Nyttige opplysninger

Georgia

Apotek/Legehjelp: Vestlig medisin kan kjøpes mange steder i Tbilisi. Det finnes sykehus med vestlige spesialister. Ha alltid med deg ditt originale forsikringsbevis. Ta kontakt med reiseleder ved akutte problemer.

Bekledning: De lavtliggende områdene er subtropiske med gode temperaturer. Det høyeste punktet vi besøker i løpet av turen ligger på 2 175 moh (i Kazbegi). Se forøvrig yr.no for temperaturoversikt.

Skuldre og legger må tildekkes i forbindelse med kirkebesøk.

Godt skotøy anbefales for utflukten til Gergeti kirken i Kazbegi.

Butikker: Generelt holder forretninger i Georgia lenge åpent, typisk er fra klokken 10 til 20, noen helt til kl 22.00.

Drikkevann: Vi anbefaler at det kun drikkes vann fra flaske. 

Driks/tips: Bussjåfør og vår lokale guide forventer tips. Se turprogram for mer info mht om tips allerede er inkludert i turpris. Hvis ikke vil reiseleder informere om hva slags beløp som er riktig å gi.

Elektrisitet: Strømstyrken og stikkontaktene er slik som her hjemme med 220 volt vekselstrøm. Det er ikke nødvendig å ta med adapter.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for, hjemme.

Pass: Alle passasjerer må ha gyldig pass. Norsk statsborgere trenger ikke å søke om visum for innreise til Georgia. Av sikkerhetsmessige grunner anbefaler vi at du tar med deg en kopi av passet på reisen i tillegg til originalpasset.

Penger/Kredittkort: Det er enkelt å finne minibanker stort sett overalt. Banker er åpne fra 10:00 – 17:30 virkedager, samt til kl 13:00 lørdager.

Prisnivå: Lokale varer er rimelige, men importerte varer kan koste like mye som hjemme.

Pruting: I vanlige forretninger prutes det ikke, men på de mange gatemarkedene som finnes kan man prøve seg frem.

Reiseforsikring: Originalt reiseforsikrings bevis MÅ tas med på reisen. Vi anbefaler også å ta kopi av forsikringsbevis og -vilkår ved bagasjeforsinkelse. Dette sparer mye ergrelse og tid i tilfelle tyveri. Ytterligere info finnes på www.avinor.no/avinor/bagasjeoginnsjekking

Tax-free: Du kan ta følgende tollfritt inn i Norge: Én liter brennevin, 1 ½ liter vin og to liter øl eller tre liter vin og to liter øl. Du kan også ta med én kartong sigaretter eller fem pakker tobakk. Dersom du ikke benytter tobakkskvoten, kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol, og det går ikke å bytte alkoholkvoten med tobakk. Flasker kjøpt utenfor EU/Schengen får du ikke med deg gjennom sikkerhetskontrollen ved mellomlanding, selv om de er forseglet. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise ombordstigningskort.

Telefon: Det er mulig å bruke norske mobiltelefoner i Georgia. Husk 0047 før hjemmenummeret. Vær oppmerksom på at det er MEGET dyrt å ringe ut fra Georgia. Kontantkort virker som oftest ikke.

Tidsforskjell: Georgia er 2 timer foran Norge i sommertid, og 3 timer på vinteren. Georgia stiller ikke klokken til vinter/sommertid.

Vaksine: Folkehelseinstituttet anbefaler alle å ta oppfriskningsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert 10. år, uansett reisemål. I tillegg anbefales det å være vaksinert mot hepatitt A og det kan være tilrådelig å ta drikkevaksine som stimulerer immunforsvaret i tarmen. Dette for å redusere risiko for magebesvær. Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor dersom du har spørsmål.

Valuta: Den georgiske myntenheten heter lari, og er delt opp i 100 tetri. På prisskilter forkortes lari til GEL. Valutaen kan ikke kjøpes i vestlige banker. Vi anbefaler å ta med euro eller amerikanske dollar, som kan veksles enten på hotellet eller lokale vekslekontorer som opererer med samme vekslingskurser som bankene. Det beste er å bruke lokal valuta i Georgia. Kredittkort brukes i stadig større grad på hoteller, restauranter og butikker, men fremdeles bør man ha med seg noe kontanter overalt. Man kan også ta ut penger i minibanker. Mest utbredt er Euro Card, Master og Visa. 1 NOK = 0,25 Lari. Når du åpner kredittkortet ditt for utland, husk å krysse av for Asia.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/GEL_NOK.html