Nyttige opplysninger

Tyskland

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fleste restauranter, hoteller og butikker over hele landet.
Ved tap av kort, kontakt:
Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Bekledning: Det kan være kaldt i vintermånedene, snø er ikke uvanlig. Våren kommer tidligere en hos oss og sommeren er varmere og lengre. Kveldene kan være kjølige. Gode sko anbefales.

Butikker: Vanlige butikker har varierte åpningstider, men de fleste er normalt åpne ca. 9.00/10.00 – 18.30/20.00, lørdag til 16.00/20.00. Noen butikker har søndagsåpent i førjulstiden.

Drikkevann: Vann fra kranen kan drikkes. Men det smaker ikke så godt. Bestiller du ”Wasser” får du vanligvis mineralvann, enten ”Stilles Wasser” (uten kullsyre) eller ”Sprudel” (med kullsyre).

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, og kontaktene er de samme i Spania som i Norge.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene aldri kan garantere for spesielle ønsker ang. plassering om bord i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Helse: Vi anbefaler deg å kontakte ditt NAV for å få Helsetrygdekort som gjelder for EU/EØS-land. Dette kan være greit å ha i tillegg til reiseforsikring i tilfelle du skulle bli syk.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon ect. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. 

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Landsnummer til Norge er 0047, og hele nummeret slås uavbrutt. Mobiltelefon kan brukes på vanlig måte i utlandet. Sjekk dekning for mobiltelefon med ditt telefonselskap og ev. mulighet for bruk av kontantkort.

Tips: Service er vanligvis inkludert i prisen, men det er vanlig å gi litt når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj på egenhånd. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet. Det er også vanlig å gi til sjåførene etter endt utflukt.

Valuta: Det er EURO som brukes i Tyskland. Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/EUR_NOK.html