Nyttige opplysninger

Japan

Banker og butikker: Butikker av normalt åpne fra 10.00 til 19.00, mange senere. Bankene er åpne mandag til fredag fra 09.00 til 15.00. I vanlige butikker pruter man ikke.

Drikkevann: Det er trygt å drikke vann fra kranen over alt i Japan. I tillegg kan flaskevann kjøpes overalt.

Driks/tips: Tips til sjåfører og lokalguide er ikke vanlig.

Drosje: Det er trygt å ta drosje, men de fleste drosjesjåfører aksepterer ikke kort og flertallet snakker ikke engelsk. Skal du til et bestemt sted, er det lurt å ha med et kart med navn og adresse skrevet på japansk.

Elektrisitet: Strømstyrken er ikke den samme som hjemme, nemlig 110 volt/ 50 og 60 amp. Kontaktene har to flate ben, noen med et tredje ben (jordet). Adapter med omformer er nødvendig og kjøpes i norske el-butikker.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene aldri kan garantere for spesielle ønsker ang. plassering om bord i flyet. Drikk godt med vann, løs opp tettsittende plagg og sko, unngå stort alkoholinntak og sørg for å røre på kroppen noen ganger. Mht. flytende væsker i håndbagasjen er det i henhold til EU-regler kun tillatt beholdere som rommer maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen.

Helse: Helsesystemet og sykehusfasilitetene i Japan er av god kvalitet. Alle turister bør ha med seg nødvendige medisiner, tilhørende resept, reise- og/eller helseforsikringsbevis, en liste over medikamenter du er allergisk mot og hvilken blodtype Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Høflighet og etikette: Japanerne er veldig høflige, man bukker mye og tar av seg sko når man går inn i et hus. Det har blitt mer akseptabelt med håndtrykk når man møtes, men den tradisjonelle hilsenen, der man bukker lett, er langt mer vanlig. Ved besøk i templer gjelder de samme regler som i kirker i Europa: ikke for korte shorts eller store utringninger.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver, selv om Japan regnes som et av de tryggeste land i verden. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Mat: Maten i Japan kan være japansk, kinesisk eller vestlig, med god variasjon. Pinner er det vanlige spiseredskapet, men gaffel fås også. Frukt bør vaskes og skrelles før den spises. Frokosten på hotellene er vestlig.

Pass/ Visum: Alle utlendinger som ønsker å reise inn i Japan må ha pass som er gyldig i hele reisens varighet. For de som reiser med vanlig pass vil et 3mnd midlertidig visum utstedes ved ankomst. Ta godt vare på gjenpart av skjema (Embarkation card) som du leverer ved innreise. Vi anbefaler å ta kopi av pass, forsikringsbevis og– vilkår og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse og tid i tilfelle tyveri. Pass, flybillett og verdisaker bør oppbevares i safen på rommet. Ha heller passkopi med deg på utfluktene.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk.
OBS: Det ikke er mulig å ta med taxfree-flasker fra Japan i håndbagasjen. Du kan handle i taxfree-butikken ved ankomst i Norge.

Telefon: Ringer man hjem, slås først 001 (ut av Japan) og 47 (for Norge) - deretter det ønskede nummer i Norge. Japan har et eget mobilsystem og veldig få europeiske telefoner kan benyttes (3 G kapasitet). Det er mulig å leie japansk mobil som kan brukes med eget sim-kort, men enklest er det å kjøpe et telefonkort.

Tidsforskjell: Japan ligger 7 timer foran oss når vi har sommertid. Ellers er tidsforskjellen 8 timer. Valuta: Den japanske valutaen er Japansk Yen (YPY). Du kan bruke Visa og MasterCard i de fleste minibanker, men vi anbefaler deg å ha en del kontanter tilgjengelig, siden det fremdeles er en del butikker, restauranter og drosjer som kun tar imot betaling i kontanter. Det mest praktiske er å ha en del kontanter i Yen (veksles i Norge før avreise).

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Japan. Generelt gjelder at vaksine mot difteri/stivkrampevaksine og polio bør være oppdatert innen de 10 siste år. Det anbefales også vaksine mot hepatitt A/ gulsott. Vaksinen heter Havrix. Tar du påfylling av denne etter ett år, vil vaksinen være virksom i opptil 20 år.

Vær og klima: Japan er veldig langstrakt, og vær og klima kan variere mye i de forskjellige deler av landet. Sommeren kan være svært varm og fuktig, og vinteren kald. Behagelige bomullsklær vil passe de fleste dager, men det er lurt å ha med en genser og vindtett regnjakke. Ta gjerne med noe pent til kvelden.