Toscana og Liguria

Fra vandring i Cinque Terre til renessansebyene i Toscana

  • 21.09.2018
  • 8 dager
  • 15 660,-

Toscana er kjent for vakkert landskap, enestående kulturminner, god mat og vin. Montecatini Terme, i den nordvestlige delen av Toscana, er vel det mest kjente og populære kurbadet i Italia. Kort avstand til berømte byer som Pisa, Lucca og Siena gjør byen til et ypperlig utgangspunkt for å utforske Toscana.

Men først skal vi utforske den vakre liguriske rivieraen, villere og mer pittoresk enn Rivieras vestlige del – med kjente perler som Cinque Terre og Portofino. Her blir det anledning til vandring på fantastiske turstier, til å ta et forfriskende bad i Middelhavet og nyte regionens kjøkken. Turen byr på en spennende kombinasjon og gode opplevelser også for deg som har lyst til en litt mer aktiv ferie!

Les mer om hva som er nyttig å vite på reise til Toscana og Liguria.

Program for turen

Dag 1
Stavanger – Milano – Sestri Levante
Dag 2
Portofino - med tog, båt og til fots
Dag 3
Vandretur i Cinque Terre (frivillig utflukt)
Dag 4
Fra Den liguriske kyst til Toscana - via Pisa
Dag 5
Dagstur til Siena
Dag 6
Dagen er din i Montecatini Terme
Dag 7
Lucca og besøk på vingods (frivillig utflukt)
Dag 8
Arrivederci Italia!

Priser

Prisinformasjon

Turpris kr 14600,- pr. person
Pluss kr. 1060,- flyavgift og bagasjetillegg KLM
Totalt kr. 15660,-

Turprisen inkluderer:
Flyreise Stavamger - Milano/Bologna - Stavanger 
Busstransport ifølge program
Båt og togbilletter ifølge program
7 netter på hotell i dobbeltrom
7 frokoster 6 middager (derav 3 på restauranter)
Utflukter ifølge program
Inngangspenger
Tips
Reisevert fra Hjelmeland Sparebank
Reiseleder fra Norsk Tur

Tillegg:
Enkeltromstillegg kr. 1990,-
Superior rom på begge hoteller: Pris på forespørsel
Frivillig utflukt Cinque Terre inkludert lunsjpakke kr. 1000,-
Frivillig utflukt Lucca og vingods inkludert lunsj m/vin kr. 950,-

Flytider:
Stavanger-Amsterdam 06.00-07.30
Amsterdam-Milano 08.25-10.05

Bologna-Amsterdam 17.25-19.35
Amsterdam-Stavanger 21.00-22.25

Vi tar forbehold om endring av turpris i forhold til valutakursen, endringer i flyavgifter, turprogram og eventuelle trykkfeil.

Dagsprogram

Dag 1: Stavanger – Milano – Sestri Levante

/globalassets/europa/toscana/liguria/liguria-programbilder/sestri-levante-and-baia-del-silenzio.jpg

Fra Stavanger reiser vi via Amsterdam til Milano, og fortsetter med buss til Sestri Levante. Denne pittoreske fiskerlandsbyen ligger vakkert til på en halvøy ved Blomsterrivieraen, omgitt av to havbukter, Baia del Silenzio og Baia delle Favole. Den siste, «Eventyrenes Bukt», er faktisk oppkalt etter Hans Christian Andersen, som bodde her i 1833. Hotellet vårt, Grande Albergo, har en historie tilbake til århundreskiftet 1900. Det ligger i en vakker historisk bygning ved stranden, men er nylig totalrestaurert. Her skal vi bo tre netter. Vi har vår første felles middag på restaurant.

Dag 2: Portofino - med tog, båt og til fots

/globalassets/europa/toscana/liguria/liguria-programbilder/portofino-shutterstock_550br.jpg

Vi gjør oss klare for å utforske kysten vestover fra hotellet, langs den vakre delen av Rivieraen til Camogli, med sine populære sjøbad og en lang, rik historie. Vi tar først toget fra Sestri Levante til Camogli. Der får vi litt tid før det går videre med båt til San Fruttuoso. Herfra vandrer vi til Portofino, der det blir tid på egenhånd til lunsj og utforsking av gamlebyen. Portofino er en av de mest innbydende landsbyer i hele Italia. Fargerike hus omgir den maleriske lille havnen. Stedet var et av de første som ble oppdaget for turismen av engelskmennene på slutten av 1800-tallet. I dag er fiskebåtene for lengst erstattet av luksuriøse seilbåter og yachter, og restauranter og kafeer ligger tett rundt havnen. De som ikke har lyst til å vandre, kan ta båt hele veien til Portofino (tillegg i prisen). Alle møtes i Portofino utpå ettermiddagen, før vi drar tilbake til hotellet med båt og tog. Denne kvelden spiser vi middag på egenhånd.

Dag 3: Vandretur i Cinque Terre (frivillig utflukt)

/globalassets/europa/toscana/liguria/liguria-programbilder/italy_turgaere_2.jpg

Nyt dagen på egenhånd eller meld deg på nok en vandretur. På den liguriske kysten mellom Genua og La Spezia finner vi et område som i mange århundrer bare var tilgjengelig med båt. Her ligger de fem små landsbyene Cinque Terre, “fem land”, som klynger seg til den bratte fjellsiden. De pittoreske landsbyene er omgitt av skog, terrasser med vingårder og olivenlunder. De tidligere rivaliserende lilleputtstater er i dag knyttet sammen med jernbane og et nettverk av turstier, den eldgamle Sentiero Azzurro. Som nasjonalpark og verdensarv har regionen fått en enorm popularitet. Enkelte dager er det nesten kø på de smale og bratte stiene, selv om noen veistrekninger er direkte farlige og utsatt for skred. Her skal vi altså vandre, gjennom vingårder og olivenlunder eller langs bratte fjellsider. Med tog går det fra Sestri Levante til startpunktet for vandreturen.

Vi har valgt å legge turen opp slik at det gir valgmuligheter. Noen har lyst til å gå mye, mens andre kanskje har et noe lavere ambisjonsnivå. Siden det er mulig å ta toget fra hver av landsbyene, er det lett å avslutte vandringen etter to eller tre etapper og ta toget derfra og tilbake til Sestri Levante. Vær obs på at vi må ta hensyn til vær og veienes tilstand og at vi tar forbehold om endring av programmet.

Vandringen vår starter fra Manarola. Denne landsbyen er kjent for sin spesielle julekrybbe med mer enn 300 mannshøye figurer rundt om i vingårdene! Neste landsby ligger rundt 50 minutters gange lenger nord. Corniglia ligger høyere opp enn de andre landsbyer og har røtter tilbake til romertiden. Herfra til Vernazza tar det rundt halvannen time og det nærmer seg lunsjtid (pikniklunsj). Vernazza har restauranter og et livlig sosialt miljø. De som ønsker å avslutte vandringen her etter lunsj, kan ta toget tilbake til Sestri Levante – eller det kan passe med et bad her ved den lille stranda først. De andre fortsetter på den siste etappen, mellom Vernazza og Monterosso – to timer på stien som regnes som den bratteste og tøffeste strekningen. Utpå ettermiddagen er vi fremme ved målet! Togturen tilbake til Sestri Levante tar en halvtime. Vi spiser middag sammen på restaurant.

Dag 4: Fra Den liguriske kyst til Toscana - via Pisa

/globalassets/europa/toscana/toscana-programbilder/pisa_fra_kirken.jpg

På romernes gamle vei Via Aurelia går det i dag sørover langs Versiliakysten mot La Spezia og videre til Toscana. Vi passerer de populære og delvis ganske eksklusive badestedene på vår høyre og skimter De apuanske alper på vår venstre side. En hvit fjelltopp skiller seg ut – det er ikke snø, men marmoren av Carrara! Her finnes ikke bare den kjente snøhvite kvaliteten, men rundt 300 brudd med et titalls andre fargenyanser. Overalt langs veien ser vi blokker som er klare til transport eller utskiping. Allerede i oldtiden ble marmor fra Carrara eksportert til flere land, og også i dag kommer kunstnere hit for å velge ut emner til sine statuer, slik Michelangelo gjorde. Andre leier atelier for å arbeide på stedet i en periode. Etter to timers kjøring er vi i Pisa, der vi skal ta en spasertur.

En reise til Toscana kan vanskelig komme utenom Pisa, som har mer enn det skjeve tårnet å by på! Vi lar oss forundre av bygningene på Piazza dei Miracoli, ”Undernes plass”. Her finner vi både domkirken, dåpskapellet og klokketårnet. Etter en omfattende redningsaksjon som varte i mange år, er det nå igjen mulig å klatre opp de 294 trappetrinnene - men køene er lange!

Det er tre utrolig vakre bygninger i lys marmor i forskjellige farger i stilen som Pisa er blitt kjent for. Klokketårnet begynte å lene seg over allerede under byggingen og det var her Galileo Galilei gjorde sine eksperimenter med falltid og pendel. Inne i domkirken er det en lampe som svinger i tråd med en av hans oppdagelser. Det er mange restauranter rundt piazzaen og i gatene ned mot sentrum. Utpå ettermiddagen fortsetter vi til Montecatini Terme og sjekker inn på hotellet vårt der vi skal bo de neste fire netter. Middag på hotellet om kvelden.

Dag 5: Dagstur til Siena

/globalassets/europa/toscana/toscana-programbilder/siena_piazza_del_campo_ovenfra.jpg

Alle vil bli begeistret over denne flotte og uforfalskede middelalderbyen. I de trange og bratte gatene og smugene rundt Piazza del Campo kan vi oppleve stemning og atmosfære fra byens glanstid. Katedralen i hvit og svart marmor er en av Italias vakreste, og Campoplassen, den sentrale og berømte piazzaen, er åsted for det årlige hesteveddeløpet Palio og et fargerikt folkeliv. Med lokalguide tar vi en spasertur i sentrum før tid på egenhånd. Det er nok av butikker og «krinkelkroker» å oppdage. Eller gjør som mange andre: Nyt en cappuccino eller et glass vin med blikket hvilende på folkelivet. Utpå ettermiddagen returnerer vi til hotellet. I kveld skal vi spise middag på hotellet.

Dag 6: Dagen er din i Montecatini Terme

/globalassets/europa/toscana/toscana-programbilder/montecatini_alto_taubane.jpg

I dag har du anledning til å utforske byen på egen hånd. Montecatini er den eldste kurbyen i Italia, og byen bærer fortsatt preg av det. Ærverdige hoteller, nydelige parker, spa- og badeanlegg i jugendstil og en bykjerne med forretninger, alt ligger i gåavstand fra hotellet vårt. Ta en tur til markedet, nyt en spabehandling eller ta byens egen «Fløibane» opp til Montecatini Alto, en malerisk ørneredeby oppe i åsene over byen. Her ligger flere restauranter rundt den koselige piazzaen og turstier fører ned tilbake til Montecatini. Middag på hotellet.

Dag 7: Lucca og besøk på vingods (frivillig utflukt)

/globalassets/europa/toscana/toscana-programbilder/toscana_landliv.jpg

For de som vil tar dagens frivillige utflukt oss med til gamlebyen i Lucca. Dette betraktes av mange som den vakreste byen i Toscana. Det var handelen med silke, vin og olivenolje som brakte velstanden hit. Misunnelsen førte til krig med andre italienske bystater og den massive 12 meter høye ringmuren rundt byens historiske sentrum vitner om krigerske tider. Vi tar en spasertur gjennom smale gater til den imponerende Martinsdomen og den ovale markedsplassen som står på fundamentene til det romerske amfiteatret. Flere steder i byen minner om komponisten Puccini, byens store sønn.

Når det nærmer seg lunsjtid, forlater vi byen for å følge en smal og slyngete vei til en “fattoria”, et vingods med gammel toskansk villa og restaurant. Her venter god mat, akkompagnert av stedets vin. Etter lunsjen blir det anledning til å kjøpe vin, olivenolje og andre lokale spesialiteter. I kveld skal vi ut å spise på restaurant i byen.

Dag 8: Arrivederci Italia!

Flyet vårt har avgang fra Bologna om ettermiddagen. Det gir oss mulighet til å ta en titt på Toscanas hovedstad også. Etter frokost tar vi avskjed med Montecatini og hotellet vårt og drar til Firenze. Her må vi ta beina fatt. Guiden vår viser oss noen av de mest imponerende bygningene, som Katedralen med den karakteristiske kuppelen, Dåpskapellet med «Paradisportene» og Giottos klokketårn. Etter besøket kan du fortelle naboene hjemme om Palazzo Vecchio med Neptunbrønnen og broen Ponte Vecchio, «Den gamle broen». Det er ikke vanskelig å fi nne en restaurant ved lunsjtid og så er det anledning til å ta en titt på bodene på markedet «Mercato Nuovo» - skinnvesker, silke, bøker og spesielle trykk er noe av det som tilbys her, før vi drar til fl yplassen. Vi er hjemme i Stavanger igjen sent på kvelden, etter en uke med fl otte opplevelser i Liguria og Toscana.