Nyttige opplysninger

Sri Lanka 

Bekledning: Det er godt og varmt på Sri Lanka og lette sommerklær anbefales. Solhatt, solbriller og komfortable sko eller sandaler når man oppholder seg ved kysten. I høylandet kan man få bruk for en genser eller jakke om kvelden. Når man går inn i buddhist- og hindutempler må man ta av seg skoene og eventuelt hatt/caps. Ved besøk på alle hellige steder bør man dekke til lår, knær og skuldre.

Drikkevann: Kranvannet bør ikke drikkes, så flaskevann anbefales som drikke.

Driks/tips: Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i matsalen. Det er også vanlig å gi til sjåførene etter endt utflukt.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220/230 volt. Støpseltypene varierer på de forskjellige hotellene. Det anbefales derfor at du har med deg adapter.

Forretninger: Butikkene er normalt åpne i tidsrommet 09.00 til 17.30 (mandag-fredag) og fra 09.00 til 13.00 (lørdag).

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhets-kontrollen, maks 1 liter til sammen.
Om bord deles det ut et innreisekort (Entry Permit Card) som må fylles ut og leveres sammen med passet og visum i tollkontrollen. Ved utreise fra Sri Lanka skal kun passet vises i tollen.

Handling: Det er masse spennende å handle på Sri Lanka, til rimelige priser. Batikk, silke, trearbeider, edelstener, te, krydder og et vell av fargerike suvenirer. Det er ikke lov å ta antikviteter ut av landet. Det er forbudt å handle varer laget av koraller, elfenben, skillpaddeskall eller andre produkter som kommer fra dyr.

Helse og hygiene: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen. Utenfor Norge kan bakteriefloraen være forskjellig. Fokuser på god hygiene og ha alltid hånddesinfeksjonsmiddel tilgjengelig. Toalettforholdene ute på landsbygda kan være enkle, ha derfor eget toalettpapir og våtservietter tilgjengelig. Vask og skrell frukt som kjøpes på markeder for å unngå magetrøbbel. Husk: Det er viktig å ta med god solkrem og mygg- beskyttelse. Myggbeskyttelse anbefales kjøpt på ditt lokale vaksinekontor.

Håndbagasje: Vi anbefaler at nødvendig reseptbelagte medisiner tas i håndbagasjen. Ha med orginale resepter hvor ditt navn må stemme med det i passet. Ha også med et enkelt klesskifte samt litt toalettsaker (i fall din bagasje er forsinket). Ved nattflyvninger kan det være lurt med en jakke og et par sokker. Noen opplever at de serverte måltider om bord ikke er nok mat, ha litt kjeks, chips eller sjokolade i vesken.

Internett og mobiltelefon: Internett og mobildekningen er god på øya. Noen hoteller har fri internett, på andre kan internett kjøpes. Husk å slå av roaming på telefonen ved ankomst, slik at ikke unødvendige utgifter påløper. Oppdater deg om mobiltakstene dine før avreise. Landskoder: Fra Norge til Sri Lanka + 94 / Fra Sri Lanka til Norge + 47.

Kriminalitet: Det er lite kriminalitet på Sri Lanka, men som alltid når man er ute og reiser – pass på lommebok, kamera, mobiltelefon og verdisaker.

Pass og visum: Ved innreise til Sri Lanka må gyldig pass og visum forevises. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst. Visum må søkes på internett.

Reiseforsikring: Landets helsevesen dekker ikke utgifter til lege, medisiner og sykehusinnleggelse for turister. Husk derfor å ha reiseforsikring som dekker dette, samt hjemtransport. Sjekk også at din forsikring har bagasjedekning hvis din bagasje ikke skulle komme frem, bli ødelagt eller forsinket. Ha forsikringsbevis med, samt dine forsikringsvilkår.

Språk: De offisielle språkene er Sinhala og Tamil, men de fleste snakker også engelsk.

Svømming på strender: Rødt flagg bør respekteres, da anbefales det ikke å svømme ut i sjøen. Tidevannet kan ha understrømmer, og store bølger kan forårsake det samme.

Tax-free: Du kan ta følgende tollfritt inn i Norge: Én liter brennevin, 1 ½ liter vin og to liter øl eller tre liter vin og to liter øl. Du kan også ta med én kartong sigaretter eller fem pakker tobakk. Dersom du ikke benytter tobakkskvoten, kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol, og det går ikke å bytte alkoholkvoten med tobakk.
Husk at det ikke er mulig å benytte lokal valuta i tax free butikken på flyplassen i Colombo ved avreise. Flasker kjøpt utenfor EU/Schengen får du ikke med deg gjennom sikkerhetskontrollen ved mellomlanding, selv om de er forseglet. Man kan nå handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise ombordstigningskort.

Taxi: De offisielle drosjene er gule. Dersom det ikke finnes taksameter, avtal pris på forhånd. Tuk-tuk drosjer (3 hjulinger) florerer, men trafikksikkerheten er bedre i vanlige drosjer.

Tidsforskjell: Sri Lanka ligger 3,5 timer foran oss når vi har sommertid. Ellers er tidsforskjellen 4,5 timer.

Vaksiner: Det kreves ingen vaksiner ved innreise til Sri Lanka fra Norge. Men det anbefales å vaksinere seg mot polio, difteri og stivkrampe om det er mer enn 10 år sist du ble vaksinert. Det anbefales også vaksine mot hepatitt A/ gulsott. Vaksinen heter Havrix. Tar du påfylling av denne etter ett år, vil vaksinen være virksom i opptil 20 år.

Valuta: Valutaen på Sri Lanka heter Rupee (LKR). Sri Lanka har lukket valuta, dvs. at du ikke får vekslet før ankomst. Vi anbefaler at man veksler på flyplassen eller tar ut penger i minibank på flyplassen. Minibanker finnes i de største byene. Det er varierende om hotellene har denne servicen. Hotellene har vekslingskontor så US Dollars og Euro kan veksles til LKR her. NOK kan man få problemer med å veksle. VISA- og Masterkort kan benyttes på hotellene og i store forretninger. Men handler man lokalt, betaler man i lokal valuta. Det anbefales derfor å veksle slik at man har lokal valuta tilgjengelig ved behov. Rupees kan veksles tilbake på flyplassen ved hjemreise, før innsjekk. Man vil fortrinnsvis få tilbake valuta i US Dollars eller Euro. Tar vare på vekslingskvitteringer underveis, disse kan bli forespurt ved tilbakeveksling.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/LKR_NOK.html

Visa/kredittkort: Visa- og Mastercard er de mest vanlige kortene. American Express og Diners Club er også aksepterte betalingskort. Vi anbefaler at du alltid har 2 kort når du er ute og reiser, i tilfelle et av kortene skulle bli borte eller ikke fungere. Husk også å sjekke om banken har sperret ditt kort for bruk på Sri Lanka og i den landene du mellomlander i. I nettbank åpnes dette raskt, eventuelt ring banken din.