Nyttig opplysninger

Bali

Betalingskort: Visa og MasterCard aksepteres de fleste steder i byer og turiststeder og kan brukes til kontantuttak i minibanker. Det anbefales å bruke minibanker som er under oppsyn, da svindel har forekommet. Noen butikker legger 4-5 % på prisen ved bruk av kort.

Drikkevann: Vannet på hotellet kan brukes til tannpuss, men bør ikke drikkes. Overalt kan vannflasker kjøpes, sjekk at forseglingen ikke er brutt.

Driks/tips: Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at det legges igjen drikspenger på rommet. Det er også vanlig å legge igjen tips til de som gjør rent på hotellrommet, taxi- og bussjåfører og annet servicepersonale. Tips er ikke inkludert i turprisen.

Elektrisitet: Strømstyrken er samme som hjemme og stikkontaktene er de samme som i Norge, med 2 runde ben, med eller uten jording.

Flyreisen: Flyreisen tar en del timer. Det anbefales å ta med lesestoff, i tillegg vil flyet ha skjermbasert underholdning. Drikk godt med vann, løs opp tettsittende plagg og sko, unngå stort alkoholinntak og sørg for å røre på kroppen noen ganger. Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra, samt reiseforsikringskort. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen. Det anbefales å ta med solkrem, hatt og myggmiddel.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommebok, kamera, mobiltelefon. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme. Pass, flybillett og verdisaker bør oppbevares i låst koffert eller safe på rommet.

Lokale skatter og avgifter: Fra og med 1.september 2017 innførte Malaysia en ny turistskatt pålydende MYR 10 (tilsvarende ca. 20 kroner) pr rom (ikke pr person) pr natt, og dette må betales direkte til hotellet ved innsjekk.
For mer informasjon: Malay Mail Online og The Star Online

Mat: Maten på Bali byr på mye fargerik variasjon. Hotellet vårt er 5-stjerners og restaurantene på hotellet serverer både europeisk og asiatisk mat. Vi anbefaler ikke å kjøpe iskrem eller drinker med isbiter. Frukt bør vaskes og skrelles før den spises.

Pass/Visum: Passet må være gyldig i minst seks måneder utover oppholdet i Indonesia. Nordmenn kan reise visumfritt så lenge oppholdet er begrenset til 30 dager. Vi anbefaler å ta kopi av pass, forsikringsbevis og –vilkår og legge dette i kofferten. Pass, flybillett og verdisaker bør oppbevares i safen på rommet.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk.
Vær obs på at det ikke er mulig å ta med taxfree-flasker fra Indonesia i håndbagasjen. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Det er brukbar mobildekning på Bali. For å ringe til Norge slår du 001 47 og deretter det ønskede nummeret. Det er dyrt å ringe hjem eller motta samtaler, og husk at databruk kan fort bli dyr.

Tidsforskjell: I vinterhalvåret ligger Bali 7 timer foran norsk tid. Ellers er tidsforskjellen 6 timer. Valuta: Den indonesiske valutaen er Indonesian Rupiah (IDR). For tiden er 1 500 IDR rundt 1 NOK. Det er ikke lov å ta IDR ut av landet. Vi anbefaler USD (amerikanske dollar) om du ønsker å ha med kontanter.

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse gir følgende anbefalinger: vaksine mot difteri/stivkrampevaksine og polio bør være oppdatert innen de 10 siste år. Det anbefales også vaksine mot hepatitt A/ gulsott. Vaksinen heter Havrix. Tar du påfylling av denne etter ett år, vil vaksinen være virksom i opptil 20 år. I tillegg anbefales myggbeskyttelse. Langermet skjorte og langbukse beskytter mot myggstikk. Man bør holde seg unna katter, hunder og aper pga faren for rabiessmitte.

Vær og klima: Bali ligger på 8° sørlig bredde og dermed ganske nær ekvator. Temperaturen er omtrent det samme året rundt, med rundt 30° om dagen og sjelden under 24° om natten. Klima er tropisk og det er alltid varmt og fuktig. Regn forekommer, som oftest som korte intensive regnskyll, vanligvis om kvelden eller natten. Da er luften friskere etterpå! Lette behagelige bomullsklær vil passe de fleste dager. Det er lurt å ha med en genser og vindtett regnjakke. Ikke glem sol - og myggbeskyttelse.