Nyttige opplysninger

Færøyene

Betalingskort: Som i Danmark for øvrig kan Visa- eller Mastercard benyttes overalt, American Express er ikke så vanlig.
Ved tap av kort, kontakt:
Euro-/MasterCard (0) 145 67 84 84
Visa (0) 1 42 77 11 90
Diners (0) 1 47 62 75 75
American Express (0) 1 47 77 72 00

Butikker: Butikkene er vanligvis åpne fra 10:00 til 17:30, lørdag til 14:00, bankene 09:30 – 16:00 mandag til fredag. Minibanker finnes i Torshavn og i noen landsbyer. De er åpne mellom 06:00 og 02:00. Ullvarer, gensere, luer og sokker av færøysk ull er fine og nyttige suvenirer. En mer uvanlig suvenir som selges er utstoppede lundefugler.

Bekledning: Været på øyene skifter fort og det blåser nesten alltid. Takket være Golfstrømmen er vintrene milde, men somrene kan være kjølige og fuktige. Gode sko og en vindtett regnjakke samt en varm genser bør være i bagasjen. Også solbeskyttelse kan trenges.

Drikkevann: Vannet fra kranen kan drikkes overalt.

Driks/Tips: Det har blitt mer og mer vanlig å gi tips til sjåfører og guider samt i restauranter, men det er ingen plikt.

Drosje: Lokalbuss (røde busser) innenfor Torshavn er gratis, og det er mulig å bestille taxi på hotellet.

Elektrisitet: Strømstyrke og kontakter som i Norge.

Flyreisen: Innsjekket koffert må ikke veie mer enn 20 kg, tillatt håndbagasje 8 kg. Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene aldri kan garantere for spesielle ønsker angående plassering om bord i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen gjelder de vanlige EU-regler. Ingen beholder som kan holde mer enn 1 dl væske er tillatt brakt gjennom sikkerhetskontrollen, til sammen ikke mer enn det som passer i en 1-liters plastpose med lynlås.

Pass: Norske statsborgere trenger ikke pass for en reise til Færøyene, men passet regnes som eneste gyldige norske ID i utlandet og flyselskapene vil kreve legitimasjon med bilde. Borgere av andre land (EU) må ha pass.

Taxfree: Ved innreise til Færøyene er det lov å ha med 1 l sprit og 1 l hetvin eller 2 liter vin og 2 liter øl (maks 5,8 %) og maks 100 sigaretter. Det finnes en taxfree-butikk på Vágar lufthavn, og det er mulig å handle ved ankomst i Norge, mot å vise boardingkortet.

Telefon: God dekning for mobil og nesten 100 % dekning med bredbånd-internett. Husk å slå av roamingfunksjonen for å unngå unødvendige utgifter. Ringer du til Færøyene, er landsnummer +298, og fra Færøyene til Norge +47. Hotellet tilbyr fri wifi.

Tidsforskjell: 1 time etter norsk tid

Helse/vaksiner: Det er ikke nødvendig med spesielle vaksiner for å reise til Færøyene. Helsetrygdkortet som du skaffer deg fra helfo.no gir deg rett til de samme helsetjenester som stedets innbyggere har. Men helserettighetene du har etter EØS-avtalen er begrenset. Det er derfor viktig å ha en privat reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet.

Valuta: Valutaen på Færøyene er Danske Kroner (DKK), med det finnes egne færøyske sedler med færøyske motiver, utgitt av Danmarks Nasjonalbank. Myntene er danske og danske sedler blir vanligvis akseptert. Færøyene er et selvstyrt område under den danske kronen, men ikke medlem av EU.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/DKK_NOK.html

Nyttige linker:
http://dk.visitfaroeislands.com/
http://faroeislands.dk
http://www.faroeislands.com
http://www.hotelforoyar.com/