Nyttige opplysninger

Cruise i Russland

Bagasje: Denne merkes tydelig med NAVN og hjemme-adresse. Bruk gjerne turoperatørens adresselapper. Bagasjen blir brakt fra bussen til lugaren av mannskapet på båten.

Betalingssystem: Skipet har sitt eget betalingsystem. Ved ankomst får gjestene sitt eget kredittkort. Det brukes ikke penger ombord. Alt som kjøpes på båten belastes kortet. Det gjelder også de ekstra utfluktene. Regningen gjøres opp nest siste dag med personlig kort (VISA el.) Etter det betales alt ombord med rubler.

Drikkevann: Vi anbefaler at man ikke drikker vannet fra springen, men heller kjøper vann på flaske, noe som kan gjøres på skipet.

Elektrisitet: Strømstyrken og stikkontaktene er slik som her hjemme med 220 volt vekselstrøm.

Friv. utflukter: I St. Petersburg og Moskva tilbys det utflukter i tillegg til det oppsatt programmet. Her må man velge, da flere går samtidig. De ekstra utfluktene fortsetter umiddelbart etter det oppsatte programmet. (Velger man bort utfluktene i det oppsatte programmet, og blir på skipet, er det vanskelig å bli med på de ekstra utfluktene). Ekstra utflukter bestilles et par dager i forveien.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommebok, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboken.

Legehjelp: Det er lege om bord på skipet. Ta kontakt med reiseleder ved akutte problemer.

Maten: Alle måltider ombord er inkludert i prisen. Gruppen spiser felles middag hver kveld.

Migration Card: På flyet eller ved ankomst på flyplassen må diverse papirer fylles ut. Det viktigste er “Migration Card” som MÅ fylles ut. Det består av to deler og begge fylles ut likt. Den ene delen beholdes av passkontrollen. Den andre delen MÅ oppbevares og leveres i passkontrollen ved utreise. De andre papirene er gjerne toll deklarasjon og adressekort.

Nøkkelsystem: Nøkkelen til lugaren skal alltid leveres i resepsjonen når du forlater skipet. Det er en sikkerhet for å vise om alle er ombord når skipet skal seile videre. Nøklene byttes mot et skipskort som gir opplysninger om skipet og hvor det ligger i havn. Dette for å kunne finne tilbake til skipet om man blir borte fra gruppen når man er i land. Vis kortet til taxisjåføren og du blir kjørt tilbake til skipet.

Pass/visum: Alle passasjerer må ha gyldig pass og visum. Pass må sendes til turarrangør etter avtale for visumsøknad. Har du ikke norsk pass, ber vi deg ta kontakt med oss. Vi tar forbehold om at pris på visum kan være høyere enn for norske statsborgere. Mellomlegget belastes den reisende. For å unngå eventuelle problemer, anbefaler vi at du tar med deg en kopi av passet på reisen i tillegg til originalpasset, og tar denne kopien med deg hver gang du forlater skipet. Vi anbefaler også å ta kopi av forsikringsbevis og -vilkår ved bagasjeforsinkelse. Dette sparer mye ergrelse og tid i tilfelle tyveri. Pass må leveres på skipet ved ankomst for sjekk.

Porto/Post: Frimerker kan kjøpes i resepsjonen ombord.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Flasker kjøpt utenfor EU/Schengen får du ikke med deg gjennom sikkerhetskontrollen ved mellomlanding, selv om de er forseglet. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise ombordstigningskort.

Telefon: Det er mulig å ringe hjem fra skipet, men det er dyrt. Det er mulig å bruke norske mobiltelefoner i Russland. Husk 0047 før hjemmenummeret. Tidsforskjell: Russland er to timer foran Norge. Som i Norge har Russland sommertid fra slutten av mars til oktober.

Tips: Det er ikke inkludert tips i turprisen. Tips er en kultur vi er lite vant med i Norge, mens det i andre land anses som en naturlig del i tillegg til lønnen. For tips til hele mannskapet om bord er det anbefalt 5 euro pr dag pr passasjer om man er fornøyd med turen. Tips til lokale guider gjøres etter eget skjønn.

Vaksine: Folkehelseinstituttet anbefaler alle å ta oppfriskningsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert 10. år, uansett reisemål. Det kreves ingen vaksiner ved innreise til Russland.

Valuta: Den russiske myntenheten heter rubel som er delt opp i 100 kopek. På prisskilt forkortes rubel til p og kopek til k. Rubelen kan ikke kjøpes i vestlige banker. Man kan ta ut penger i minibanker og vekslingskontor. Mest utbredt er Visa. Det er begrenset med vekslingsmuligheter i byene som besøkes underveis på cruiset, så det anbefales å gjøre dette før avreise fra St.Petersburg/Moskva. Vi anbefaler å ta med litt euro, som brukes til tips om bord. Anbefalt er 50€ per person til personalet på skipet.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_RUB.html