Nyttige opplysninger

Argentina & Brasil

Bagasje: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapenes bagasjeregler varierer. Ved behov for nærmere informasjon om dette kan reisearrangør kontaktes.

Banker: Bankene er vanligvis åpne mandag til fredag. Vekslingskontorene heter Cambio. Hotellene veksler også, men her er kursen dårligere enn i bankene og vekslingskontorene. Kredittkort kan brukes i stor utstrekning.

Bekledning: Det er sommer i Argentina og i Rio fra desember til mars med dagstemperaturer fra 28 – 35 grader. På våren i oktober/november ligger temperaturen mellom 12 – 25 grader Celsius. Det anbefales å ta med et klesskift den dagen turen går til fossefallene. Se for øvrig www.yr.no for en oppdatert værvarsling.

Betalingskort: Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Drikkevann: Vann fra springen kan drikkes, men vi anbefaler det ikke utover tannpuss. Mineralvann på flaske selges overalt. Sin gas er vanlig vann, con gas er med kullsyre.

Driks/tips: Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at det legges igjen tips på rommet og i spisesalen. Det er også vanlig å gi litt tips til bussjåførene / guidene.

Drosjer: I begge land anbefaler vi de offisielle drosjene som er gule og merket med RADIO TAXI eller de som har en firmalogo på bakre del av bilen. Betaling skjer i kontanter, sørg for å ha mindre sedler med deg. Tips til drosjesjåfører er ikke så vanlig, men man runder gjerne opp til nærmeste beløp.

Elektrisitet: I Argentina er strømstyrken er 220 volt. De fleste norske apparater med original stikkontakt kan brukes. I Brasil består strømnettet av både 110 volt og 220 volt. Det finnes en rekke forskjellige støpsler og bruk av adapter kan derfor være nødvendig.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Drikk godt med vann, løs opp tettsittende plagg og sko, unngå alkoholinntak og sørg for å røre på kroppen noen ganger. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Forretninger: Åpningstidene varierer veldig. Stort sett har vanlige butikker åpne mandag til fredag fra kl. 09.00 – 21.00. Lørdag fra kl. 10.00 – 01.00. De fleste butikksentre og større butikker har også søndagsåpent. Det er ikke vanlig å prute i forretninger, men på markeder kan du prøve deg.

Kriminalitet: Som turist er man en fristelse for lommetyver og overalt hvor det er fattigdom i verden, gjelder det å være diskret. Så vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker og smykker man ikke har bruk for hjemme. De fleste større byer har slumområder, såkalte villas (Argentina) og favelaer (Brasil). Som turist bør du være forsiktig med å oppsøke disse områdene og det er anbefalt å utvise særlig forsiktighet ved ferdsel alene etter mørkets frembrudd.

Pass: Husk å ta med pass, ved reiser fra utlandet til Norge er det kun pass som godtas som gyldig legitimasjon. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri. Vær oppmerksom på at Argentina og Brasil krever at reisende har pass som er gyldig minimum 6 måneder etter at reisen er avsluttet.

Språk: I Argentina snakker man spansk og i Brasil snakkes det portugisisk. Mange brasilianere forstår spansk, men det er nok med engelsk vi kommer lengst. Prøv deg frem, så får du svar. Folk er generelt åpne og glade i å kommunisere.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Ingen flasker kjøpt utenom Europa kan tas med som håndbagasje, selv ikke i forseglet pose. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Tidsforskjell: Argentina ligger fire timer etter Norge (fem timer når det er sommertid i Norge). I Brasil varierer tidsforskjellen til Norge fra tre, fire og fem timer, avhengig av årstid og tidssone.

Vaksiner/helse: Vi viser til vaksineklinikken eller ditt lokale helsesenter for oppdatert informasjon om dette. Følgende vaksiner anbefales vanligvis for reiser til Sør-Amerika: difteri/stivkrampe/polio dersom det er mer enn 10 år siden du tok disse, samt Hepatitt A og gulfeber. Vi anbefaler å ta med myggspray for oppholdet i Iguazu og i Rio. Flere land i Sør-Amerika har hatt utbrudd av zikafeber, og Folkehelseinstituttet anbefaler nå gravide om å ta forholdsregler før og etter en reise til Sør- og Mellom Amerika. Se gjerne Folkehelseinstituttets hjemmeside www.fhi.no.

Valuta: I Argentina er det argentinske pesos (ARP) som brukes. Symbolet for peso er $. I Brasil bruker man valutaen real. Det er ikke mulig å veksle peso eller real i Norge, og det anbefales derfor å ta med seg amerikanske dollar i kontanter. Disse kan lett veksles ved ankomst. Bankautomater finnes nesten overalt, og bruken av kredittkort er utstrakt.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/ARS_NOK.html