Nyttige opplysninger

Vietnam

Banker og butikker: Normalt åpne fra 07.30 til butikker 17.00, men noen stenger i lunsjpausen mellom 11.00 og 13.00. Bankene er åpne mandag til fredag fra 09.00 til 15.00. I vanlige butikker pruter man ikke, men på markeder er det vanlig.

Drikkevann: Vannet på hotellene kan brukes til tannpuss, men ikke til å drikke. Overalt kan flaskevann kjøpes. Noen hoteller har 2 flasker vann gratis på rommet.

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert i turprisen (se turprogrammet du har mottatt), forventer restauranter, guider og bussjåfører tips. Reiselederen vil gi nærmere informasjon. Legg også noe igjen på rommet til de som gjør rent.

Drosje: Drosjer finnes i byene og kan stoppes på gaten eller ved taxiholdeplasser. En sykkeldrosje heter cyclo i Vietnam.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt. Kontaktene har to flate eller to runde ben, tettere sammen enn de norske, noen met et tredje ben (jordet). Adapter er nødvendig og kjøpes i norske el-butikker.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene aldri kan garantere for spesielle ønsker ang. plassering om bord i flyet. Flyreisen til Vietnam tar en del timer. Det anbefales å ta med lesestoff fra Norge, i tillegg vil flyet har skjermbasert underholdning. Drikk godt med vann, løs opp tettsittende plagg og sko, unngå stort alkoholinntak og sørg for å røre på kroppen noen ganger. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Mat: Maten i Vietnam kan være vietnamesisk eller fransk, med god variasjon. Pinner er det vanlige spiseredskapet, men gaffel fås også. Vi anbefaler ikke å kjøpe iskrem, og frukt bør vaskes og skrelles før den spises. Frokosten på hotellet er både vestlig og asiatisk.

Pass/ Visum: Norske statsborgere trenger ikke visum for reiser inntil 15 dager. Men for lengre opphold må det søkes visum ved ambassaden i Oslo. Originalpass, søknadsskjema, passbilder og visumsgebyr må sendes. Du vil motta nærere informasjon fra turarrangøren. Ta godt vare på gjenpart av tollskjema (arrival/departure card) som du leverer ved innreise. Vi anbefaler å ta kopi av pass, forsikringsbevis og– vilkår og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse og tid i tilfelle tyveri. Pass, flybillett og verdisaker bør oppbevares i safen på rommet.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Vær obs på at det ikke er mulig å ta med taxfree-flasker fra Asia i håndbagasjen. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Ringer man hjem, slås først 00 (ut av Vietnam) og 47 (for Norge) - deretter det ønskede nummer i Norge. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet, kan denne brukes på vanlig måte. Undersøk dekning hos din mobilleverandør. Har du kontantabonnement er det litt ulik praksis. Vi anbefaler at du kontakter leverandøren direkte for oppdatert informasjon.

Tidsforskjell: Vietnam ligger fem timer foran oss når vi har sommertid. Ellers er tidsforskjellen 6 timer.

Valuta: Den vietnamesiske valutaen er Vietnamesiske Dong (VND) og 1000 Dong er f.t. ca 0,30 NOK. Det finnes sedler med verdi fra 100 til 50 000 Dong, og det er Dong du får ved uttak i minibank. Det anbefales ellers å bringe amerikanske dollar (ikke for store sedler). Stadig flere forretninger aksepterer VISA og andre kredittkort.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_VND.html

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Vietnam, men gir følgende anbefalinger: Vaksine mot difteri/stivkrampevaksine og polio bør være oppdatert innen de 10 siste år. Det anbefales også vaksine mot hepatitt A/ gulsott. Vaksinen heter Havrix. Tar du påfylling av denne etter ett år, vil vaksinen være virksom i opptil 20 år.

Vær og klima: Vietnam er veldig langstrakt, og vær og klima kan variere mye i de forskjellige deler av landet. Klima i sør er tropisk, fuktig og varmt, og monsunvinden bringer mye nedbør. Normalt er der regntid fra juli til oktober, og noe kjøligere og tørrere fra oktober til mai. I Ho Chi Minh, Hué og Hoi An vil temperaturen ligge på 25-35º fra januar til mai, om natten noe lavere, og i nord (Hanoi og Halong) 18-25º, med litt kjøligere netter. Lette bomullsklær vil passe de fleste dager, men der er lurt å ha med en genser og vindtett regnjakke. Ta gjerne med noe pent til kvelden.