Generelle opplysninger

Lago di Gardia

www.enit.it
www.gardainforma.com
www.termedisirmione.com
www.travelplan.it
www.gardaclick.com/eng.html

Betalingskort: I Italia er bruk av betalingskort/kredittkort mindre utbredt enn i Norge. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller, og større butikker. Taxi og mindre innkjøp bør betales med kontanter. Ved tap av kort, kontakt: Eurocard/Mastercard på (0)145 67 84 84 Visa (0)1 42 77 11 90 Diners (0) 1 47 62 75 75 American Express (0) 1 47 77 72 00.

Banker/Valuta: Myntenheten i Italia er EURO. En Euro er ca 8,50 NOK. Bankenes åpningstid varierer, bankbesøk bør helst foretas på formiddagen.

Butikker: Mindre butikker holder siesta midt på dagen, men er gjerne åpne til 20.00 om kvelden. På mandag morgen er de fleste butikker stengte.

Bekledning: Det er vanligvis mildt i Italia når vi reiser, men ta med deg en god jakke og gode spasersko. Gjerne regntøy og paraply også. Vær oppmerksom at man ikke bør gå med kort skjørt/shorts eller nakne skuldre ved besøk i kirker. Det er generelt mildere i Italia enn i Norge. Regnbyger kan forekomme og spesielle vindforhold ved Gardasjøen kan bringe bølger og plutselig værskifte.

Drikkevann: Kranvannet er bra. Ønsker du å kjøpe vann finnes det to typer. Du kan velge mellom acqua minerale naturale (uten kullsyre) og acqua gasata (med kullsyre).

Driks/tips: Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at det legges igjen drikspenger på rommet. Det er også vanlig å legge igjen tips til de som gjør rent på hotellrommet, taxi- og bussjåfører og annet servicepersonale. Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt.

Drosje: De offisielle drosjene har skilt med "Taxi" på taket. Taksameteret begynner på ca. 20 kroner om man stopper drosjen på gaten.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt. Kontaktene er imidlertid forskjellige, og har du med elektriske artikler hjemmefra vil vi anbefale at du kjøper et adapter før du reiser.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhets- kontrollen, maks 1 liter til sammen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Det anbefales også å skaffe seg et helsetrygdekort gjeldende for EØS-land, via ditt Trygde- kontor. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon ect. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Selv om både Italia og Norge er en del av Schengen-området, må pass medbringes, da det er eneste godkjente form for legitimasjon. Vi anbefaler å ta kopi av pass, forsikringsbevis (og-vilkår) og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri. Porto/post: Frimerker heter francobolli og kan med litt hell kjøpes i tobakksbutikker, tabacchi. Postkassene er røde.

Restauranter: Italienerne har et annet spisemønster enn nordmenn og de fleste spisesteder holder stengt mellom kl 14.30 og 19:00. Forretter heter antipasti, primo piatti består vanligvis av pasta, mens poteter eller grønnsaker (contorni) må bestilles ekstra til kjøtt og fisk. Regningen er il conto og øl heter birra.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter sprit, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl eller 3 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk. Man kan nå handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Du må da vanligvis først slå 0 for å få linje ut av rommet. På posten og i noen tobakksbutikker kan du kjøpe telefonkort (carta telefonica), og med dette kan du ringe fra telefonkioskene. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Husk at det er noe billigere å ringe fra telefonkiosker enn fra hotellrommet. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet kan denne brukes på vanlig måte. Har du kontantabonnement er det litt ulik praksis hos de forskjellige leverandørene. Vi anbefaler at du kontakter din leverandør direkte for oppdatert informasjon.