Dagsprogram

Oslo - Ennis

Fra Oslo går ferden med fly direkte til Dublin. Vel fremme starter vår oppdagelsesferd av den grønne øya hvor vi overalt finner spor etter kelternes rike kultur. Fra bussvinduet ser vi ut over det frodige landskapet, og ser du godt etter vil du kanskje få øye på en liten fe i det grønne gresset! Irene har en rik fortellerarv, og mange tror på gode ånder og feer. Det blir lunsj underveis. Utpå ettermiddagen er vi fremme på hotellet i grevskapet Clare, i den lille byen Ennis, ikke langt fra Shannonelvas utløp i Atlanterhavet. Ennis er kjent for sine mange fargeglade hus, butikker og puber. Her spiller folkemusikken en stor rolle, både på årvisse festivaler og på mer spontane opptredener av amatører i puben på hjørnet! Hotellet her blir basen vår i tre netter. Vi samles til middag om kvelden.

Moherklippene og Burren

Dagens utflukt tar oss nordover i grevskapet Clare og ut til den dramatiske vestkysten. Her stuper de kjente Moherklippene 200 meter loddrett ned i det frådende Atlanterhavet. Utsikten fra stien langs toppen av klippene er utrolig. Vi fortsetter nordover langs kysten til Burren, et særpreget område med forrevne kalkfjell og "månelandskap" av kjempestore steiner. Vær og vind har skapt de merkeligste formasjoner, og de mange sjeldne blomstene lokker botanikere fra hele verden hit. I klarvær ser man de tre Aran-øyene, hvor fiskerkonene fremdeles strikker tykke ullgensere med spesielle flettemønstre. Vi vender nesa sydover og tar en titt i en av Irlands mest kjente dryppstenshuler, Aillwee Caves og et av de megalittiske gravkamrene fra bronsealderen, anlagt ca. 2500 f.Kr. Lunsjen spises på egenhånd i et besøkssenter like ved. Middag på hotellet om kvelden.

Utforsk Ennis på egenhånd

Utforsk byen i ditt eget tempo. Ennis er en pittoresk liten by, i Irland kjent for sine musikkfestivaler. Shannonregionen byr på et stort musikalsk spekter - fra spontane små opptredener på puben til middelalderbanketter på gamle slott. Her finnes den typiske tradisjonelle folkemusikken og også moderne irsk musikk. Ennis har en lang tradisjon som markedsby. Butikkene med sine fargeglade fasader byr på ullvarer, krystall og andre typisk irske varer i stort utvalg. Kveldens middag byr på mer enn mat. Vi skal til Bunratty slott og spise på ekte riddervis mens musikanter i historiske drakter underholder med spill og sang. En nytelse for ører, øyne og gane!

Underveis til Dublin

Fra den lille landsbyen nær vestkysten reiser vi i dag tilbake til Irlands livlige hovedstad. Denne gangen tar vi veien gjennom grevskapet Tipperary. Plutselig dukker Rock of Cashel opp, Irlands Akropolis. Det er en imponerende klippe som rager høyt over slettene. De mektige ruinene vitner om kongenes og kirkens store makt i tidligere århundrer. Her hadde kongene av Munster sitt sete, og tallrike sagn og eventyr er spunnet rundt dette stedet. Videre passerer vi Kildare, Irlands nasjonale stutteri og veddeløpsbane. Utpå ettermiddagen er vi fremme ved hotellet i Dublin. Irlands hovedstad bærer preg av alle diktere og nobelprisvinnere som dette lille landet har frembrakt. Kjente verk som Gullivers reiser og Dracula stammer fra irske forfattere. Her er teatre, museer og biblioteker med ufattelig verdifulle originaler for litteraturelskere. I en av de 800 pubene, spesielt i området Temple Bar er det lett å bli kjent med lokalbefolkningen! Her får du god anledning til å smake på Irlands flytende spesialiteter, Whiskey og Guinness, irenes mørke øl. Kan absolutt anbefales om kvelden! Middag på hotellet.

Dublin

I dag skal vi føle Irlands livlige hovedstad på pulsen. På formiddagen viser lokalguiden oss denne vakre byen med røtter tilbake til vikingtiden. Vi kikker på flott arkitektur fra 17- og 1800-tallet, der spesielt de fargeglade inngangsdørene vekker oppsikt. Storslåtte bygninger som Trinity College, Bank of Ireland og St. Patrickskatedralen gjør inntrykk. Elva Liffey deler byen i to, og de som bor på sydsiden er stort sett mer velstående. Gamle bydeler er blitt til spennende gågatestrøk med restauranter, gallerier og markeder. Underveis besøker vi Old Jameson Distillery der vi får smake på husets egen whiskey. Runden avsluttes ved lunsjtider, og det er ikke vanskelig å finne en restaurant eller en pub som kan servere et godt måltid. På ettermiddagen kan du ta en titt i butikkene på O'Connell eller Grafton Street. Irland er det eneste landet i verden som har et musikkinstrument som sitt nasjonale symbol, den irske harpen. Og landets musikk, dans og viser spiller en stor rolle i dagliglivet. Et opphold i Irland kan derfor ikke avsluttes uten en skikkelig festmiddag med irsk folkemusikk og dans i den kjente "Riverdance" -stilen. Vi skal oppleve en Irish Night på musikkpuben Merry Ploughboys. Her kan vi love at det skal svinge utover kvelden!

Hjem igjen

Øyeblikket er kommet da vi må ta avskjed med denne vakre øya og dens livlige hovedstad. I løpet av det korte oppholdet har vi likevel blitt kjent med mange steder i Irland, og sett øyas mangfold og rike kultur.