Nyttige opplysninger

Canada

Bekledning: Gjennomsnittstemperaturen i sommermånedene varierer fra 18-28 grader om dagen, men synker med 8-10 grader om kvelden. I de høye fjellene kan det blir kjøligere. Pga air-condition på hotellrom og restauranter anbefales det uansett en lett jakke. Sjekk gjerne www.pent.no for værvarsel i perioden du skal reise.

Drikkevann: Springvann kan drikkes, men smaken er ikke alltid god. Vann selges overalt, med og uten kullsyre (sparkling/still water).

Driks/tips: Priser i Canada er oppgitt uten avgift. Det er obligatorisk å tipse (hovedregelen er 15 % av beløpet). Det er også vanlig å legge igjen tips til de som gjør rent på hotellrommet, taxi- og bussjåfører og annet servicepersonale. Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt.

Dyrelivet: Canada byr på et rikt dyreliv, bl.a. bjørn, puma og elg. Vær oppmerksom på at bjørn tiltrekkes av menneskers mat og søppel. Gi aldri bjørnene mat.

Elektrisitet: 110-120 Volt AC, 60Hz. Både spenning, frekvens og støpselet er forskjellig fra norsk standard. Adapter bør kjøpes i elektrobutikk i Norge.

Forretninger: Butikker holder ofte åpent til 21 på hverdager og til 17 eller 18 på lørdag og søndag. Noen forretninger er stengt søndag. Det er som regel mulig å finne døgnåpne matbutikker og apotek i byene.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. Regler for bagasje varierer. Ta kontakt med Norsk Tur for nærmere informasjon. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Innreise: Senest 72 timer før avreise må du søke innreisetillatelse til Canada. Se eget veiledningsskjema. Ta med kopi av bekreftelsen.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor lommebok, kamera, mobiltelefon etc. oppbevares. Det anbefales å legge igjen hjemme unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Språk: Canada er et multikulturelt land og har to offisielle språk, engelsk og fransk.

Tax-free: Ingen flasker er tillatt i håndbagasje om bord på kanadiske eller amerikanske fly, heller ikke i forseglet pose. Ved innreise til USA fra Canada kan maksimum 200 sigaretter og 1 ltr alkohol tas med. Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan også handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Landsnummer til Canada er +1 og landsnummer til Norge er 0047, og hele nummeret slås uavbrutt. NB: Man må ha tri-band telefon for å kunne bruke mobilnettet. De fleste nyere mobiltelefoner kan brukes, men ikke eldre. Tilgangen er redusert i mer øde områder.

Tidsforskjell: Canada er et langstrakt land, og tidsforskjellen til Norge varierer. I Ontario og Quebec området er det 6 timer etter Norge, mens i British Columbia er det 9 timer.

Vaksiner / helse: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Canada / USA, men generelt anbefales oppdatering av tidligere vaksiner mot difteri, tetanus og polio, samt Havrix-vaksine mot hepatitt. Reiseforsikring anbefales på det sterkeste. God solbeskyttelse er viktig. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon eller vaksinasjonskontoret for å få utfyllende veiledning.

Valuta og kort: Valuta i Canada er kanadiske dollar (CAD). Det er tidkrevende og dyrt å veksle penger. Kredittkort er svært utbredt i Canada og USA og aksepteres i de fleste butikker, restauranter og liknende. Visa, MasterCard, American Express, og Diners Club er mest utbredt, men andre kort aksepteres også i varierende grad. På restaurant tar servitøren med seg kortet og returnerer med betalingsanvisning for underskrift.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/CAD_NOK.html