Nyttige opplysninger

Frankrike

Betalingskort: I Frankrike er bruk av betalingskort/kredittkort svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller, butikker osv. over hele landet. Likevel kan du ikke betale taxituren med kort.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard/Mastercard (0)145 67 84 84
Visa (0)1 42 77 11 90
Diners (0) 1 47 62 75 75
American Express (0) 1 47 77 72 00

Bekledning: Det er lurt å ta med en jakke for litt kjøligere kvelder og en paraply. Gode spasersko er også viktig.

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes. Men har man litt ømfintlig mage anbefales mineralvann. Du kan velge mellom eau gazeuse [å gazøøs] med kullsyre, og eau naturelle [å natyræl] uten kullsyre.

Driks/tips: Service er vanligvis inkludert i prisen, men det er vanlig å gi litt når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj på egenhånd. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i matsalen. Det er også vanlig å gi til sjåførene etter endt utflukt.

Drosje: De offisielle drosjene er sorte eller hvite, og kan stoppes overalt. Men sjåføren er forpliktet til å prioritere de som venter ved taxi-stoppestedene (ved mange gatekryss). Sjåføren forventer litt drikkepenger (10%).

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, men man trenger adapter for bl.a. hårtørker.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Drikk godt med vann, løs opp tettsittende plagg og sko, unngå alkoholinntak og sørg for å røre på kroppen noen ganger. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Forretninger: Vanlige butikker har varierte åpningstider, men de fleste er normalt åpne ca. 9.00 – 19.00, også på lørdager. På søndag er flere av turistbutikkene åpne. Det er ikke vanlig å prute i forretninger. På folksomme markeder er det lurt å passe godt på lommebøker og håndvesker.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Det anbefales også å skaffe seg et helsetrygdekort gjeldende for EØS-land, via ditt Trygdekontor. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Kaffe: Cappuccino er kaffe i stor kopp, med varm melk og fløte. Café americain er nesten som norsk kaffe, og blir også kalt Café leger. Espresso er en liten kopp svart, sterk kaffe som franskmenn ofte drikker etter maten.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver, særlig på områder med mye folk som i undergrunnen og i køer. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og bankkort og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Restauranter: Franskmenn har et annet spisemønster enn nordmenn og de fleste spisesteder holder stengt mellom kl 15:00 og 19:00

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Du må først slå et siffer for å få linje ut av rommet. Dette er vanligvis 0, men kan også være et annet siffer. Det er mulig å få kjøpt telefonkort, og med dette kan du ringe fra telefonkioskene. Det er litt dyrere å ringe fra hotell-rommet enn fra telefonkiosker. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Sjekk dekning for mobiltelefon med ditt telefonselskap og ev. mulighet for bruk av kontantkort.

Valuta: Siden 1. januar 2002 er det EURO som brukes.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html