Nyttige opplysninger

Baltikum

Betalingskort: I Baltikum er bruk av betalingskort/kreditt-kort vanlig. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller, butikker osv. over hele landet. Minibanker finnes det mange av.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard/Mastercard (0)145 67 84 84
Visa (0)1 42 77 11 90
Diners (0) 1 47 62 75 75
American Express (0) 1 47 77 72 00

Bekledning: Baltikum har i forhold til Norge, et sentral-europeisk klima med noe kjøligere vintre, mens sommertemperaturen er omtrent som i Norge. Gjennomsnittstemperatur i januar er –4,9 grader og i juli 18,1.

Driks/tips: Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt. Det er vanlig å gi litt tips når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt penger til driks når du spiser på restaurant og ellers til sjåfører og guider.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som i Norge.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i flyet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med flytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på flyplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Forretninger: Åpningstidene varierer, men de fleste forretninger er normalt åpne ca. 10.00 – 22.00, også i helgene. Det er ikke vanlig å prute i forretninger.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Det anbefales å ta med Europeisk helsetrygdkort som fås ved henvendelse på www.helsenorge.no. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri. Passet må være gyldig 6 måneder etter hjemreisedato.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan også handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Du må først slå et siffer for å få linje ut av rommet. Dette er vanligvis 0, men kan også være et annet siffer. Det er mulig å få kjøpt telefonkort, og med dette kan du ringe fra telefonkioskene. Det er litt dyrere å ringe fra hotell-rommet enn fra telefonkiosker. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Sjekk dekning for mobiltelefon med ditt telefonselskap og evt. mulighet for bruk av kontantkort.

Valuta: For Litauen, Latvia og Estland er Euro.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html

Link til oversikt over valutakurs i Litauen og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/LTL_NOK.html