Nyttige opplysninger

Roma

Apotek: Apotek heter Farmacia.

Banker: Bankene er vanligvis åpne kl. 8.30-13.30 og 14.40-15.30. Vekslingskontorene heter Ufficio cambio, og har åpningstider omtrent som butikkene. Hotellet veksler også, men kursen er gjerne litt dårligere enn i banken.

Drikkevann: Kranvannet er bra. Ønsker du å kjøpe vann finnes det to typer. Du kan velge mellom acqua minerale naturale (uten kullsyre) og acqua gasata (med kullsyre).

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert (se turprogrammet) er det vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj på egenhånd. Etter endt opphold anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i spisesalen. Det er også vanlig å gi litt tips til sjåførene.

Drosje: De offisielle drosjene har skilt med “Taxi” på taket. Taksameteret begynner på ca. 20 kroner om man stopper drosjen på gaten.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt. Kontaktene er imidlertid forskjellige, og har du med elektriske artikler hjemmefra vil vi anbefale at du kjøper en adapter før du reiser.

Forretninger: Vanlige butikker er normalt åpne kl. 9.30- 13.00 og kl. 16.30-21.00 , mange også på søndag i turistsesongen. Det er ikke vanlig å prute i forretninger, men på markeder kan du prøve deg. Et svart skilt med en hvit T viser veien til tobakksbutikken, tabacchi. Der kan du vanligvis kjøpe postkort, frimerker, sigaretter, små gaver etc.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene aldri kan garantere for spesielle ønsker ang. plassering om bord i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Kaffe: Cappuccino [kappotsjino] er kaffe som serveres i stor kopp med varm melk eller fløte. Caffe americano er nesten som norsk kaffe. Espresso er en liten kopp sterk, svart kaffe.

Kredittkort: De fleste større forretninger aksepterer kredittkort.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass, forsikringsbevis og evt. bankkort og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Porto/post: Frimerker heter francobolli og kan med litt hell kjøpes i tobakksbutikker, tabacchi. Postkassene er røde.

Restauranter: På de fleste restauranter betales en kuvertavgift, pane e coperto. Når man bestiller kjøtt eller fisk, er vanligvis ikke poteter og grønnsaker inkludert, men må bestilles ekstra. Disse står under contorno (tilbehør) på menyen. Regningen heter il conto. Øl heter birra.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter sprit, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl eller 3 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk. Man kan nå handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Du må da vanligvis først slå 0 for å få linje ut av rommet. På posten og i noen tobakksbutikker kan du kjøpe telefonkort (carta telefonica), og med dette kan du ringe fra telefonkioskene. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Husk at det er noe billigere å ringe fra telefonkiosker enn fra hotellrommet. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet kan denne brukes på vanlig måte. Har du kontantabonnement er det litt ulik praksis hos de forskjellige leverandørene. Vi anbefaler at du kontakter din leverandør direkte for oppdatert informasjon.

Valuta: Valuta: Myntenheten i Italia er euro (EUR). Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html