Singapore, Australia og Hong Kong

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller og butikker. En taxitur derimot skal betales med kontanter. 

Ved tap av kort, kontakt: 
Eurocard + 47 21 01 52 22 
Mastercard + 1 636 722 7111 
Visa +1 410 581 3836 
Diners + 47 21 01 53 00 
American Express + 1 800 528 4800

Drikkevann: Vannet i Singapore og Hong Kong bør ikke drikkes fra springen. Vann på flasker kan kjøpes overalt. I Australia kan man drikke vannet i springen, men det kan være tilsatt klor i storbyene. Flaskevann er også her lett tilgjengelig. 

Driks/Tips: Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at det legges igjen drikspenger på rommet. Det er også vanlig å legge igjen tips til de som gjør rent på hotellrommet, taxi- og bussjåfører og annet servicepersonale. Tips til sjåfører, lokale guider og eventuelle restauranter (felles måltider) er inkludert i turprisen. 

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hos oss, men stikkontaktene er annerledes, med tre flate plugger. Ta derfor med adapter.

Flyreisen: Sørg for at din koffert aldri er låst når du skal ut å fly. Av sikkerhetsmessige årsaker skal flyplasspolitiet alltid kunne sjekke din koffert uten hindringer. Verdigjenstander som smykker, elektronisk utstyr og ladere skal være i håndbagasje. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Flyreisen tar en del timer. Det anbefales å ta med lesestoff, i tillegg vil flyet ha skjermbasert underholdning. Drikk godt med vann, løs opp tettsittende plagg og sko, unngå stort alkoholinntak og sørg for å røre på kroppen noen ganger. Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. 

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Helsetrygdkortet kan kun brukes ved behov under mellomlanding innenfor EU. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Klima/Klær: Singapore: Tropisk klima, dvs varmt og fuktig hele året. Hel året rundt vil temperaturen ligge på 27–35º. Ta med lette og behagelige klær, en jakke til kvelden og vær forberedt på noe regn. Ta med solbeskyttelse og om kvelden kan det være lurt å bruke myggmiddel før man tar en spasertur. Australia: Det er vår fra september til november, sommer fra desember til januar, høst fra mars til mai og vinter fra juni til august. Klimaforholdene i Australia er preget av at halvparten av landet ligger i den tropiske sonen. Det betyr at reiser til Australia kan bli en våt opplevelse hvis man reiser i regntiden, som grovt regnet er fra desember til mars, selv om det er lokale forskjeller i nedbøren og regntiden. Ellers vil klimaet i det sørlige Australia minne om det vi finner ved Middelhavet, med en behagelig temperatur for oss nordboere, rund 20-25 grader i Sydney, men gjerne 34- 40 grader i landets «røde hjerte» og tropiske strøk i nord. Hong Kong ligger i subtropiske strøk og har dermed varmt og fuktig klima. Vinteren fra januar til mars er mild og varm, sommeren fra april til september er veldig varm og fuktig, med fare for taifuner, mens høsten fra oktober til desember er varm og tørr. Gjennomsnittstemperatur i februar er ca 14-19 grader. Vær obs. på at aircondition på hotellene kan føles iskaldt. Det er best å ikke ha det for kaldt på rommet og ha en varm genser i beredskap. En vanntett jakke er alltid lurt å ha med.

Kriminalitet: Alle stedene regnes som trygge, men alminnelig forsiktighet anbefales. Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommebok, kamera, mobiltelefon. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme. Pass, flybillett og verdisaker bør oppbevares i låst koffert eller safe på rommet.

Pass: Det kreves ikke visum til Singapore og Hong Kong for nordmenn, kun pass som må være gyldig minst seks måneder fra utreisedatoen. Det skal fylles ut skjema ved innreise. Norsk Tur har ordnet elektronisk visum for gruppen til Australia. I tillegg må dere fylle ut et skjema på engelsk ved innreise. Her er det spesielt viktig å skrive riktig ang medbrakte gjenstander, spesielt matvarer, frukt og grønnsaker.  Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikrings- bevis og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Pruting: I vanlige forretninger prutes det normalt ikke, men på markedene kan en prøve å få avslag på prisen.

Spytting: I Singapore er alt som muligens kan føre til spytting totalt forbudt. Spytter du, koster det 1000 SGD i bot!!! Snus (chewing tobacco) og tyggegummi er totalt forbudt å ta med inn i Singapore. Blir man tatt, regnes det som lovbrudd, og straffen kan koste opp mot 5000 SGD. Du vil også bli fratatt den forbudte varen.

Taxfree: Ikke kjøp med sigaretter/tobakk/snus fra taxfree-butikken i Norge - det kan bli dyrt. Til Singapore er det lov å ta med 1 liter sprit og 1 liter vin, men all sigaretter/tobakk/snus MÅ fortolles. Til Australia er det lov å ta med 2,25 liter alkohol og 25 gram med sigaretter/snus. Alt over dette må fortellos, noe som er både tidkrevende og kostbart. Ved innreise til Hong Kong kan du ta med deg 25 gram tobakk og 1 liter alkohol.

Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. 

OBS!: Det er ikke tillatt å ta med taxfree-flasker fra Asia i håndbagasjen, selv om de er i forseglet pose. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet. 

Telefon: Ringer man hjem, slås først 001 (ut av Singapore og Hong Kong), 0061 (ut av Australia), og  så 47 (for Norge) – deretter det ønskede nummer i Norge. Mobilen virker stort sett over alt, men det er dyrt å ringe hjem.  Mobildekningen er god i byer, men til dels dårlig i utkantstrøk. Tidsforskjell varierer mellom delstatene ettersom de tilhører ulike tidssoner og dato for skifte av sommer-/vintertid varierer. Australia har 3 tidssoner, i Sydney, Melbourne og på Tasmania gjelder Eastern Standard Time, 9 timer foran Norge, med sommertid i oktober til mars blir det 10 timer. Man må stille klokke igjen når man reiser til Alice Springs eller Queensland.

Tidsforskjell: Singapore og Malaysia ligger syv timer foran Norge i vårt vinterhalvår, og seks timer foran i sommerhalvåret. Tidsforskjell i Australia er åtte timer ved norsk sommertid og ti timer ved norsk vintertid.

Valuta: Myntenheten i Singapore heter Singapore Dollar (SGD). Vi anbefaler USD (amerikanske dollar) om du ønsker å ha med kontanter. I Australia bruker man australske dollar (AUD). Hong Kong har Hong Kong Dollar (HKD), eventuelt også Kinesisk Yuan (CNY).  Minibanker er lett tilgjengelig i alle land/byer, og kreditkort er akseptert stort sett overalt. 

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Singapore, Australia og Hong Kong, men gir følgende anbefalinger: Vaksine mot difteri/stivkrampe og polio bør være oppdatert innen de 10 siste år. Det anbefales også vaksine mot hepatitt A/gulsott. Vaksinen heter Havrix. Tar du påfylling av denne etter ett år, vil vaksinen være virksom i opptil 20 år. Det er ikke malaria i de områder vi skal besøke.

Helse: Det finnes en rekke giftige arter edderkopper og slanger i hele Australia, også i urbane strøk. Det finnes også hai og giftige maneter langs kysten. Følg lokale råd om forholdsregler og oppsøk lege dersom du blir bitt av ukjente dyr/ insekter. Australia har jevnt over et varmt klima med meget sterk sol. På grunn av et tynnere ozonlag enn i Nord-Europa er UV-strålingen ekstra høy. Vær derfor nøye med solbeskyttelsen, med høy solfaktor og ev. dekkende strandklær.