Myanmar

Spørsmål og svar man gjerne har om Myanmar.

DRIKKEVANN

Spørsmål: Kan man drikke kranvannet i Myanmar?

Svar: Vannet på hotellene kan brukes til tannpuss. Vi anbefaler at det kun drikkes vann fra flaske. Pass på at forseglingen på kjøpte flasker ikke er brutt.

DRIKS /TIPS

Spørsmål: Forventes det at man betaler tips underveis på turen?

Svar: Bussjåfør og våre lokale guider forventer tips. Se turprogram for mer informasjon om tips allerede er inkludert i turprisen. Hvis ikke vil reiseleder informere om hva slags beløp som er riktig å gi.

ADAPTER

Spørsmål: Trenger man adapter når man reiser til Myanmar?

Svar: Myanmar bruker 230 volt, så styrken er lik den vi har i Europa. Det er dessverre ikke noen standard for kontakter og de kan variere mellom type C, D, F og G. Ta med en adapter, gjerne en reiseadapter med flere alternativer så er du sikret.

HELSE, HYGIENE OG REISEFORSIKRING

Spørsmål: Er det noe spesielle forholdsregler man må ta med tanke på reiseforsikring og helse?

Svar: Ta med nødvendige medisiner hjemmefra, samt reiseforsikringskort. Sykehusene holder ikke vestlig standard, det er altså viktig å ha en god reiseforsikring som dekker evt. nødvendig hjemtransport. Ta kopi av reiseforsikringsbevis og -vilkår ved bagasjeforsinkelse. Det sparer ergrelse og tid i tilfelle tyveri og viser regler for ev. nyinnkjøp.

En del restauranter vil ikke være røykfrie, da man ennå ikke har innført røykelov i landet.

Ta gjerne med toalettpapir og våtservietter til bruk underveis, da toalettfasilitetene kan være relativt enkle flere steder på utfluktene.

KLIMA OG ANTREKK / PAKKETIPS

Spørsmål: Hvordan er temperaturen i Myanmar, og er det noe spesielt vi bør huske å ta med?

Svar: Myanmar har et tropisk klima med høy temperatur og luftfuktighet. Husk solbeskyttelse og myggmiddel. Solhatt og solbriller er et must, pga. den sterke solen og også den sterke lysrefleksjonen som gullet på templer og pagoder gir. Det er en fordel å pakke tøy i lette ledige stoffer, og fint å ha noen åpne sandaler med i bagasjen, som lett kan bli tatt av og på. Det kan være praktisk når man skal ut og inn av templer og andre steder der sko ikke er tillatt. Det er ikke nødvendig med vandresko, men fint å ha med noen gode gåsko med lukket tå, særlig for dagen i Bagan og når vi vandrer gjennom landsbyer (veistøv kan forekomme). Om du velger å booke en ballongtur over Bagan, er det påbudt med flate sko ombord.

Myanmar er et konservativt land når det gjelder kleskode, og vi anbefaler lette bukser eller skjørt/kjoler som rekker til under knærne. Man oppfordres også til å unngå å gå med bare skuldre. Du kan få bruk for langermede bluser eller lette genser i områdene rundt Bagan og Lake Inle, der det kan være noe kjølig om natten. Det er lurt å ta med badetøy i bagasjen, det er basseng på alle hoteller vi bruker. Ta gjerne med en lommelykt – det hender at det er korte strømbrudd på restauranter og mindre steder.

BAGASJE PÅ FLY

Det er tillatt med 20 kg innsjekket bagasje både på flyene fra Europa og på innenriksstrekningene i Myanmar, i tillegg til håndbagasje på 5 kg.

GAVER

Spørsmål: Er det lurt å ta med noen gaver i forbindelse med hjemmebesøk?

Svar: Mange tar gjerne med noen småting og gaver til barn. Underveis på turen blir det flere anledninger til å treffe på lokalbefolkningen. De setter pris på det meste, og en norsk tyggispakke, såpebobler eller ballonger er et eksotisk innslag på landsbygda! På skolebesøk er det alltids kjærkomment med skrivesaker, viskelær eller tegneblokker.

KRIMINALITET OG SIKKERHET

Spørsmål: Er det mye kriminalitet å oppleve når man reiser som turist i Myanmar?

Svar: Som turist er man utsatt for lommetyver. Vi anbefaler at du legger fra deg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker hjemme. Originalpasset bør helst ligge i safen på hotellet der dette er mulig. Trafikken er langt lettere i Myanmar og tempoet generelt er mye lavere enn i de andre land i Sør-øst Asia. Myanmar er generelt veldig trygt å reise i både for store og små. Selvfølgelig må man holde seg unna de få områdene i landet som fremdeles regnes som konfliktområder – men vi følger anvisningene til Utenriksdepartementet på dette.

PASS OG VISUM  

Spørsmål: Hva slags dokumenter kreves det for en reise til Myanmar?

Svar: Passet skal være gyldig i seks måneder utover reisens slutt. I tillegg trenger du e-visum for innreise til Myanmar (se prisinformasjon for om dette er inkludert i turprisen). Det vil bli sendt ut nærmere informasjon om visumrutiner og hva vi trenger av personinformasjon.

TELEFON OG INTERNETT

Spørsmål: Hvordan er det med mobil- og internettforbindelser i Myanmar?

Svar: Det er god mobildekning de fleste steder. Sjekk prisene for å ringe hjem og for å sende sms. Flere hoteller har etter hvert begynt å tilby wifi, men internettdekningen kan variere sterkt fra sted til sted, så vær forberedt på lav hastighet.

TIDSFORSKJELL 

Spørsmål: Hva er tidsforskjellen mellom Norge og Myanmar?

Svar: Tidsforskjellen til Myanmar er + 5 timer og 30 minutter. Såkalt «Myanmar Time» er en halvtime-tidssone som gjelder kun for dette landet, og det er ikke noen forskjell mellom sommer- og vintertid.

VAKSINER 

Spørsmål: Er det noen krav til vaksiner for å reise til Myanmar?

Svar: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Myanmar, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampe/kikhoste og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du bør også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen holder livet ut. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon eller legen for veiledning. Nødvendige medisiner må oppbevares i håndbagasje, eventuelt med kopi av legens resept på engelsk. Bruk myggspray som inneholder DEET eller AUTAN. Husk å gi tidlig beskjed om eventuelle allergier eller diettbehov.

VALUTA OG KREDITTKORT

Spørsmål: Hvordan er det med valuta og betalingsmåter i Myanmar?

Svar: Myntenheten er Kyat (MMK). Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/MMK_NOK.html

Dersom du har regionsperre i din nettbank, husk å åpne kortet for bruk i Asia før du reiser!

De fleste kortene – Visa, American Express og Mastercard blir akseptert på de fleste hotellene og større restauranter, men i mindre butikker og spisesteder er det kontantbetaling som gjelder. Noen mindre butikker legger på 3-5% på sluttprisen dersom du betaler med kredittkort. På restaurantene underveis på turen, er det praktisk å ha kontanter klare til å betale for drikke til måltidene. Dekningen av minibanker er nå bedre enn den har vært, men fremdeles er bruken av amerikanske dollar utstrakt over hele landet. Det er anbefalt at dollarsedlene man har med seg hjemmefra er uten skader eller bretter og fra 2009 eller nyere. Det blir en anledning til å veksle til lokal valuta etter ankomst.

Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800