Nyttige opplysninger om Sveits

Banker og butikker: Bankene er vanligvis åpne mandag til fredag 09.30 – 16.00, butikker 09.00 – 18.00, lørdag til 16.00. Noen små butikker stenger for siesta 12-14.00. Det finnes minibanker samt veksleautomat for EURO mot sveitsiske franc.

Bagasje: På denne turen er det inkludert bagasjetransport mellom hoteller og tog i Sveits. Ved ankomst Tirano er det maks 200 meter å gå til fots til hotellet.

Bekledning: Været kan være skiftende i Sveits. Vår og høst har vanligvis høyere temperaturer enn her hjemme nede i dalene. Gjennomsnittstemperatur i Zermatt og St Moritz i mai er ca 14 grader men det kan gjerne også være 20 grader. Husk uansett at oppe i høyden kan temperaturene fort nærme seg null! Jakke og paraply samt gode sko anbefales.

Drikkevann: Vann fra springen har god kvalitet og kan drikkes. Bestiller du ”Wasser” i Sveits får du vanligvis mineralvann, enten ”Stilles Wasser” (uten kullsyre) eller ”Sprudel” (med kullsyre). I Italia heter vann agua minerale.

Driks/tips: Service er inkludert i prisen, men det er vanlig å gi litt når servicen er bra. Rund gjerne opp litt når du kjøper lunsj på egen hånd. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet. Tips til restauranter og sjåfør er inkludert i turprisen.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt og kontaktene er de samme som i Norge.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene aldri kan garantere for spesielle ønsker ang. plassering om bord i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Kaffe: I både Sveits og Italia kan du få Espresso (sterk i liten kopp), Cappuccino eller vanlig kaffe.

Pass: Pass er nødvendig for alle reiser. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Det sparer mye ergrelse i tilfelle tap eller tyveri.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet, men det er dyrt. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Mobiltelefon kan brukes.

Vaksiner/helse: Ingen vaksiner er påkrevd, men generelt anbefales oppdatering av tidligere vaksiner mot difteri, tetanus og polio. Som norsk borger gjelder ditt helsekort (husk å fornye det!) for tjenester som tilsvarer det lokale borgere får. Reiseforsikring anbefales.

Valuta og kort: Vi er innom 2 land. I Sveits brukes sveitser francs (CHF), men også EURO blir gjerne akseptert. Det er altså ikke nødvendig å veksle i francs. I Italia brukes Euro. Kort blir akseptert overalt, men ha med noen kontanter for små kjøp.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html

Link til oversikt over valutakurs i Sveits og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/CHF_NOK.html