Sri Lanka

Bekledning: Det er godt og varmt på denne årstiden på Sri Lanka med en gjennomsnittstemperaturen på ca. 29 grader, men ta med deg en jakke og gode spasersko. Når man går inn i buddhist- og hindutempler må man ta av seg skoene, og for ikke å brenne seg på føttene på det varme underlaget, anbefaler vi å ta med sokker. Man må også her ta av seg på hodet. Ved besøk på alle hellige steder bør man dekke til lår, knær og skuldre.

Drikkevann: Kranvannet bør ikke drikkes, men kan brukes til tannpuss. Vi anbefaler å kjøpe drikkevann på flasker.

Driks/tips: Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i matsalen. Det er også vanlig å gi til sjåførene etter endt utflukt.

Drosje: De offisielle drosjene er gule. Dersom det ikke finnes taksameter i drosjen, må prisen avtales på forhånd.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220/230 volt, men på noen steder finner man kontakter med tre hull. Vi anbefaler å ta med en adapter som kan kjøpes i elektriske forretninger hjemme.

Forretninger: Butikkene er normalt åpne i tidsrommet 09.00 til 17.30 (mandag-fredag) og fra 09.00 til 13.00 (lørdag).

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Husk: Det er viktig å ta med god solkrem og myggbeskyttelse. Myggbeskyttelse anbefales kjøpt på ditt lokale vaksinekontor.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon ect. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass og visum: Ved innreise til Sri Lanka må gyldig pass og visum forevises. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst. Visum må søkes på internett - et såkalt ETA (Electronic Travel Authorization) - på eta.gov.lk. Ha kredittkortet klart. Det er et ikke-refunderbart gebyr på visumsøknaden på USD 30. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse og tid i tilfelle tyveri.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter sprit, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl eller 3 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk. Husk at det ikke er mulig å benytte lokal valuta i tax free butikken på flyplassen i Colombo ved avreise. Flasker kjøpt utenfor EU/Schengen får du ikke med deg gjennom sikkerhetskontrollen ved mellomlanding, selv om de er forseglet. Man kan nå handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise ombordstigningskort. Ytterligere info finnes på http://www.avinor.no/avinor/bagasjeoginnsjekking

Telefon: Ringer man hjem, slås først 00 (ut av Sri Lanka) og 47 (for Norge) - deretter det ønskede nummer i Norge. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet, kan denne brukes på vanlig måte. Mobildekningen er god i byene.

Tidsforskjell: Sri Lanka ligger 3,5 timer foran oss når vi har sommertid. Ellers er tidsforskjellen 4,5 timer. Vaksiner: Det kreves ingen vaksiner ved innreise til Sri Lanka fra Norge. Men det anbefales å vaksinere seg mot polio, difteri og stivkrampe om det er mer enn 10 år sist du ble vaksinert. Det anbefales også vaksine mot hepatitt A/ gulsott. Vaksinen heter Havrix. Tar du påfylling av denne etter ett år, vil vaksinen være virksom i opptil 20 år.

Valuta: Valutaen på Sri Lanka heter Rupee og 100 rupees er for tiden ca. NOK 4,50. Man kan også bruke Visa, American Express og Mastercard på hoteller, restauranter og de fleste butikker. Skal du ta med kontanter, så anbefaler vi USD eller Euro, det kan være vanskelig å veksle norske kroner.