Nyttige opplysninger

Sicilia

Apotek: Heter farmacia.

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fl este restauranter, hoteller og butikker over hele landet.

Ved tap av kort, kontakt:

Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Bekledning: Det er vanligvis et mildt og behagelig klima på Sicilia og man trenger i hovedsak vanlig norsk sommertøy. Det kan bli kjølig i høyden og etter solnedgang, ta derfor med en god jakke. Gode spasersko er også viktig, særlig ifm tur til Etna.

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes, men vi anbefaler flaskevann. Du kan velge mellom acqua minerale naturale (uten kullsyre) og acqua gasata (med kullsyre). Det er lurt å ha med en ekstra flaske fra flyplassen, men det er selvsagt mulig å få kjøpt dette på hotellet.

Driks/tips: Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt. Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at det legges igjen drikspenger på rommet. Det er også vanlig å legge igjen tips til de som gjør rent på hotellrommet, taxi- og bussjåfører og annet servicepersonale.

Drosje: De offisielle drosjene har skilt med “Taxi” på taket. Avtal beløp før turen.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, så man trenger ikke adapter for vanlige elektriske artikler.

Forretninger: Vanlige butikker har normalt åpent fra 09.00-13.30 og 16.30 - 20.30, mange også på søndag i turistsesongen. Det er ikke vanlig å prute i forretninger, men på markeder kan du prøve deg. Et svart skilt med en hvit T viser veien til tobakksbutikken, tabacchi. Der kan du vanligvis kjøpe postkort, frimerker, sigaretter, små gaver etc.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Kaffe: Cappuccino {kappotsjino} er kaffe som serveres i stor kopp med stimet melk. Caffe americano er nesten som norsk kaffe. Espresso er en liten kopp kruttsterk svart kaffe.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor lommebok, kamera, mobiltelefon etc. oppbevares. Det anbefales å legge igjen hjemme unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri. Safe: Det er minisafe på rommene.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Landsnummer til Norge er 0047, og hele nummeret slås uavbrutt. Mobiltelefon kan brukes på vanlig måte i utlandet. Dersom du har en mobiltelefon med kontantkort, må du 2 døgn før avreise kontakte din teleleverandør for å åpne kortet for utenlandsbruk.

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Sicilia, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampevaksine og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du kan også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen holder livet ut. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon eller vaksinasjonskontoret for å få utfyllende veiledning.

Valuta: Myntenheten i Italia er euro (EUR). Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html