Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny
Pilegrimsvandrere. Santiago de Compostela. Spania

Vandretur til Santiago de Compostela

Bilde i bildekarusell

Vandretur til Santiago de Compostela

Santiago de Compostela. Spania

Vandretur til Santiago de Compostela

Pilegrimstegn. Santiago de Compostela. Spania

Vandretur til Santiago de Compostela

Bilde i bildekarusell

Vandretur til Santiago de Compostela

Vandretur til Santiago de Compostela

Pilegrimstur med kultur, god mat og drikke

18. – 26. september 2017

En pilegrimsferd til Santiago de Compostela er noe mange går og drømmer om å gjøre en gang i livet. Her får du muligheten til å vandre på noen utvalgte deler av ruten i kombinasjon med spennende stopp underveis. Bussen følger vandreruten med bagasjen vår om bord, og vi nyter naturen i vårt eget tempo. Både Baskerland og Galicia er regioner som overrasker med et bredt kunst- og kulturtilbud, samt deilige matopplevelser. Turen går fra Bilbao i nord, via det imponerende Rioja-distriktet til kjente byer som Burgos og Leon, idet vi følger pilegrimsleden mot Santiago. Vi gjør en avstikker til Covarrubias og besøker graven til Prinsesse Kristina av Tunsberg og St Olavskapellet. Turen avrundes med en tur innom i det portugisiske pilegrimstedet Braga før vi flyr hjem til Norge fra Porto. Vi sier som man pleier å hilse andre vandrere langs pilegrimsleden: Buen Camino!

Program

Dag 1: Norge – Bilbao

Flyet vårt ankommer mot kvelden, og vi gjør oss klare for en liten smakebit av Bilbao med buss. Et stopp ved det spektakulære Guggenheim-museet hører med. Eventyrlig og gigantisk som et sølvskimrende besøk fra verdensrommet, ligger bygningen ved elven som renner gjennom Bilbao. Byen er et eldorado for dristige kjente arkitekter som har fått fritt spillerom langs elvebredden og har satt byen på verdenskartet. Vi sjekker inn på hotellet før vi spiser middag og tar en tur til fots gjennom den sjarmerende gamle bydelen Casco Viejo med sine kronglete gater og smug.

Dag 2: Bilbao – Laguardia – Burgos

Etter frokost forlater vi Bilbao og setter kurs for Rioja, et av verdens mest kjente vindistrikter, også kjent for sitt nettverk av underjordiske ganger brukt til å lagre vin. Første stopp blir i den sjarmerende middelalderbyen Laguardia med sine brosteinsbelagte gater. Her besøker vi en lokal vinprodusent og smaker på de gode dråpene. Turen går videre til Santo Domingo de la Calçada som har 1000 år gamle bånd knyttet til pilegrimsveien. Etter lunsj her fortsetter vi til Burgos, en by som også oser av historie. Den var hovedstad i regionen Castilla i flere hundre år, og den er i nyere tid blitt kjent gjennom El Cid, Spanias nasjonalhelt, og den store Hollywoodfilmen med samme navn. El Cid ligger begravet i byens flotte katedral, som sies å være en av Spanias største gotiske katedraler. Vi får litt tid på egenhånd etter byvandringen før vi treffes til middag på hotellet.

Dag 3: Burgos – Covarubias - Leon

Vandretur. Santiago de Compostela. Spania

Vi får en tidlig start denne dagen for å få med oss en spennende avstikker til Covarubias. Her ligger den norske prinsessen Kristina av Tunsberg begravet, og vi får høre om hennes utrolige livshistorie.

Ved Hontanas går vi i gang med turens første vandreetappe. Valget er ditt i forhold til om du ønsker å slå følge med reiselederen eller ta ditt eget tempo. Det er ikke vanskelig å følge vandreruten, som er merket med gule kamskjell i stein hele veien, pilegrimsrutens svar på den norske turistforenings «T»-er som vi finner i fjellheimen her hjemme. Ruten på ca 9 km går via Castrojeriz, der vi anbefaler å stoppe for lunsj og kanskje et glass god lokal vin. Castrojeriz spiller en viktig rolle i pilegrimsrutens historie, og du vil finne blant annet et kloster her fra 1400-tallet. Bussen frakter oss så til Boadilla del Camino der dagens siste vandreetappe (ca 1 time) bringer oss til San Martin de Formista. Herfra går turen videre med buss til Leon for middag og overnatting.

Dag 4: Leon – Astorga - Ponferrada

Vandretur. Santiago de Compostela. Spania

Etter frokost kjører vi med buss til Astorga for å få med oss den vakre gamlebyen før bussen bringer oss til Castrillo de los Polvazares. Gamlebyen her er kjent for sine typiske steinhus fra 17-1800 tallet. Byen danner et krysningspunkt der pilegrimsrutene fra nord og sør møtes. Vi kjører videre til Foncebadón, der det er glimrende å starte en vandreetappe til Cruz de Fierro. Du velger selv hvor du ønsker å stoppe for lunsj eller noe å drikke underveis. Du følger veivisere langs vandreruten videre fra El Acebo de San Miguel til Molinaseca der bussen trofast venter på oss før vi kjører til dagens mål, Ponferrada. Stedet er kjent for sine rike mineralforekomster, og allerede i romertiden fant man gull i elven her.

Dag 5: Ponferrada – Lugo

O Cebreira. Pilegrimsferd. Spania

Vi velger å la bussen kjøre oss til Pieros der vi starter morgenetappen i dag (ca 6 km). Ruten går gjennom flott natur, og vi treffer gjerne på pilegrimer som har vært underveis i dagevis, noen helt fra Frankrike og den andre siden av Pyreneene. Vi tar bussen igjen ved Villafranca del Bierzo og kjører til Herrerias Del Camino. Her starter turens mest utfordrende etappe som også gir deg en virkelig følelse av å entre Galicias røffe og slående vakre natur. Veien er relativt bratt og kan minne om stigninger man ofte møter i fjellet her hjemme, men man blir belønnet med en fantastisk utsikt flere steder underveis. Trenger du en pust i bakken, er det flere såkalte «albergues» underveis som tilbyr mat og drikke for pilegrimer. Området her bærer preg av de runde, eroderte fjellene typiske for Galicia. Alt er grønt og friskt, og du fornemmer det tradisjonsrike gårdslivet som holdes i hevd på små bondegårder som ligger langs ruten. Den lille landsbyen O Cebreiro med sine steinhus er et perfekt sted for å ta en god stopp for lunsj for de som vil det. Så kjører vi buss til Lugo der vi overnatter. Denne kvelden er det ekstra deilig å komme frem til hotellet og strekke ut beina, velfortjent etter dagens innsats.

Dag 6: Lugo – Santiago de Compostela

Vi starter dagen med å kjøre fra Lugo til Sarria. Mange pilegrimer som reiser på egenhånd, velger gjerne å starte vandringen fra Sarria, som ligger ca 100 km avstand fra Santiago. Derfor vil vi nok treffe på flere mennesker i dag enn vi har gjort til nå på ruten vår. Dagens første etappe (ca 11,5 km) går langs eføykledde trær som danner en grønn bro over stien og gir behagelig skygge. Vi vandrer langs en åskam og har flott utsikt over et mykt, duvende landskap preget av landbruk og steinbygninger som ligger her og der i små klynger langs stien. Formiddagens etappe ender opp ved Portomarin, en landsby som faktisk ble flyttet opp i åssiden på grunn av oppdemming av en elv som la den opprinnelige middelalderbyen under vann. Ved lav vannstand kan kirkespiret skimtes uti vannet! Utpå ettermiddagen kjører bussen oss et stykke, og vi stiger av ved Carballal. Her går vi de siste 5 km av pilegrimsruten inn til gamlebyen i Santiago. Det er litt av et syn som møter oss og mange pilegrimer som virkelig har vært mange uker på vandring for å nå denne spektakulære byen som oser av sin helt spesielle historie. I kveld unner vi oss middag på en god restaurant i Santiago de Compostela, som er kjent for sine gastronomiske opplevelser.

Dag 7: Santiago – here we go!

Santiago de Compostela. Spania

Vi begynner å skjønne det storslåtte rundt denne byen og hvorfor den har en slik unik status som verdenskjent pilegrimsmål. Denne morgenen utforsker vi sentrum av Santiago, og man fornemmer det historiske suset blant byens mange kirker, monumenter og vakre plasser der pilegrimene puster ut og nyter at de endelig har kommet frem etter sin lange vandring. Vi besøker katedralen og krypten som inneholder et sølvskrin med det man mener er levninger etter apostelen Jakob. Ved lunsjtid kan du boltre deg i det velrenommerte galisiske kjøkken, og byen har mange artige spisesteder og gamle oste- og vinforretninger der du gjerne kan få en smakebit før du kjøper med en lokal spesialitet hjem. Felles middag om kvelden.

Dag 8: Santiago – Porto

Vi forlater Santiago kjører buss sørover mot grensen til Portugal. Underveis stopper vi i havnebyen Vigo for å oppleve Calle de las Ostras, østersgaten. Tradisjonen tro kjøper man østers direkte fra selgeren/fiskeren og spiser dem langs bordene som står gatelangs her. Vi anbefaler å «skylle» østersen ned med et glass kald hvitvin. En kort kjøretur unna krysser vi grensen til Portugal og gjør en stopp i Braga ved pilegrimshelligdommen Bom Jesus do Monte. Vi spiser lunsj i Braga før vi fortsetter turen til Porto, den vakre byen som ligger langs de bratte skrentene der elven Douro møter Atlanterhavet. Byen er selvsagt kjent for portvin, men også for sin spesielle arkitektur og den sjarmerende gamlebyen Ribeira. Vi utforsker gamlebyen sammen etter ankomst til hotellet.

Dag 9: Hjemreise

Etter frokost forlater vi hotellet og kjøres til flyplassen i Porto for flyturen tilbake til Norge. Det sies at man ikke er den samme etter en vandring på «Caminoen». Kan hende du har fått et nytt perspektiv på livet etter denne turen?

Prisinformasjon

Turpris kr 16 900,- pr. pers. *

Turprisen inkluderer:
Fly Oslo - Bilbao / Porto - Oslo
Flyavgifter og passasjeravgift
Busstransport i henhold til program
8 netter på 3* og 4* hoteller
8 frokoster
2 lunsjer (3-retters)
8 middager
2 glass vin til inkluderte måltider
Utflukter i henhold til program
Vinsmaking i Rioja
Inngang til katedralen i Burgos og Santiago
Lokalguide i Burgos, Leon og Santiago
Tips
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg:
Enkeltrom kr 3400,- pr. pers.

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og eventuelle trykkfeil.

*Det vil i tillegg påløpe en administrasjonskostnad på
kr 50,- på hovedfaktura.

EUR 1 EUR = 9,3 NOK
18.7°