Nyttige opplysninger

Toscana og Liguria

Betalingskort: I Italia er bruk av betalingskort / kreditt-kort mindre utbredt enn i Norge. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller, og større butikker. Taxi og mindre innkjøp bør betales med kontanter.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Banker: Bankenes åpningstid varierer, bankbesøk bør helst foretas på formiddagen.

Butikker: Mindre butikker holder siesta midt på dagen, men er gjerne åpne til 20.00 om kvelden. Butikkene i Montecatini har søndagsåpent, men er stengt mandag formiddag.

Bekledning: Det er vanligvis mildt i Italia når vi reiser, men ta med deg en god jakke og gode spasersko. Gjerne regntøy og paraply også. Vær oppmerksom på at man ikke bør gå med kort skjørt/shorts eller nakne skuldre ved besøk i kirker.
For vandreturene er riktig bekledning et “must”. Vi anbefaler å ta med allværsjakke, gode vandresko, en liten sekk som passer for dagsturer, vannflaske, sitteunderlag solbriller og hatt.

Gjennomsnittstemperaturer i Firenze: Mai 23 (natt 11), juni 28 (natt 14), september 27 (natt 14), oktober 20 (natt 10).

Drikkevann: Kranvannet er bra. Ønsker du å kjøpe vann, finnes det to typer. Du kan velge mellom acqua minerale naturale (uten kullsyre) og acqua gasata (med kullsyre).

Driks/tips: Sjekk turpogrammet om tips er inkludert i prisen du har betalt. Det er vanlig å gi ca. 10% driks når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj på egenhånd. Etter endt opphold anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i spisesalen. Det er også vanlig å gi litt tips til sjåførene.

Drosje: De offisielle drosjene har skilt med “Taxi” på taket. Taksameteret begynner på ca. 20 kroner om man stopper drosjen på gaten. Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt. Kontaktene er imidlertid forskjellige, og har du med elektriske artikler hjemmefra vil vi anbefale at du kjøper en adapter før du reiser.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i hånd-bagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. I tillegg til reiseforsikring bør du ha med helsetrygdekort gjeldende for EØS-land, som du får via ditt trygdekontor. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Selv om både Italia og Norge er en del av Schengen-området, må pass medbringes, da det er eneste godkjente form for legitimasjon. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis (og-vilkår) og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Porto/post: Frimerker heter francobolli og kan med litt hell kjøpes i tobakksbutikker, tabacchi. Postkassene er røde.

Restauranter: Italienerne har et annet spisemønster enn nordmenn og de fleste spisesteder holder stengt mellom kl 14.30 og 19:00. Forretter heter antipasti, primo piatti består vanligvis av pasta, mens poteter eller grønnsaker (contorni) må bestilles ekstra til kjøtt og fisk. Regningen er il conto og øl heter birra.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan nå handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Mobiltelefondekningen er bra. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt.

Valuta: Myntenheten i Italia er euro (EUR). Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html