Nyttige opplysninger

Kroatia

Bading: De fleste badestedene langs kysten har skarpe steiner, og giftige bunnfisk kan forekomme. Det anbefales at man bruker badesko når man er i vannet. Disse er å få kjøpt på de fleste populære badestedene.

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller og butikker over hele landet. En taxitur kan derimot ikke betales med kort.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Bekledning: Godt og varmt om sommeren, men ta med deg en god jakke og gode sko.

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes. Det er ofte tilsatt klor. Drikkevann med og uten kullsyre kan kjøpes over alt.

Driks/tips: Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt. Tips er inkludert på regningen, men det er vanlig å runde oppover. Det samme gjelder for drosjer.

Drosje: Avtal pris på forhånd. Taksameter er obligatorisk, biler uten er ikke godkjente.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, så man trenger ikke adapter for vanlige elektriske artikler.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Forretninger: Butikkene er vanligvis åpne fra 08:00 – 20:00. lørdag 13:00 – 14:00. Mange har stengt mellom 12:00-15:00. Noen typiske turistbutikker har åpent om søndagen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av resept hjemmefra. Reiseforsikring bør dekke legekostnader og eventuelt nødvendig hjemsendelse.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor lommebok, kamera, mobiltelefon etc. oppbevares. Det anbefales å legge igjen hjemme unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Landsnummer til Norge er 0047, og hele nummeret slås uavbrutt. Mobiltelefon kan brukes på vanlig måte i utlandet. Dersom du har en mobiltelefon med kontantkort, må du 2 døgn før avreise kontakte din teleleverandør for å åpne kortet for utenlandsbruk.

Vaksiner: Statens institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Kroatia, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampevaksine og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du kan også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen mot hepatitt holder livet ut. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon for mer informasjon.

Valuta: Valuta i Kroatia er kroatiske kuna. 1 kuna = 100 lipa = ca kr 1,08.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/HRK_NOK.html