Nyttige opplysninger

Cuba

Banker: Bankene er åpne mandag til fredag fra 09.00 til 15.00. Bruk kun offisielle vekslekontorer (Cadecas) eller banker.

Drikkevann: Kranvannet bør ikke drikkes. Mineralvann kan kjøpes i hotellbaren eller butikker. (Agua sin gas uten kullsyre, agua con gas med kullsyre). Uskrelt frukt og mat fra gateselgere anbefales ikke, heller ikke drikke med isbiter utenom hotellene.

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert (se turprogrammet du har mottatt), forventes dette når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj på egenhånd. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i restauranten. Det er også vanlig å gi tips til sjåføren og lokale guider etter endt tur.

Drosje: Det tryggeste er å bestille taxi i hotellresepsjonen og da er det faste priser, men det finnes et utall spennende amerikanske veteranbiler i mer eller mindre bra tilstand (pirattaxi) og sykkeldrosjer eller gule ”Cocotaxi” overalt.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt. Kontaktene passer vanligvis for barbermaskiner, men det anbefales å ta med en adapter.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Flyreisen til Havanna tar ca 10 timer. Behagelige klær og sko, mye drikke (ikke alkohol) og en spasertur av og til anbefales. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Handling: Vanlige butikker har varierte åpningstider, men de fleste er normalt åpne 9 – 19. På søndag er flere av turistbutikkene åpne. Havannas lokale kunst – håndtverksmarked holder åpent hver dag. Det er generelt lite å handle på Cuba utover små markeder som baserer seg på turister.

Klima og klær: Cuba har tropisk klima med gjennomsnittlig temperatur rundt 25º. Regntiden varer normalt fra mai til oktober, og tropiske stormer er vanlige i denne perioden. Best reisetid er oktober til mai, men det kan komme regnskyll, tordenvær eller sterk vind også da. Ta med lette bomullsklær og behagelige sko, en varm genser og regnjakke/paraply. Det anbefales å ta med solkrem, hatt og myggmiddel.

Gaver: Det er ikke mulig å sende gaver til cubanske venner med posten, men medbrakte ting er veldig velkomne, spesielt såper og toalettartikler (samle fra hotellrom!), men også stearinlys, penner, batterier, T-skjorter og annet som du kan unnvære, kan gis bort før hjemreisen!

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen. Forebyggende magestabiliserende midler, som f.eks. Idoform, kan være et godt tips. Myggolje kan gjøre oppholdet behageligere og være en beskyttelse mot sykdommer som dengue.

Internett: Det er generelt dårlig tilgang. På hotellene er linjene trege og det blir fort dyrt.

Lommetyver: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass/Visum: Passet må være gyldig i 6 måneder utover avreise fra Cuba. Det kreves turistvisum (Tourist card) for å reise til Cuba. Ved avreise får du ditt turistvisum sammen med flybilletten, og det skal vises frem sammen med passet ved ankomst. NB! Din gjenpart av Tourist Card må oppbevares omhyggelig på turen og vises frem igjen sammen med passet på flyplassen før du forlater landet. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis. Ha kun passkopi med deg på utflukter. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Ved utførsel av mer enn 23 sigarer krever Cubanske tollmyndigheter dokument med kvittering og hologram på esken. Det anbefales ikke å kjøpe sigarer på gata (er falske). Flasker kjøpt på Cuba kan bare tas med i innsjekket bagasje da forsegling fra Cuba ikke godtas i Europa ved flybytte. Man kan nå handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet, men internasjonale samtaler er meget dyre. Vanlig mobiltelefon (GSM) virker i Havanna og større byer, dekningen ellers i landet er varierende.

Tidsforskjell: Cuba ligger 6 timer etter Norge.

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Cuba, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampevaksine og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du bør også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen holder livet ut.Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon eller vaksinasjonskontoret for å få utfyllende veiledning.

Valuta: Nasjonal valuta er pesos (Moneda Nacional) som brukes av cubanerne og konvertible pesos (CUC) for turister. USD kan ikke brukes på Cuba lenger. Den konvertible pesoen (CUC)har ikke lenger samme verdi som dollar, men ligger nærmere opp til Euroen nå. USD kan fortsatt veksles inn i pesos, men da mot 10% gebyr. Det anbefales å ta med Euro som kan veksles på hoteller og i banker. Det finnes få minibanker (ATM) for uttak av konvertible pesos. Disse kan ikke veksles utenfor Cuba! Visa og Mastercard aksepteres så fremt de ikke er knyttet til en amerikansk bank. American Express kan ikke brukes. Det anbefales også å ha med kopi av visakort.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/CUC_NOK.html