Nyttige opplysninger

Argentina

Bagasje: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapenes bagasjeregler varierer. Ved behov for nærmere informasjon om dette kan reisearrangør kontaktes.

Banker: Bankene er vanligvis åpne mandag til fredag fra kl. 10.00 – 20.00. Vekslingskontorene heter Cambio. Hotellet veksler også, men her er kursen dårligere enn i bankene og vekslingskontorene. Kredittkort kan brukes i stor utstrekning. I Argentina er det argentinske pesos (ARP) som brukes. Symbolet for peso er $. Beløpsgrense på ARP 700 per uttak, du kan ta ut opptil tre ganger etter hverandre. Se etter LINK eller Banelo symbolet i minibank. Flere butikker aksepterer betaling i US$. Man får ikke vekslet argentinske peso i Norge. 

Bekledning: Det er sommer i Argentina fra desember til mars med dagstemperaturer fra 28oC - 35oC. På våren i oktober/november ligger temperaturen mellom 12oC - 25oC. Det anbefales å ta med et klesskift den dagen turen går til fossefallene.

Betalingskort: Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Biff: Lite stekt / blodig er jugoso. Medium er al punto. Godt stekt er bien hecho eller cocido.

Drikkevann: Vann fra springen kan drikkes, men vi anbefaler det ikke utover tannpuss. Mineralvann på flaske selges overalt. Sin gas er vanlig vann, con gas er med kullsyre.

Driks/tips: Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at det legges igjen tips på rommet og i spisesalen. Det er også vanlig å gi litt tips til bussjåførene.

Drosje: De offisielle drosjene er gule og sorte og har taksameter. Drosjer med faste områdesatser, remis, finnes på flyplassen. Man betaler da på forhånd ved selskapets desk. Drosjer finnes overalt i Buenos Aires.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt. De fleste norske apparater med original stikkontakt kan brukes.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Drikk godt med vann, løs opp tettsittende plagg og sko, unngå alkoholinntak og sørg for å røre på kroppen noen ganger. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Forretninger: Vanlige butikker er normalt åpne mandag til fredag fra kl. 10.00 – 21.00. Lørdag fra kl. 10.00 – 01.00. De fleste butikksentre og større butikker har også søndagsåpent. Det er ikke vanlig å prute i forretninger, men på markeder kan du prøve deg.

Kaffe: Café er en liten kopp sterk, svart kaffe. Den tilsvarer espresso i Italia. Cortado er café med litt varm melk. Lágrima er en café med mye varm melk. Café con leche er som norsk kaffe med melk.

Kredittkort: De fleste større forretninger aksepterer kredittkort. Man må vise legitimasjon ved bruk av kredittkort (bankkort på baksiden av kortet, eller pass).

Kriminalitet: Som turist er man en fristelse for lommetyver. Så vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Husk å ta med pass, ved reiser fra utlandet til Norge er det kun pass som godtas som gyldig legitimasjon. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri. Vær oppmerksom på at Argentina krever at reisende har pass som er gyldig minimum 6 måneder etter at reisen er avsluttet.

Porto/post: Frimerker heter seilos og kan kjøpes på postkontor, Correo Argentino. Postkassene er røde.

Restauranter: Regning heter la cuenta. Øl heter cerveza. Rød vin er vino tinto og hvitvin er vino blanco.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Ingen flasker kjøpt utenom Europa kan tas med som håndbagasje, selv ikke i forseglet pose. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Da må du vanligvis slå 0 først for å få linje ut av rommet. Lucutori er telefonsentraler hvor du ringer først og betaler etterpå. Der kan du se på en skjerm hvor mye du ringer for. I kiosker kan du kjøpe et internasjonalt telefonkort (tarjetao telefonica), og med dette kan du ringe fra telefonkioskene og vanlige telefoner. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Telefonsamtaler mellom argentinsk og norsk mobiltelefon fungerer ved ”triband”. Systemet for sending av SMS er ustabilt og lite brukt. Dersom du er i tvil hva slags telefon du har, ta kontakt med din forhandler.

Tidsforskjell: Norsk tid minus 4 timer (Sommertid: norsk tid minus 5 timer).

Vaksiner/helse: Vi viser til vaksineklinikken eller ditt lokale helsesenter for oppdatert informasjon om dette. Følgende vaksiner anbefales vanligvis for reiser til Sør-Amerika: difteri/stivkrampe/polio dersom det er mer enn 10 år siden du tok denne, samt Hepatitt A og gulfeber. Vi anbefaler å ta med myggspray for oppholdet i Iguazu.

Valuta: Argentinsk peso.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/ARS_NOK.html