Nyttige opplysninger

Mexico

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er utbredt over hele landet, stadig mer også i mindre urbane strøk. Visa og Mastercard blir akseptert i de fleste butikker, restauranter og hoteller, og en del steder aksepterer også American Express

Drikkevann: Kranvann bør ikke drikkes, vann på flaske kan kjøpes overalt. Agua con gas (med kullsyre) og agua sin gas (uten kullsyre).

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert i turprisen forventes dette der hvor servicen er bra (10-15 %) Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj og middag på egen hånd. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet.

Drosje: Det anbefales ikke å praie en taxi på gata. Det tryggeste er å bestille taxi i hotellresepsjonen eller ringe et taxi-selskap.

Elektrisitet: Strømstyrken er 110 volt og støpsler med 2 flate ben. Ta med adapter som kan kjøpes i elektrobutikker i Norge.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke kan garanterer for spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Behagelige klær og sko, mye drikke (ikke alkohol) og en spasertur av og til anbefales. Mht flytende væsker i hånd bagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikker-hetskontrollen, maks 1 liter til sammen i plastposen. Flyreisen til Mexico City tar ca 15 timer.

Klima og klær: Det er stort sett god sommertemperatur med 20-30 grader året rundt, litt kjøligere i Mexico City (2200 m.o.h), og regntiden er vanligvis fra juni til oktober. I Mexico kan det også forekomme tropisk orkan, og sesong for dette er stort sett fra juli til oktober. Ta med lette sommerklær, en god jakke og behagelige sko. Langs kysten er det tropisk klima, varmt og høy luftfuktighet. Det anbefales å ha med solkrem, hatt og myggmiddel, og det er lurt å ha med en plastpose med lynlås for beskyttelse av kamera.

Kriminalitet: Som turist er man alltid spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom hvor du oppbevarer lommebok, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommebøker, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme. Bruk safen på hotellrommet og vær spesielt varsom når du tar ut penger fra minibank (ATM).

Pass og visum: Nordmenn trenger ikke visum for opphold i Mexico inntil 3 måneder, kun pass som må være gyldig i minst 6 måneder utover reisen. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis. Ha kun passkopi med deg på utflukter. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter sprit, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl eller 3 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (f.eks snus). Se tollvesenets nettside for andre kvoteregler: https://www.toll.no/no/varer/alkohol-og-tobakk/kvote/

Flasker kjøpt utenfor EU-området kan ikke tas med i håndbagasjen. Du kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon og internett: Mobildekningen er stort sett god i byene, men kan være litt mer ustabil utenfor urbane soner. Hotell, restauranter og kafeer tilbyr i stadig større grad internett (WI-FI) for sine gjester. Husk å slå av roaming for å unngå unødvendig høye kostnader.

Tidsforskjell: Mexico City og Yucatán er 7 timer etter norsk tid. Du stiller klokken 7 timer tilbake når du ankommer Mexico fra Norge. Mexico har vanligvis sommertid fra 7.april – 27.oktober.

Vaksiner og helse: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Mexico, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampe/kikhoste og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du bør også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen holder livet ut. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon for veiledning. Nødvendige medisiner må oppbevares i håndbagasje, eventuelt med kopi av legens resept. Husk å gi tidlig beskjed om eventuelle allergier eller diettbehov. Det er ikke nødvendig med malariaprofylakse, men viktig å ha med myggmiddel. Vær oppmerksom på at Mexico City ligger på 2200 m.o.h og den tynne og tørre luften kan gjøre det litt tungt å puste i begynnelsen. Det er i tillegg svært forurenset luft i denne storbyen.

Valuta: I Mexico bruker de Pesos (MXN). 100 pesos er ca. 45-50 norske kroner. De fleste forretninger aksepterer kredittkort, men det anbefales også å ha kontanter da mindre enkelte mindre forretninger ikke aksepterer kort. Det finnes minibank (ATM) i alle byer, men det anbefales å ta ut kontanter før avreise til Holbox da det hender at minibankene der er tomme for penger.