Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny Gå til bunnmeny
Bilde i bildekarusell

Bodensjøen

Bilde i bildekarusell

Bodensjøen

Bilde i bildekarusell

Bodensjøen

Bilde i bildekarusell

Bodensjøen

Bodensjøen

- smakebiter fra fire land!

22. - 27. august 2017

Bli med på en spennende tur til Bodensjøen. Fire land mellom Alpesnø og subtropisk blomsterøy. Du vil få opplevelser som spenner fra appelsintrær og tropisk vegetasjon på Grev Bernadottes øyparadis, Mainau, til snødekte tinder og romantiske slott i de sveitsiske og østerrikske alper. Vi håper du har lyst og anledning til å bli med.

Turprogram

Dag 1: Sauland/Notodden – Bregenz

Vi kjører buss fra Telemark til Gardermoen. Herfra flyr vi direkte til Zûrich i Sveits. Turen går så videre med buss til Bregenz, delstatshovedstaden i Vorarlberg i Østerrike.

Velkommen til Bregenz
Bregenz ligger ved østenden av Bodensjøen og er i dag en liten by på 27000 innbyggere, men den har en 2000 år gammel historie. Det var romerne som bygget den første havnen her i denne keltiske bosetningen, og byen fikk forum, basilika, tempel og bad. Bregenz er i dag kjent for sin årlige festival med teater, opera og musikk på en tribune i Bodensjøen. Byen er et ypperlig utgangspunkt for turer til Tyskland, Sveits og Liechtenstein. Vi skal bo på Hotel Mercure Bregenz City, et hyggelig hotell rett ved strandpromenaden. Dette blir vår base under oppholdet. Middag på hotellet.

Dag 2: Sveits og Liechtenstein

Bregenz ligger der «Alpe-Rhinen» munner ut i Bodensjøen. Denne delen av Rhinen er ganske forskjellig fra sitt mer kjente løp i de tyske «vinlandene». Her danner elva grensen mellom Østerrike og Sveits. Veien snor seg oppover åssidene i den grønne og frodige Appenzellregionen, et av de vakreste områdene i Sveits. Det blir anledning til å se hvordan Appenzellosten blir laget i et modellysteri i landsbyen Stein.

Gondoltur til toppen av Säntis
Koselige og velstelte landsbyer ligger langs veien som fører oss høyere opp, til vi nærmer oss tregrensen ved Schwägalp. Her går vi om bord i en av verdens mest moderne gondolheiser som i løpet av få minutter bringer oss til toppen av Säntis. Det er med sine 2500 meter det høyeste fjellet i Alpsteinregionen. En endeløs rekke av snødekte fjell åpenbarer seg, og i klarvær går blikket over Bodensjøen og langt inn i Tyskland. En ekte sveitsisk lunsj med røkt skinke og ost venter i panoramarestauranten.

Lilleputstaten Liechtenstein
Gjennom en trang dal med jettegryter og dype juv går det raskt mot ettermiddagens mål. Det lille fyrstedømmet Liechtenstein er kjent som skatteparadis og for sin fremragende frimerkeproduksjon. Øverst i hovedstaden Vaduz ligger fyrstens vakre slott med utsikt over hele landet! Frimerkemuseet så vel som byens postkontor, hører med til statens turistattraksjoner. Vi tilbyr en frivillig vinsmaking i fyrstens vinkjeller Hofkellerei i Vaduz (påmelding på forhånd). Deretter er det bare en liten time tilbake til Bregenz. Middag på hotellet.

Dag 3: Lindau og Bregenz

Etter en god frokost tar vi båten over til Lindau. Østerrikske Bregenz og den tyske byen Lindau blir ofte betegnet som “to gode naboer”. Det er bare noen få kilometer mellom de to, og etter at grensemarkeringene er borte, er man i nabolandet nesten før man er klar over det. Tydeligere blir avstanden når man nærmer seg vannveien, slik vi skal gjøre i dag. Det er en liten halvtime over Bodensjøen med en av ferjene i den “Hvite Flåten”, og havnebyen Lindau viser seg fra sin vakreste side.

Lindau
Den eldste delen av byen ligger på en øy som i dag er knyttet til fastlandet med en vei- og jernbanebro. På vår rusletur beundrer vi fargerike hus med vakre malte fasader, imponerende kirker, koselige torg og uterestauranter under gamle arkader – ikke rart at hele byen er fredet! Her kan du handle eller bare slappe av og se på menneskestrømmen i gågata. Båt tilbake til Bregenz.

Spasertur i Bregenz
De som har lyst kan bli med på en felles spasertur gjennom byporten og oppover til den eldste delen av Bregenz med bykjernen fra middelalderen. De smale gatene har bevart mye av fortidens sjarm. Byen ligger lunt til ved foten av fjellene med de nyere bydelene nærmest Bodensjøen. Her finner vi en del staselige bygg – rådhuset, fylkesadministrasjonen og den store Hjerte Jesu kirken.

Folkedans
Middagen i kveld blir en spesiell opplevelse, med opptreden av en lokal folkedansgruppe.

Dag 4: Bodensjøen rundt

På veien til Meersburg følger vi den nordlige bredden av Bodensjøen, som ligger i Tyskland. Lindau, Bayerns største havneby, passeres, og snart ser vi Zeppelinbyen Friedrichshafen foran oss. Det er et rikt og frodig jordbruksdistrikt der humleåkre veksler med enorme fruktplantasjer. Eple- og pæretrærne står og bugner utpå sommeren. De viker plassen for vingårder når vi nærmer oss middelalderbyen Meersburg, med Tysklands eldste borg. Her blir det tid til å spasere gjennom maleriske gamle smug, se i butikkene eller kikke på den gamle borgen eller rokokkoslottet.

Subtropisk blomsterparadis
Deretter tar vi bilferjen over til Konstanz og fortsetter til øya Mainau. Den svenske greven Lennart Bernadotte har forvandlet denne klimatisk gunstige øya til et subtropisk blomsterparadis. Her finner vi en park med palmer og eksotiske trær, fontener og overdådige blomsterbed, enten det er tid for tulipaner, roser eller georginer. Arboretet med store gamle mammuttrær, orkidéhus, urtehage og sommerfuglhus hører også med til øyas mange attraksjoner.

Lunsjen nytes på egenhånd på en av øyas flotte restauranter. Utpå ettermiddagen tar vi hjemveien gjennom Sveits, langs sydbredden av sjøen, tilbake til Bregenz. Middag på hotellet.

Dag 5: De østerrikske alper

Dagens utflukt bringer oss igjen opp til anselige høyder, denne gangen i de østerrikske alpene. Fra Rhindalen tar vi veien inn i den maleriske dalen Grosses Walsertal, der de utrolig bratte åsene strekker seg opp mot nakne fjellsider og spisse topper.

Opp i høyden
Veien snor seg oppover til Faschina-passhøyden der vi tar et stopp i nesten 1500 meters høyde, før vi fortsetter mot Damüls og en velsmakende lunsj på en vakker fjellgård. Etter at dalen fikk helårsvei, er Damüls blitt et populært vintersportssted.

Vi følger veien nedover langs den livlige elven Bregenzerach mot Bregenzerwald. I dette fjellområdet holder menneskene fast ved gamle tradisjoner, bunadskikker og folkemusikk. Mange av de eldre gårdene vitner om den særegne byggestilen som Walserne brakte med seg fra sine opprinnelige bosteder i Wallis lenger syd da de ble tvangsflyttet hit av egenrådige fyrster på 1400-tallet.

Med mange bilder i minnet, tar vi veien ned mot Bregenz. I kveld er det middag på Burgrestaurant Gebhardsberg. Restauranten ligger i et slott med fantastisk utsikt over Bregenz og Bodensjøen.

Dag 6: St. Gallen og hjemreise

Vårt opphold ved Bodensjøen er over. Bussen bringer oss til Zürich.

Stopp i St. Gallen
Underveis blir det stopp og lunsj i sveitsiske St. Gallen. Byen er kjent på grunn av sin høyskole for økonomi og administrasjon, og den imponerende barokke klosterkirken. Hele gamlebyen kom i 1983 på UNESCOs liste over verdens kulturarv. På spaserturen gjennom de koselige smug, legger vi spesielt merke til de særpregede karnapper som er typisk for denne delen av Sveits. Etter lunsjen kjører bussen oss tilbake til flyplassen.

Vår reise i fire land er over for denne gang og vi er snart tilbake på norsk jord. Siste etappe går med buss tilbake til Telemark.

Prisinformasjon

Turpris kr 13 500,- pr. pers.
Pluss flyavgifter kr 949,- (med forbehold om endringer)
Totalt kr 14 449,- pr. pers. **

Turprisen inkluderer:
Buss Sauland/Notodden - Gardermoen t/r
Direktefly Oslo-Zurich t/r
5 netter i dbl rom på
Hotel Mercure Bregenz City 4*
5 frokost buffer
3 lunsjer
5 middager
Vin/øl, mineralvann til inkluderte måltider
Kaffe etter middagene
Utflukter ifølge program
Folkloreaften med Wolfurter Trachtengruppe
Tips
Reisevert fra HjartdalBanken
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg:
Enkeltrom kr 1900,-
Vinsmaking i Hofkellerei Liechtenstein m/snacks ca kr 400,- pr. pers.

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og eventuelle trykkfeil.

**Det vil i tillegg påløpe en administrasjonskostnad på
kr 50,- på hovedfaktura.

EUR 1 EUR = 9,29 NOK
17.4°