Nyttige opplysninger

BALI  (INDONESIA)

Betalingskort: Visa og MasterCard aksepteres de fleste steder i byer og turiststeder og kan brukes til kontantuttak i minibanker. Noen butikker legger 4-5 % på prisen ved bruk av kort.

Drikkevann: Vannet på hotellet kan brukes til tannpuss, men bør ikke drikkes. Overalt kan vannflasker kjøpes, sjekk at forseglingen ikke er brutt. 

Driks/tips: Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj og middag. Det er også vanlig å legge igjen tips til de som gjør rent på hotellrommet, taxi- og bussjåfører og annet servicepersonale. Tips er ikke inkludert i turprisen.

Elektrisitet: Strømstyrken er samme som hjemme og stikkontaktene er de samme som i Norge, med 2 runde ben, med eller uten jording.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra, samt reiseforsikringskort. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen. Det anbefales å ta med solkrem, hatt og myggmiddel.

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse gir følgende anbefalinger: vaksine mot difteri/stivkrampevaksine og polio bør være oppdatert innen de 10 siste år. Det anbefales også vaksine mot hepatitt A/ gulsott. Vaksinen heter Havrix. Tar du påfylling av denne etter ett år, vil vaksinen holde resten av livet. I tillegg anbefales myggbeskyttelse. Langermet skjorte og langbukse beskytter mot myggstikk. Man bør holde seg unna katter, hunder og aper pga faren for rabiessmitte.

Pass/Visum: Passet må være gyldig i minst seks måneder utover oppholdet i Indonesia. Nordmenn kan reise visumfritt så lenge oppholdet er begrenset til 30 dager. Vi anbefaler å ta kopi av pass, forsikringsbevis og –vilkår og legge dette i kofferten. Pass, flybillett og verdisaker bør oppbevares i safen på rommet.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter sprit, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl eller 3 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (f.eks snus). Se tollvesenets nettside for andre kvoteregler: https://www.toll.no/no/varer/alkohol-og-tobakk/kvote/

Flasker kjøpt utenfor EU-området kan ikke tas med i håndbagasjen. Du kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommebok, kamera, mobiltelefon. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme. Pass, flybillett og verdisaker bør oppbevares i låst koffert eller safe på rommet.

Tidsforskjell: I vinterhalvåret ligger Bali 7 timer foran norsk tid. Ellers er tidsforskjellen 6 timer.

Valuta: Den indonesiske valutaen er Indonesian Rupiah (IDR). For tiden er 1 500 IDR rundt 1 NOK. Det er ikke lov å ta IDR ut av landet. Vi anbefaler USD (amerikanske dollar) om du ønsker å ha med kontanter.