Nyttige opplysninger om Sveits og Nord-Italia

Banker og butikker: Bankene er vanligvis åpne mandag til fredag 09.30 – 16.00, butikker 09.00 – 18.00, lørdag til 16.00. Noen butikker stenger for siesta 12-14.00. Det finnes minibanker samt veksleautomat for EURO mot sveitsiske franc.

Bagasje: På denne turen er det inkludert bagasjetransport mellom hoteller og tog i Sveits. På grunn av kryssing av landegrense, er det ikke mulig med inkludert bagasjetransport den dagen gruppen forlater St. Moritz. Her vil det være busstransport til togstasjonen i St. Moritz, og ved ankomst Tirano er det maks 200 meter å gå til fots til bussen.

Bekledning: Været kan være skiftende i Sveits, mens Italia byr på mildere temperaturer. Derfor er det lurt å tenke at vi skal innom flere klimasoner på denne turen. Vår og høst har vanligvis høyere temperaturer enn her hjemme. Gjennomsnittstemperatur i Zermatt og St Moritz i juni er ca 15 grader men det kan gjerne også være 10 eller 25 grader. Oppe i høyden med Gornergrat så  kan temperaturene fort nærme seg null! En vindtett jakke samt tykk genser og gode sko anbefales.

Drikkevann: Vann fra springen har god kvalitet og kan drikkes i Sveits. I Italia anbefaler vi flaskevann. Bestiller du ”Wasser” i Sveits får du vanligvis mineralvann, enten ”Stilles Wasser” (uten kullsyre) eller ”Sprudel” (med kullsyre). I Italia heter vann agua minerale.

Driks/tips: Service er inkludert i prisen, men det er vanlig å gi litt når servicen er bra. Rund gjerne opp litt når du kjøper lunsj på egen hånd. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet. Tips til restauranter og sjåfør er inkludert i turprisen.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt og kontaktene er de samme som i Norge.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene aldri kan garantere for spesielle ønsker ang. plassering om bord i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Kaffe: I både Sveits og Italia kan du få Espresso (sterk i liten kopp), Cappuccino eller vanlig kaffe.

Pass: Pass er nødvendig for alle reiser. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Det sparer mye ergrelse i tilfelle tap eller tyveri.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet, men det er dyrt, særlig i Sveits. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Mobiltelefon kan brukes. Husk å være bevisst på å slå av roaming i Sveits når du ikke trenger det, da mobildata takstene er relativt høye der sett i forhold til resten av Europa.

Togreisene: På togturene kommer vi til å sitte sammen to og to, og setene reserveres utfra hvem som deler rom på turen, såfremt det er mulig. Gruppen vil antagelig sitte i et eget område og derfor kan man evt. også bytte sete innbyrdes. Det er panoramavinduer på togene, slik at det er god sikt uansett hvilken side man sitter på.                        

Vaksiner/helse: Ingen vaksiner er påkrevd, men generelt anbefales oppdatering av tidligere vaksiner mot difteri, tetanus og polio. Som norsk borger gjelder ditt helsekort (husk å fornye det!) for tjenester som tilsvarer det lokale borgere får. Reiseforsikring anbefales.

Valuta og kort: Vi er innom 2 land. I Sveits brukes sveitser francs (CHF), men også EURO blir gjerne akseptert. Det er altså ikke nødvendig å veksle i francs. I Italia brukes Euro. Kort blir akseptert overalt, men ha med noen kontanter for små kjøp.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html

Link til oversikt over valutakurs i Sveits og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/CHF_NOK.html