Nyttige opplysninger

Cruise rundt Cuba

Bagasje: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapenes bagasjeregler varierer. Kontakt oss ved behov for nærmere informasjon om bagasjeregler for din reise.

Bekledning: Uformelt antrekk anbefales om bord på skipet og på utflukter. Ved «Captains dinner» anbefales et noe mer formelt antrekk. Ved opphold i felles områder innendørs må man ha sko/sandaler og klær (ikke badetøy).

Butikker: Det er en egen Tax-free butikk om bord som selger klær, parfyme, smykker, film og fotoutstyr, sigaretter og alkohol. Skipet har også frisør og skjønnhetssalong, SPA-avdeling, treningsfasiliteter, vaskeri og foto service.

Drikkevann: Vannet om bord kan drikkes, og det selges også flaskevann for de som ønsker det. Uskrelt frukt og mat fra gateselgere på land anbefales ikke, heller ikke drikke med isbiter utenom på skipet.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt. Kontaktene på skipet er de samme som i Norge.

Flyreisen: Vi kan ikke garantere at flyselskapet tar hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Flyreisen til Havanna tar ca 10 timer. Reis med behagelige klær, drikk mye vann (ikke alkohol), og beveg deg i flyet av og til. I henhold til EU-regler er det kun tillatt å ta med beholdere på maks 100 ml gjennom sikkerhetskontrollen.

Gaver: Det er ikke mulig å sende gaver til cubanske venner med posten, men medbrakte ting er veldig velkomne, spesielt såper og toalettartikler (samle fra hotellrom!), men også stearinlys, penner, batterier, T-skjorter og annet som du kan unnvære, kan gis bort før hjemreisen!

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før avreisen.

Internett: Det er generelt sett dårlig tilgang fra Cuba. Om bord kan wifi-kort kjøpes i resepsjonen.

Lommetyver: Som turist er man noe utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg verdisaker på skipet og ikke ta med mer enn du trenger på utfluktene.

Måltider: På skipet er det ikke fast bordsetning, så man spiser når man vil i åpningstiden.

Pass/Visum: Passet må være gyldig i 6 måneder etter returdato fra Cuba. Det kreves turistvisum (Tourist card) for å reise til Cuba. Ved avreise får du ditt turistvisum sammen med flybilletten. Det skal vises frem sammen med passet ved ankomst Cuba.
NB! Din gjenpart av Tourist Card må oppbevares omhyggelig på turen og leveres sammen med passet på flyplassen før du forlater landet. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis. Ha kun passkopi med deg på utflukter, la passet bli igjen på skipet.

Røyking: Skipet har spesielle røykeområder. På Cuba er det stort sett lov til å røyke alle steder utendørs. Ta hensyn til medreisende.

Safe: Det er safe i hver lugar.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Ved utførsel av mer enn 23 sigarer krever Cubanske tollmyndigheter dokument med kvittering og hologram på esken. Det anbefales ikke å kjøpe sigarer på gata (er falske). Flasker kjøpt på Cuba kan bare tas med i innsjekket bagasje da forsegling fra Cuba ikke godtas i Europa ved flybytte. Man kan nå handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Tidsforskjell: Cuba ligger 6 timer etter Norge.

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Cuba og Jamaica, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampevaksine og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du bør også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år gjør at vaksinen varer livet ut. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon eller vaksinasjonskontor for å få utfyllende veiledning.

Valuta på Cuba: Nasjonal valuta er pesos (Moneda Nacional) som brukes av cubanerne, og konvertible pesos (CUC) for turister. USD kan ikke brukes på Cuba lenger. Det anbefales å ta med Euro som kan veksles til CUC på Cuba. American Express kan ikke brukes på Cuba. CUC kan ikke veksles utenfor Cuba – har du CUC igjen ved avreise, kan de veksles til Euro på flyplassen.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/CUC_NOK.html

Valuta om bord: Det er amerikansk dollar (USD) som er gjeldende valuta om bord på skipet. Alt som kjøpes blir belastet lugaren med unntak av spa behandlinger, casino, taxfree og foto-shop og. På slutten av turen gjøres regningen opp mot kredittkortet som du viste ved ankomst. 

Valuta i Jamaica: Det er kun USD som aksepteres i Jamaica. Betaling med visakort er vanskelig. Vi anbefaler derfor å ha med USD hjemmefra.