Georgia

– eventyrlandet mellom Kaukasus og Svartehavet

  • 07.09.2018 (Få ledige plasser)
  • 9 dager
  • 16 750,-

Bli med til eventyrlige Georgia, et land fullt av kontraster og vakre inntrykk. Her møtes Europa og Asia, og du vil ganske raskt oppdage hvorfor Knut Hamsun kalte Georgia for et «æventyrland».

En gammel georgiansk legende forteller at Vårherre, da han skapte jorden, skulle ta seg en matpause. Han ble så opptatt av det guddommelige måltidet at han snublet i Kaukasus og mistet all mat og vin utover Georgia.

Denne legenden og det faktum at georgiansk mat og drikke trigger smaksløkene på en særdeles god måte, er bare én av grunnene til å besøke Georgia. Her ble Stalin og Katie Melua født, levningene etter de aller første menneskene fra 1,7 millioner år siden ble funnet her, og landet er Europas nest største vinland. I tillegg finnes imponerende natur med mektige fjellandskap, frodige dalstrøk og travle storbyer. Georgia overrasker på alle områder og vi garanterer at du vil komme beriket hjem etter denne reisen.

Les mer om hva som er nyttig å vite på reise til Georgia.

Program for turen

Dag 1
Norge – Georgia
Dag 2
Tbilisi
Dag 3
Fra Tbilisi til Vinregionen Kvareli
Dag 4
Kvareli – Kazbegi, Kaukasusfjellene
Dag 5
Frivillig spasertur opp til Gergeti Trinity Church
Dag 6
Kazbegi – Mtskheta - Tbilisi
Dag 7
Frivillig tur til Gori og Uplistsikhe huleby
Dag 8
Tbilisi
Dag 9
Georgia – Norge
Vinlandet Georgia

Priser

Prisinformasjon

Turpris kr 14 990,- pr person
Pluss flyavgifter kr 1 760,- (med forbehold om endringer)
Total turpris kr 16 750,- pr person

Turprisen inkluderer:
Fly Gardermoen – Tbilisi t/r
(Utreise fra andre byer i Norge på forespørsel)
8 netter i dbl. rom på hotell
7 frokoster
3 lunsjer
5 middager
1 glass vin til lunsjer
2 glass vin til middager
Kaffe etter middager
Utflukter som beskrevet i programmet
Tips
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg: 
Enkeltrom kr 3950,- 
Gori og Uplistsikhe kr 550,- pr. pers. 
Påmelding til frivillig utflukt skjer etter ankomst Tbilisi.

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og eventuelle trykkfeil.

Dagsprogram

Dag 1: Norge – Georgia

Vi flyr fra Norge til Tbilisi, Georgias hovedstad.

Dag 2: Tbilisi

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/fredsbro-og-nytt-konserthus.jpg

Hovedstaden har en 1500 år gammel historie, noe som gjenspeiles i en arkitektonisk miks av europeisk middelalder, sovjetisk stil og østlig innflytelse. Katedraler, basilikaer, synagoger, moskèer, festningsverk og musèer – det flommer over av kunst og arkitektur. Vi bor midt i gamlebyen og starter dagen med en sightseeingrunde til fots. På dagens vandring går vi over Mtkvarielva, som snor seg gjennom byen, på den nye Peace Bridge. 150 meter med lys, glass og stål designet av en italiensk og en fransk arkitekt. Et mesterverk i arkitektoniske finesser og med 30.000 LED-lys og 240 talesensorer installert. Broen symboliserer Georgias reise fra fortid til nåtid. Etter hvert tar vi gondolbanen opp til Mother Georgia-statuen som troner over byen. Utsikten bergtar og du får Tbilisi for dine føtter. På vår vandretur tilbake, går vi nedover på idylliske stier blant eldgamle boligkvarter som klamrer seg til åssidene. Lunsjen i dag byr på tradisjonelle retter, og gled deg, kjøkkenet her har mye godt å by på. Deretter kan du gjøre som den kjente franske forfatter Alexandre Dumas gjorde på 1800-tallet da han besøkte byen. Han forlystet seg i de berømte badehusene i gamlebyen. Naturlig oppvarmet mineralvann fra jordens indre har forsynt disse badene i hundrevis av år. Benytt også anledningen til å få en god skrubb og kroppsmassasje. Følelsen etterpå er ubeskrivelig. Etter en opplevelsesrik dag møtes alle til middag på hotellet.

Dag 3: Fra Tbilisi til Vinregionen Kvareli

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/spesialitet_churchkhela.jpg

Vi sier foreløpig farvel til Tbilisi og kjører østover. Denne regionen har ikke motorvei, så vi kommer derfor tett på små landsbyer og får med oss dagliglivet til menneskene som bor her. Husene er enkle, og alle har en hage hvor de dyrker druer og grønnsaker til eget bruk. Langs veien selges Churchkhela, valnøtter tredd på en snor, dyppet i varm søt drueblanding og så tørket. Vi stopper underveis og kjøper noen smaksprøver!

Gjestfriheten er stor i dette landet, og lunsjen skal vi spise hjemme hos en familie hvor vi skal få servert deilige hjemmelagde retter og selvfølgelig også smake på familiens vin. Neste stopp er Khareba Winery i Kvareli. Under sovjettiden ble denne vinkjelleren, som ligger inne i fjellet, brukt til lagring av vin for alle vingårdene i Georgia. Vinkjelleren kan romme 25 millioner liter vin. Gåturen inne i fjellet åpenbarer tusenvis av vinflasker med årgangsvin. Selvfølgelig fristes vi til å smake, og i en av vintunnellene står vinglass, brød og druekjerneolje klar til oss. Stort vinutsalg for den kjøpelystne.

Utpå ettermiddagen kommer Hotel Royal Batoni til syne på en høyde omkranset av tett skog. Det ser ut som et eventyrslott. Gled deg til et opphold med en meget spesiell stil og atmosfære. Ettermiddagen nytes på terrassen med et glass vin eller duvende i utendørsbassenget. Kveldens middag gir deg nye smaksopplevelser. Georgiansk mat er et resultat av et fruktbart og mineralrikt landskap iblandet rent vann fra Kaukasusfjellene. Rettene er varierte og fargerike med spennende urter og krydder som vil trigge smakssansene.

Dag 4: Kvareli – Kazbegi, Kaukasusfjellene

/globalassets/asia/georgia/hotellbilder-georgia/rooms-hotel-kazbegi/rooms-hotel-katzbegi-s-01-r.jpg

Det er vanskelig å finne superlativer for dagens kjøretur, men naturen i dag bergtar oss. Første fotostopp er i Gremi, som på 1600-tallet var hovedstad i Kakheti-regionen. Da var det her en livlig handelsby fordi den berømte Silkeveien gikk gjennom området. I dag er det kun slottskirken med klokketårn som ruver i landskapet, men vel verd å forevige. Vi stiger oppover i et frodig og grønt landskap og legger sakte vinregionen bak oss, til fordel for en vill og barsk natur. Kjøreturen er en naturnytelse og dagens lunsj spiser vi i Ananuri hvor vi har utsikt utover Zhinvali-reservoaret.

Vi fortsetter på den berømte georgiske militærveien som ble anlagt i dette vanskelige fjellterrenget på 1800-tallet. Dette er den eneste veien som fører gjennom de enorme Kaukasusfjellene nordover til grenseovergangen til Russland. Vi ser bøkeskog, sub-alpinskog og alpine enger som er spesielle for denne regionen. Dette er et av Europas beste områder for vandreturer, klatring, paragliding, hesteridning, rafting, mountainbiking, hulevandring og fugletitting.

Vi tar beinstrekk i Gudauri, Georgias beste skiområde i 2200 meters høyde. Vi er nå over tregrensen og Kaukasfjellene rager som en vegg foran oss, med snøkledde topper. Kaukasus kan smykke seg med Europas høyeste fjell, Elbrus på 5642 m.o.h. og fjellkjeden danner grensen mellom Europa og Asia.

Neste fotostopp er inne i Jvari-passet. Har du sett et forsteinet oransje vannfall? Det får du oppleve her, vannfallet kommer fra fjell som er fulle av jern og andre mineraler. Kazbegidalen og det lille tettstedet Stepantsminda ønsker oss velkommen utpå ettermiddagen. Overrasket og henrykt? Det tror vi du blir når vi ankommer Rooms Hotel – et rustikt designerhotell i Kaukasus-fjellheimen. Et hotell som har stue med deilige stoler, bibliotek, bar og spisesal i samme område og med en stor terrasse for å nyte den storslåtte utsikten. Her er også et stort innendørs svømmebasseng i underetasjen. Til middag i dag og i morgen byr hotellet på et variert og rikholdig buffetbord med mange små og store lekre retter.

Dag 5: Frivillig spasertur opp til Gergeti Trinity Church

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/kazbegi-gergeti_kirke.jpg

Bli med oss på en 3 times vandretur i flott natur opp til denne lille kirken som ligger 2170 m.o.h. Kirken ble bygget på 1400-tallet, isolert på en grønnkledd fjelltopp. Belønningen er panoramautsikt og en litt sliten, men tilfreds kropp. Tilbaketuren, hvor det kun går nedover, blir ekte nytelse. Du som ønsker å bli kjørt opp til toppen med jeep på en barsk veitrasé, får mulighet til det (reiseleder organiserer dette). Området rundt hotellet byr også på flotte vandrestier for den som ønsker en naturopplevelse uten anstrengelser, kanskje som en ettermiddagstur. En spasertur i den lille landsbyen vi bor i, anbefales også. Vi opplever at tiden har stått stille her i mange, mange år.

Dag 6: Kazbegi – Mtskheta - Tbilisi

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/svetitskhoveli-cathedral-mtskheta-georgia_550x355.jpg

Vi sier farvel til vårt høyfjellsparadis og setter kursen mot hovedstaden, en distanse på kun 15 mil. Vi tar en beinstrekk midtveis ved Ananuri-fortet, som har vært slott og sete for et føydalt dynasti som styrte på 1300-tallet. Senere stopper vi ved Mtskheta, den tidligere hovedstaden i Georgia. Den berømte Svetitskhoveli-katedralen er her, kanskje du vil inn og kikke litt? Vi kan også røpe at det finnes masse spennende suvenirboder som byr på gode hjemmelagde produkter.

Lunsj på egenhånd før vi kjører den siste biten til Tbilisi og sjekker inn på vårt hotell sentralt i gamlebyen. Tbilisi har mange gode og hyggelig restauranter å by på. Reiseleder peker gjerne ut noen godbiter for deg slik at du finner en som passer ditt behov i kveld.

Dag 7: Frivillig tur til Gori og Uplistsikhe huleby

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/gori_uplistsikhe.jpg

Du som ønsker å se Stalins fødeby og oppleve hvordan menneskene levde i grotter, kan bli med på utflukt i dag. I Gori besøker vi det lille huset hvor denne verdenslederen ble født, og hvor det nå er bygd et tilstøtende museum som gir oss et levende inntrykk av denne helt spesielle statslederen. Turen fortsetter til oldtidsbyen Uplistsikhe, som er hugget ut av et stort fjell. Fra år 1500 f. Kr. var denne byen et førkristent religiøst sentrum hvor solguden ble dyrket av 20.000 mennesker. Vi får en helt spesiell vandring i ruinene her og fornemmer hvordan livet artet seg for 2500 år siden.

Etter en god lunsj kjører vi tilbake til Tbilisi. Kveldens middag blir ekstra spesiell med lokal georgiansk underholdning.

Dag 8: Tbilisi

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/tbilisi---teppebutikk_550x355.jpg

De foregående dagene har bydd på mange nye opplevelser og inntrykk. I dag får du god tid til det du enda ikke har rukket i Tbilisi. Har du vært i den underjordiske basaren i gamlebyen? Her tilbyr de gull, sølv, edelstener og håndlagde smykker, kunstgjenstander og andre spennende varer produsert i Georgia. Rustaveli Avenue, som er byens elegante hovedgate, bør også besøkes. Eksklusive butikker med merkevarer, men også forretninger med lokalt preg.

Blomstermarkedet er et «must» for deg som liker å få inspirasjon til buketter og oppsatser, eller som bare vil nyte dufter og farger.

Hva som befinner seg i en av byens store parker, er også uten sidestykke. Vi kaller det loppemarked, men kuppene du kan gjøre her, er langt mer enn lopper. Krystall, serviser, pyntegjenstander, militæreffekter – alle de tingene vi forbinder med storhetstiden i Øst-Europa – dette er virkelig et utendørsmuseum. Parken er også fargesprakende av en annen grunn – her er Mekka for deg som liker malerier og bilder. Enten du liker klassisk, abstrakt, morsom eller moderne kunst – her finner du det, til utrolige priser! Og sammenrullede bilder er lette å ta med seg hjem.

Dag 9: Georgia – Norge

Hjemreisen vår starter før frokost, da flyene til Europa går om natten. * Vårt nettverk i landet og vår reiseleder har de siste dagene forsøkt å gi deg et åpent og ærlig bilde av et spennende land. Georgia har en unik historie. Vi håper de mange inntrykkene du tar med hjem vil gi deg glede i årene som kommer.

Vinlandet Georgia

/globalassets/asia/georgia/georgia-programbilder/vindruer_kakheti.jpg

Visste du at Georgia er Europas nest største vinland og her er det blitt produsert vin i over 8000 år? Det er verdensrekord! Det sies at ordet vin kommer fra det georgianske ordet «ghvino». I vinregionen vi skal besøke, finnes 3/4-deler av landets vinproduksjon. De grønne dalene og markedene her er velsignet med et jordsmonn som passer perfekt for vinranker, og de kan skryte av over 500 forskjellige druesorter som kun finnes i Georgia. Svimlende 16 millioner flasker korkes hvert år. Selv om Georgia nå produserer vin på den moderne måten, er det Qvevri-teknikken som gjør en vinreise til dette landet så spennende. Vinen fremstilles i store håndlagde leirkrukker dekket med bivoks på innsiden og kalk på utsiden. Disse graves ned under kjellergulv hvor gjæringen foregår. Mye av vinen som produseres i dag, fremstilles fremdeles på denne måten. I Georgia skal man bare drikke vin når man skåler under et måltid - her vil nok vi nordmenn få en utfordring. Viner fra noen av verdens eldste druearter vil gjøre turen i Georgia til en oppdagelsesreise i smak, sødme, fylde og farge. Smaksløkene våre blir garantert utfordret og trigget.