Nyttige opplysninger

Riga

Betalingskort: I Latvia er bruk av betalingskort/kreditt-kort vanlig. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller, butikker osv. over hele landet. Minibanker finnes det mange av.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard/Mastercard på (0)145 67 84 84
Visa (0)1 42 77 11 90
Diners (0) 1 47 62 75 75
American Express (0) 1 47 77 72 00

Bekledning: Latvia har i forhold til Norge, et sentral-europeisk klima med noe kjøligere vintre, mens sommertemperaturen er omtrent som i Norge. Gjennomsnittstemperatur i januar er –4,9 grader og i juli 18,1.

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes.

Driks/tips: Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt. Et servicegebyr er vanligvis inkludert i prisen, men det er vanlig å gi litt tips når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt penger til driks når du spiser på restaurant på egenhånd.

Drosje: I Riga finnes flere drosjeselskaper og taxi er billig. Bruk gjerne de røde “Riga” taxiene eller de gulgrønne som eies av Air Baltic. Det anbefales å unngå de hvite taxiene. Et tips er å si at du vil betale med kredittkort og trenger kvittering. Vel fremme betaler du kontant og ber om kvitteringen.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som i Norge.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Forretninger: Åpningstidene varierer, men de fleste forretninger er normalt åpne ca. 10.00 – 22.00, også i helgene. Det er ikke vanlig å prute i forretninger.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Det anbefales å ta med Europeisk helsetrygdkort som fås ved henvendelse til NAV. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Kriminalitet: Riga er en trygg by for turister. Men som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge igjen hjemme unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Restauranter: I Riga finnes et mangfold av restauranter og kafeer for enhver smak og lommebok. Latviernes spisemønster er omtrent som nordmenns, og de fleste spisesteder holder åpent til over midnatt.

Shoppingtips: Smykker i sølv og rav, keramikk og lin, særlig duker, er gode kjøp. Et besøk i en antikvitets- forretning hører også med. Særdeles rimelig er briller. Riga har topp ekspertise og man får tilpasset de aller fleste brilletyper på dagen, til under en tredjedel av norsk pris. De fleste større forretninger har tax-free ordning.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan også handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Valuta: Latvia har EURO som gjeldende valuta. Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html