Nyttige opplysninger

ETHIOPIA

DRIKKEVANN
Spørsmål: Kan man drikke kranvannet?

Vannet på hotellene kan brukes til tannpuss. Vi anbefaler at det kun drikkes vann fra flaske. Pass på at forseglingen på kjøpte flasker ikke er brutt.

DRIKS /TIPS
Spørsmål: Forventes det at man betaler tips underveis på turen?

Bussjåfør og våre lokale guider forventer tips. Se turprogram for mer informasjon om tips allerede er inkludert i turprisen. Hvis ikke vil reiseleder informere om hva slags beløp som er riktig å gi.

ADAPTER
Spørsmål: Trenger man adapter når man reiser til Etiopia eller Seychellene?

Etiopia bruker 220 volt, så styrken er lik den vi har i Europa. Kontakter er stort sett av europeisk standard, og de kan variere mellom type C, E, F og L. 

På Seychellene er strømstyrken 240 volt, og kontaktene der er av engelsk format, dvs type G.

Ta derfor med en adapter, gjerne en reiseadapter med flere alternativer så er du sikret.

HELSE, HYGIENE OG REISEFORSIKRING
Spørsmål: Er det noe spesielle forholdsregler man må ta med tanke på reiseforsikring og helse?

Ta med nødvendige medisiner hjemmefra, samt reiseforsikringskort. Sykehusene holder ikke vestlig standard, det er altså viktig å ha en god reiseforsikring som dekker evt. nødvendig hjemtransport. Ta kopi av reiseforsikringsbevis og -vilkår ved bagasjeforsinkelse. Det sparer ergrelse og tid i tilfelle tyveri og viser regler for ev. nyinnkjøp.

En del restauranter vil ikke være røykfrie, da man først nylig har innført røykelov i landet.

Ta gjerne med toalettpapir og våtservietter til bruk underveis, da toalettfasilitetene kan være relativt enkle flere steder på utfluktene.

Vi kommer i løpet av denne rundreisen til å holde oss i høylandet i nord, med en høydemeter på mellom 1400 og 3300 meter over havet. Vi tilpasser selvsagt programmet best mulig og tar det med ro når høyden tilsier det. Turistmengdene til Etiopia er fortsatt beskjedne, og landet er i en stadig utvikling når det gjelder standard på veier og overnattingssteder. De fleste severdigheter krever middels god førlighet, pga. noe ulendt terreng, trappetrinn og avstander å gå fra bussen.

KLIMA OG ANTREKK / PAKKETIPS
Spørsmål: Hvordan er temperaturen i Etiopia og Seychellene, og er det noe spesielt vi bør huske å ta med?

Seychellene har begge et tropisk klima med høy temperatur og luftfuktighet. I Etiopia kan derimot temperaturene variere i forhold til hvor høyt oppe i fjellene man befinner seg. Pakk derfor med langbukser, fleece genser / ullundertøy og gjerne en vindjakke så holder du varmen selv på kjølige kvelder i Addis Abeba, Simien-fjellene og Axum. Husk solbeskyttelse og myggmiddel. Solhatt og solbriller er et must, pga. den sterke solen i Afrika, og også den sterke lysrefleksjonen som havet i Seychellene gir. Det er en fordel å pakke tøy i lette ledige stoffer, og fint å ha noen åpne sandaler med i bagasjen, som lett kan bli tatt av og på. Det er en fordel å ha med etpar gode ankelhøye vandresko, særlig for dagen i Simien nasjonalpark, der stien kan være nokså ulendt og steinete. Vi anbefaler å ta med et stort sjal / sarong for å dekke seg til ved besøk i kirker samt at veistøv kan forekomme underveis.

Etiopia er et konservativt land når det gjelder kleskode, og vi anbefaler lette bukser eller skjørt/kjoler som rekker til under knærne. Man oppfordres også til å unngå å gå med bare skuldre. Det er lurt å ta med badetøy i bagasjen, det er basseng på flere av hotellene vi bruker. Ta gjerne med en lommelykt – det hender at det er korte strømbrudd på restauranter og mindre steder.

BAGASJE PÅ FLY
Det er tillatt med 20 kg innsjekket bagasje både på flyene fra Europa og på innenriksstrekningene i Etiopia, i tillegg til håndbagasje på 5 kg.

GAVER
Spørsmål: Er det lurt å ta med noen gaver i forbindelse med hjemmebesøk?

Mange tar gjerne med noen småting og gaver til barn. Underveis på turen blir det flere anledninger til å treffe på lokalbefolkningen. De setter pris på det meste, og en norsk tyggispakke, såpebobler, tegnesaker eller ballonger er et eksotisk innslag på landsbygda!

KRIMINALITET OG SIKKERHET
Spørsmål: Er det mye kriminalitet å oppleve når man reiser som turist i Etiopia og Seychellene?

Som turist er man utsatt for lommetyver. Vi anbefaler at du legger fra deg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker hjemme. Originalpasset bør helst ligge i safen på hotellet der dette er mulig. Etiopia er generelt veldig trygt å reise i både for store og små. Selvfølgelig må man holde seg unna de få områdene i landet som fremdeles regnes som konfliktområder – men vi følger anvisningene til Utenriksdepartementet på dette.

PASS OG VISUM
Spørsmål: Hva slags dokumenter kreves det for en reise til Etiopia og Seychellene?

Passet skal være gyldig i seks måneder etter innreisedato. I tillegg trenger du e-visum for innreise til Etiopia (se prisinformasjon for om dette er inkludert i turprisen). Det kreves ingen visumdokumenter for nordmenn for innreise til Seychellene. Det vil bli sendt ut nærmere informasjon om visumrutiner og hva vi trenger av personinformasjon.

TELEFON OG INTERNETT
Spørsmål: Hvordan er det med mobil- og internettforbindelser i Etiopia og Seychellene?

Det er god mobildekning de fleste steder. Sjekk prisene for å ringe hjem og for å sende sms. Flere hoteller har etter hvert begynt å tilby wifi, men internettdekningen kan variere sterkt fra sted til sted, så vær forberedt på lav hastighet.

Tips: Ta gjerne med en bærbar lader (såkalt Power Bank) til å lade mobilen underveis.

TIDSFORSKJELL
Spørsmål: Hva er tidsforskjellen mellom Norge og Etiopia / Seychellene?

Tidsforskjellen til Etiopia er + 2 timer, og til Seychellene + 3 timer. Det er per i dag ingen forskjell mellom vintertid og sommertid i noen av landene.

VAKSINER
Spørsmål: Er det noen krav til vaksiner for å reise til Etiopia / Seychellene?

Vaksine mot gulfeber er påkrevd ved innreise til Seychellene. Utover dette har Statens Institutt for Folkehelse ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Etiopia eller Seychellene, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampe/kikhoste og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du bør også la deg vaksinere mot hepatitt A og B samt gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen holder livet ut. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon eller legen for veiledning, samt om det anbefales å ta malaria-medisin. Nødvendige medisiner må oppbevares i håndbagasje, eventuelt med kopi av legens resept på engelsk. Bruk myggspray som inneholder DEET eller AUTAN. Langermet skjorte eller langbukse reduserer risikoen for myggstikk ytterligere. Husk å gi tidlig beskjed om eventuelle allergier eller diettbehov.

VALUTA OG KREDITTKORT
Spørsmål: Hvordan er det med valuta og betalingsmåter i Etiopia og Seychellene?

Myntenheten i Etiopia er Birr (ETB). Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/ETB_NOK.html

Myntenheten i Seychellene er Rupee (SCR). Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_SCR.html

Dersom du har regionsperre i din nettbank, husk å åpne kortet for bruk i Afrika før du reiser!

De fleste kortene – Visa, American Express og Mastercard blir akseptert på de fleste hotellene og større restauranter, men i mindre butikker og spisesteder er det kontantbetaling som gjelder. Noen mindre butikker legger på 3-5% på sluttprisen dersom du betaler med kredittkort. På restaurantene underveis på turen, er det praktisk å ha kontanter klare til å betale for drikke til måltidene. Dekningen av minibanker er nå bedre enn den har vært, men fremdeles er bruken av amerikanske dollar utstrakt over hele landet. Det er anbefalt at dollar- eller eurosedlene man har med seg hjemmefra er uten skader eller bretter og fra 2009 eller nyere. Det blir en anledning til å veksle til lokal valuta etter ankomst.

Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800