Nyttige opplysninger

Vietnam og Kambodsja

Banker og butikker: Normalt åpne fra 07.30 til butikker 16.00, private ofte til 21 og 22, men noen stenger i lunsjpausen mellom 11.00 og 13.00. I vanlige butikker pruter man ikke, men på markeder er det vanlig.

Drikkevann: Vannet på hotellene kan brukes til tannpuss, men bør ikke drikkes. Overalt kan flaskevann kjøpes. Noen hoteller har 2 flasker vann gratis på rommet.

Driks/tips: Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at det legges igjen drikspenger på rommet. Det er også vanlig å legge igjen tips til de som gjør rent på hotellrommet, taxi- og bussjåfører og annet servicepersonale. Sjekk tur- programmet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt.

Drosje: Drosjer finnes overalt, og kan stoppes på gaten eller ved taxiholdeplasser. En sykkeldrosje heter cyclo i Vietnam.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt. Kontaktene har to flate eller to runde ben, tettere sammen enn de norske, noen med et tredje ben (jordet). Adapter er nødvendig og kjøpes i norske el-butikker.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene aldri kan garantere for spesielle ønsker ang. plassering om bord i flyet. Flyreisen til Vietnam tar en del timer. Det anbefales å ta med lesestoff fra Norge, i tillegg har flyet skjermbasert underholdning. Drikk godt med vann, løs opp tettsittende plagg og sko, unngå stort alkoholinntak og sørg for å røre på kroppen noen ganger. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra, samt reiseforsikringskort. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen. Det anbefales å ta med solkrem, hatt og myggmiddel.

Kriminalitet:Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Mat: Maten i Vietnam og Kambodsja kan være asiatisk eller fransk, med god variasjon. Pinner er det vanlige spiseredskapet, men gaffel fås også. Vi anbefaler ikke å kjøpe iskrem, og frukt bør vaskes og skrelles før den spises. Frokosten på hotellet er vestlig.

Pass/ Visum:
Vietnam: Skjema med personopplysninger sendes til turarrangøren innen angitt frist. Norske statsborgere trenger ikke visum for reiser inntil 15 dager.
Visum for Kambodsja ordnes på grenseovergangen fra Vietnam. Du må ha med et passbilde. Gebyr 25 USD er inkludert i turprisen. Ta godt vare på gjenpart av tollskjema (arrival/departure card) som du leverer ved innreise. Vi anbefaler å ta kopi av pass, forsikringsbevis og– vilkår og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse og tid i tilfelle tyveri. Pass, flybillett og verdisaker bør oppbevares i safen på rommet.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Vær obs på at det ikke er mulig å ta med taxfree-flasker fra Asia i håndbagasjen. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Ringer man hjem, slås først 00 (ut av Vietnam) og 47 (for Norge) - deretter det ønskede nummer i Norge. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet, kan denne brukes på vanlig måte. Undersøk dekning hos din mobilleverandør. Har du kontantabonnement er det litt ulik praksis. Vi anbefaler at du kontakter leverandøren direkte for oppdatert informasjon.

Tidsforskjell: Vietnam ligger fem timer foran oss når vi har sommertid. Ellers er tidsforskjellen 6 timer.

Valuta: For turister er US dollar eneste nødvendige valuta i Vietnam og Kambodsja. Alle priser er i USD. Veksel på lokal valuta gis kun ved beløp på mindre enn 1 USD, og det kan gis videre som tips. Det anbefales derfor å ta med amerikanske dollar (ikke for store sedler). Stadig flere forretninger aksepterer også VISA og andre kredittkort.

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Vietnam og Kambodsja, men gir følgende anbefalinger: Vaksine mot difteri/stivkrampevaksine og polio bør være oppdatert innen de 10 siste år. Det anbefales også vaksine mot hepatitt A/ gulsott. Vaksinen heter Havrix. Tar du påfylling av denne etter ett år, vil vaksinen være virksom i opptil 20 år. I tillegg anbefales myggbeskyttelse. Langermet skjorte og langbukse beskytter mot myggstikk.

Vær og klima: Klimaet er tropisk, fuktig og varmt, temperaturene ligger i gjennomsnitt på rundt 25-30 grader. I det sørlige Vietnam og Kambodsja er det liten temperaturforskjell mellom årstidene. Lette bomulls-klær vil passe de fleste dager, men husk å ta med en regnjakke eller paraply. Man må regne med regnbyger året rundt, men selv i regntiden vil det ikke regne døgnet rundt. Regnet kommer som korte, kraftige byger om ettermiddagen eller natten, og etterpå er luften klarere og friskere. Derfor er det mange som foretrekker å komme i den såkalte ”regntiden” mellom mai og september, der man unngår den støvete disige luften. Fra oktober har regnet avtatt betydelig og temperaturene er mer behagelige. Husk solbeskyttelse!