og etnografiske museet anbefales. I dag er Durres en moderne by med grønne lunger, forretninger, kafeer og hyggelige spisesteder.

Dag 7: Frivillig utflukt til Krujë

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/kruja_marked_01.jpg

For de som ikke vil sole seg og nyte strendene, arrangerer vi en spennende tur til den lille fjellandsbyen Krujë. Byen ligger blant høye grønnkledde fjell med en storslått utsikt helt ut til havet. Ikke rart at byen har fått kallenavnet Balkongen over Adriaterhavet. Men først kjører bussen oss via hårnålssvinger helt til toppen av fjellet Sari Salltik. Der skal vi kikke på et eiendommelig lite kapell som ligger inne i fjellet. I Krujë spaserer vi igjennom gamlebyen opp til byens festning som er omsluttet av en mur med ni tårn. Deretter blir det lunsj med albansk musikk og folkedans. Gled deg til besøket i Krujë Old Bazaar – en eksotisk fargeeksplosjon stappfull av albanske håndarbeider – duker, tepper, skjerf, tøfler og klær. Smykker og dekorasjonsartikler, tre- og messingarbeider og masse antikviteter. Her får man mye for pengene! Utpå ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet vårt, som kun ligger en times busstur unna.

Dag 8: Frivillig utflukt til vingård, med gourmetlunsj

/globalassets/europa/albania--makedonia/albania-programbilder/20161004_143222.jpg

Er du interessert i god vin og gourmetmat – gå ikke glipp av denne utflukten! Vi skal besøke Fishte hvor de albanske Kallmetidruene dyrkes. Jordsmonnet i denne regionen er perfekt, ikke bare til druedyrking, men også for oliventrær og bønner. Vi er invitert til en liten familiebedrift hvor to brødre siden 2006, med lidenskap og kjærlighet, har klart å trylle frem de deiligste viner. I tillegg til vinsmaking med hjemmebakt brød og oliven, får vi omvisning på vingården. Her produseres det også druebrandy, raki og olivenolje. Kvalitetsprodukter til å ta med seg hjem! Lunsjrestauranten er neste høydepunkt, mange mener den beste i Albania. Beliggende i et frodig landskap hvor det alltid står kortreist mat fra egen farm på menyen. Gled deg til smaksbomber, kreativt og fargerikt dandert og ledsaget av kvalitetsviner fra distriktet. Vi topper dagen med avslutningsmiddag på Durres beste sjømatrestaurant.

Dag 9: Det er vemodig å reise hjem

Albania

Vi vet at du vil fortelle om denne reisen til familie og kjente og kanskje allerede planlegge å komme tilbake. Du har følt deg privilegert som har fått oppleve et land som i mange år har ligget uberørt av turister og som nå har reist seg som en hvit svane. Albania har fremdeles utfordringer etter mange år under kommunistisk styre, men har klart å ta fram sine gamle tradisjoner, fi npusset på de tingene de har vært så stolte av og gitt oss uforglemmelige opplevelser. Vi ønsker dette lille landet, som er en tiendedel av Norge i utstrekning, hell og lykke i årene som kommer. Utpå dagen kjører vi tilbake til Tirana og fl yr hjem til Norge.

Prisinformasjon

Turpris kr 10 550,- pr. pers.
Pluss flyavgifter kr 1 440,- pr. pers.
Total turpris kr 11 990,- pr. pers.

Turprisen inkluderer:
Fly Oslo - Tirana t/r
(utreise fra andre byer på forespørsel)
Buss ifølge program
8 netter i dbl.rom på gode hotell
8 frokoster
3 lunsjer med 1 glass vin
8 middager med 1/2 fl . vin
Utfl ukter ifølge program
Tips
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg:
Enkeltrom kr 1400,-
Krujë, inkl. lunsj og drikke kr 350,- pr. pers.
Besøk på vingård, inkl. lunsj og drikke kr 350,- pr. pers.

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og eventuelle trykkfeil.

7.0°