Nyttige opplysninger

Irland

Bagasje: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapenes bagasjeregler varierer. Ved behov for nærmere informasjon om dette kan Norsk Tur kontaktes.

Banker: Bankene er vanligvis åpne mandag - fredag fra kl. 10.00 – 16.00, torsdager kl 10.00-17.00.

Bekledning: Irland har et mildere klima enn Norge om vinteren og et nordisk klima om sommeren. Det er lurt å ta med en jakke for litt kjøligere kvelder og en paraply. Gode sko er også viktig.

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fl este restauranter, hoteller og butikker over hele landet. En taxitur kan derimot ikke betales med kort. Ved tap av kort, kontakt:

Eurocard + 47 21 01 52 22
Mastercard + 1 636 722 7111
Visa +1 410 581 3836
Diners + 47 21 01 53 00
American Express + 1 800 528 4800

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes. Men har man litt ømfintlig mage anbefales mineralvann i Dublin. Du kan velge mellom ”sparkling water” med kullsyre, og ”still water” uten kullsyre.

Driks/tips: Det er vanlig å gi ca. 10 % driks når servicen er bra. Etter endt opphold anbefaler vi at det legges igjen drikspenger på rommet og i spisesalen. Det er også vanlig å gi litt tips til bussjåførene.

Drosje: Det fi nnes mange ulike drosjefi rmaer i Irland. Drosjer kan tas ved taxi-stoppesteder eller stoppes på gaten. Sjåføren forventer litt tips (10%).

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, men man trenger adapter av britisk type (med tre pinner).

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at fl yselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i fl yet. Mht. fl ytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Forretninger: Vanlige butikker har varierte åpningstider, men de fl este er normalt åpne kl. 9.00 – 18.00, også på lørdager. På søndag er flere av turistbutikkene åpne. Det er ikke vanlig å prute i forretninger.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av reseptene hjemmefra. Det anbefales også å skaffe seg et helsetrygdekort gjeldende for EØS-land, via ditt Trygdekontor. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og bankkort og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet. Du må først slå et siffer for å få linje ut av rommet. Dette er vanligvis 0, men kan også være et annet siffer. Det er mulig å få kjøpt telefonkort, og med dette kan du ringe fra telefonkioskene. Det er litt dyrere å ringe fra hotellrommet enn fra telefonkiosker. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Sjekk dekning for mobiltelefon med ditt telefonselskap og ev. mulighet for bruk av kontantkort.

Tidsforskjell: Norsk tid minus 1 time.

Valuta: Valutaen i Irland er Euro (€).