Nyttige opplysninger

Jersey

Betalingskort: På Jersey er det vanlig med bruk av bankkort. Visa, Master, Eurocard, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller, butikker osv. over hele øya.
Ved tap av kort, kontakt:
Visa + 1 410 581 3836
Mastercard + 1 636 722 7111
Eurocard + 47 21 01 52 22
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Bekledning: Det er jevnt over litt mildere klima på Jersey enn i Norge. Men det er lurt å ta med en god vindtett jakke og paraply. Gode sko er også viktig.

Drikkevann: Vannet i kranene kan drikkes uten fare.

Driks/tips: Tips er frivillig, men alminnelig praksis i en rekke tilfeller. Man bør tipse ca 10% på restauranter dersom det ikke står “tips inkludert” på regningen. Det er vanlig å gi litt når servicen er bra. Etter endt opphold på hotellet, anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i matsalen.

Elektrisitet: Strømstyrken er 240 volt, og det benyttes tre-pluggs stikkontakter. For å kunne bruke føner eller andre elektriske apparater, trenger man en adapter. Denne kan kjøpes i elektriske forretninger.

Flyreisen: Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhets-kontrollen, maks 1 liter til sammen.

Forretninger: De fleste butikker er normalt åpne fra 09.00 – 17.30, mandag til lørdag.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Det anbefales også å skaffe seg et helsetrygdekort gjeldende for EØS-land, via NAV. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unød-vendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for, hjemme. Det er forøvrig generelt sett veldig lite kriminalitet på Jersey.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri. Prisnivå: Jersey har ikke den britiske merverdiavgiften. Det gir et prisnivå noe under det engelske fastlandet. Som nordmann merker man nok først og fremst et lavere prisnivå på varer som har høye skatter her hjemme.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Telefonmessig fungerer Jersey som et område i England, med sitt eget områdenummer: 01534
Det er mulig å benytte sin mobiltelefon. Den vil automatisk søke opp Jersey-net, men det er langt dyrere å bruke den her enn hjemme.

Tidsforskjell: Jersey ligger en time etter norsk tid.

Valuta: Den lokale valutaen heter Jersey-pund men den har lik verdi som britiske pund, og disse brukes om hverandre. Jersey-pund kan kun brukes på Jersey. Du kan enten kjøpe britiske pund i banken før avreise eller du kan ta ut pund i minibanker på Jersey.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/JEP_NOK.html