Nyttige opplysninger

Finland

Finland kan på mange måter sammenliknes med Norge, og Helsinki (Helsingfors på svensk) ligger nesten på linje med Oslo. Det betyr at man kan drikke vannet som i Norge, og de samme rutiner gjelder for klima, mat og helse for øvrig.

Drosje: Drosjer finnes overalt i byene, og kan stoppes på gaten eller ved taxiholdeplasser (TAKSI). For et opphold som turist i Helsinki kan for øvrig Helsinki Card anbefales. Byen har flere trikkelinjer, noen av dem kjent som «sightseeing tram» som er lett å bruke og gir flotte opplevelser av byen. Lahti ligger ca. 100 km nord for Helsinki og reisen med buss dit tar ca. en time og 15 minutter.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Forretninger: Butikkene er normalt åpne i tidsrommet 09.00 - 21.00 (mandag – fredag) og fra 09.00 – 15.00 på lørdager. Noen av de store varehusene har lengre åpningstid på lørdag og er åpne på søndager (12.00 – 18.00).

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Det anbefales også å skaffe seg et Europeisk helsetrygdekort, via helsenorge.no, i tillegg til vanlig reiseforsikring. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen. Akutte sykdomstilfeller behandles på offentlige sykehus på lik linje med landets borgere.

Klima og klær: Helsinki ligger nesten på samme linje som Oslo og klima er temmelig lik, kanskje litt kjøligere enn Oslo. Somrene er behagelige, vår og høst gode reisetider, men husk at det kan bli temmelig kaldt i mars. Husk varm og vindtett bekledning for timene som tilskuer på tribune eller langs løypene.

Kriminalitet: Også her kan Finland sammenliknes med Norge. Som i alle storbyer bør man også i Helsinki ta forhåndsregler for å unngå lommetyver samt vise normal forsiktighet på kvelder og netter. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Ettersom grensekontroller i Europa er innskjerpet, må man alltid ha gyldig pass med på reiser, også i Norden. Fly- og fergeselskaper og hoteller krever ofte pass ved innsjekking. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse og tid i tilfelle tyveri. Pass, flybillett og verdisaker bør oppbevares i safen på rommet.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Finland har nesten total dekning for mobiltelefon og GSM. Hotellet har wifi i alle rommene. Nødtelefon for ambulanse/brann/politi er 112.

Tidsforskjell: Finland ligger en time foran norsk tid, og landet holder sommer- og vintertid på lik linje med Norge. 

Valuta: Myntenheten er EURO. Alle vanlige internasjonale kredittkort kan brukes. Service er inkludert på regningen og tipping er like uvanlig som i Norge. Betaler du for et måltid eller en drink direkte, vil du gjerne runde opp beløpet slik man gjør i Norge.

 

Nyttige nettsider: www.visithelsinki.fi og www.visitfinland.com