Nyttige opplysninger

New York

Betalingskort: I USA er bruk av betalingskort/kredittkort svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller, butikker osv. over hele landet. Likevel kan du ikke betale taxituren med kort.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard/Mastercard på (0)145 67 84 84
Visa (0)1 42 77 11 90
Diners (0) 1 47 62 75 75
American Express (0) 1 47 77 72 00

Bekledning: Det er mildere enn i Norge. men det er lurt å ta med en jakke for litt kjøligere kvelder og en paraply. Gode spasersko er også viktig.

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes. Men har man litt ømfintlig mage anbefales mineralvann. Du kan velge mellom ”sparkling” og ”still water” – henholdsvis med og uten kullsyre.

Drosje: De offisielle drosjene er gule, og de kan stoppes overalt. Også her bør man gi tips.

Elektrisitet: Strømstyrken er 110 volt, og man trenger adapter for bl.a. hårtørker.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhets-kontrollen, maks 1 liter til sammen.

Forretninger: Vanlige butikker har varierte åpningstider, men midt på Manhattan er de fleste normalt åpne langt utover kvelden, også på lørdager og søndager. Det er ikke vanlig å prute i forretninger. På folksomme markeder er det lurt å passe godt på lommebøker og håndvesker.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en reseptene hjemmefra. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver, særlig på områder med mye folk som i undergrunnen og i køer. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommebok, kamera, mobiltelefon etc.

Pass/visum: Det kreves elektronisk lesbart pass for innreise til USA. Slike pass kjennetegnes av det rektangulære midtstilte merket nederst på passets forside. Midlertidige pass kan ikke benyttes. Alle norske borgere som ikke har annet visum, må registrere seg i god tid før reisen på nettsiden til ESTA (Electronic System for Travel Authorisation). ESTA koster 14 USD og må betales med kort ved registrering. ESTAs nettside: https://esta.cbp.dhs.gov. Dette er den offisielle nettsiden som bør benyttes. Turarrangøren tar ikke ansvar for ekstra betaling hvis man benytter en annen nettside der et firma tar seg betalt for tjenesten.
Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Det sparer mye ergrelse i tilfelle tap eller tyveri.

Røyking: USA har en streng røykelov, og røyking er forbudt innendørs på alle offentlige steder inkludert restauranter og barer. Det er heller ikke mulig å røyke inne på flyplassen, så de som trenger å røyke før flyturen må gjøre det utendørs før sikkerhetskontrollen passeres.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Ingen flasker er tillatt i håndbagasje om bord på amerikanske fly, heller ikke i forseglet pose. Ingen flasker kjøpt utenom Europa kan tas med som håndbagasje hjem. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Du må først slå et siffer for å få linje ut av rommet. Det er mulig å få kjøpt telefonkort, og med dette kan du ringe fra telefonkioskene. Landsnummer til Norge er 01147, og du slår hele nummeret uavbrutt. For å kunne bruke mobiltelefon, må den ha ”tri-band” – noe de fleste nye telefoner har, ved kontantabonnement anbefaler vi at du kontakter din telefonleverandør direkte for oppdatert informasjon.

Tidsforskjell: New York ligger 6 timer etter norsk tid.

Tips/taxes: Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt. Amerikanere gir langt mer tips enn nordmenn, spesielt på restaurant. Tips utgjør en betydelig og forventet del av inntekten i mange serviceyrker. Gi minimum 15% på restaurant, gjerne 20%+. Under 15% betyr at du er misfornøyd. Dette kommer i tillegg til “moms” (sales tax). Gi minst en dollar per koffert til pikkoloen som bringer bagasjen din og et par dollar til en bartender som blander drinker. Beregn 10-15% driks til drosjer. Det er lurt å ha noen en-dollarsedler i lomma for tips.

Valuta: Valutaen er US Dollars.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_USD.html