Nyttige opplysninger

Thailand

BANKER OG BUTIKKER
Banker er åpne på hverdager mellom 08.30 og 15.30, butikker normalt mellom 09.00 og 20.00, matbutikker ofte lenger. 

DRIKKEVANN
Vannet på hotellene kan brukes til tannpuss. Vi anbefaler at det kun drikkes vann fra flaske. Pass på at forseglingen på kjøpte flasker ikke er brutt.

DRIKS /TIPS
Bussjåfør og våre lokale guider forventer tips. Se turprogram for mer informasjon om tips allerede er inkludert i turprisen. Hvis ikke vil reiseleder informere om hva slags beløp som er riktig å gi.

ELEKTRISITET
Thailand bruker 220 volt. Det er dessverre ikke noen standard for kontakter. Den mest vanlige typen er allikevel den flate med to pinner som er standard i USA. Ta med en adapter.

HELSE/ REISEFORSIKRING
Ta med nødvendige medisiner hjemmefra, samt reiseforsikringskort. Sykehusene holder ikke vestlig standard, det er altså viktig å ha en god reiseforsikring som dekker ev. nødvendig hjemtransport. Ta kopi av reiseforsikringsbevis og -vilkår ved bagasjeforsinkelse. Det sparer ergrelse og tid i tilfelle tyveri og viser regler for ev. nyinnkjøp.

Restauranter er normalt ikke røykfrie.

KLIMA
Thailands klima er tropisk med høy temperatur og luftfuktighet. Husk solbeskyttelse og myggmiddel.

KRIMINALITET
Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommebok, kamera og mobiltelefon. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker hjemme. 

PASS OG VISUM  
Passet skal være gyldig i seks måneder utover reisens slutt. Thailand har ikke visumplikt for norske borgere for reiser inntil 30 dager.

Man bør påse at både utreisestempel og innreisestempel innføres i passet av thailandske immigrasjonsmyndigheter på grenseovergangen. Dersom utreisestempel ikke finnes i passet, vil man få problemer ved ny innreise. Originalpasset bør helst ligge i safen på hotellet der dette er mulig.

TAXFREE
Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. 

OBS! Ingen flasker kjøpt utenom Europa kan tas med som håndbagasje, selv ikke i forseglet pose. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

TELEFON OG INTERNETT
Det er god mobildekning de fleste steder. Sjekk prisene for å ringe hjem og for å sende sms. For å ringe hjem bruk +47 på mobil, ikke 0047. Internetthastigheten er gjennomgående lavere enn i Norge

TIDSFORSKJELL 
Tidsforskjellen til Thailand er + 6 timer (+ 5 timer når det er sommertid i Norge)

VAKSINER 
Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Thailand, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampe/kikhoste og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du bør også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen holder livet ut. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon for veiledning. Nødvendige medisiner må oppbevares i håndbagasje, eventuelt med kopi av legens resept på engelsk. Husk å gi tidlig beskjed om eventuelle allergier eller diettbehov.

VALUTA OG KREDITTKORT
Myntenheten er baht (THB) (1 THB = ca.0.25 NOK)

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_THB.html

Dersom du har regionsperre i din nettbank, husk å åpne kortet for bruk i Asia før du reiser!

De fleste kortene – Visa, American Express og Mastercard blir akseptert på de fleste hotellene og restaurantene. Kjøpesentre og andre store butikker aksepterer også de fleste kortene. Noen mindre butikker legger på 3-5% på sluttprisen dersom du betaler med kredittkort. Det finnes en rekke minibankautomater.


Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800