Nyttige opplysninger

Budapest

Drikkevann: Vi anbefaler at du ikke drikker vann direkte fra springen. Kjøp heller flasker med mineralvann. Vann heter viz og mineralvann äsväny viz.

Driks/Tips: Service er vanligvis inkludert i prisen, men det er vanlig å gi litt når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj på egenhånd. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i spisesalen. Det er også vanlig å gi til sjåførene etter endt utflukt.

Drosje: Det fins mange piratdrosjer i Budapest! Offentlig taxi anbefales og kan bestilles på hotellet. Det er vanlig å gi ca. 10% i driks. Dersom du tar en taxi på gata, bør du avtale prisen på forhånd. City-taxi 211 - 1111 (engelsktalende).

Elektrisitet: Strømstyrke og kontakter er samme som i Norge.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet.

Forretninger: Varehus har åpent alle dager kl. 10- 18, butikker det samme,( åpnings tider for butikker kan variere på lørdagen). Byens hovedgate for handling er gågaten Váci Utca og gatene rundt. Det største varemagasinet er Skala (både på Buda- og Pest-siden). Den store Markedshallen ligger på Pest-siden, ved Frihetsbroa (Szabadság). Her er det vesentlig salg av matvarer og broderier/klær. Gode kjøp er spekemat, gåseleverpostei og tokajer-vin. Egen fiskeavdeling i underetasjen.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Det anbefales også å skaffe seg et helsetrygdekort gjeldende for EØS- land, via ditt Trygdekontor. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Klær: Temperaturen i Budapest om høsten er ganske lik den hjemme så ta med vanlig høsttøy. Gode spasersko er også viktig og paraply eller lett regntøy anbefales.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver, særlig i tett befolkede gater i områdene rundt Markedshallen, gågaten og Borg- høyden. Se spesielt opp for sigøynere. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc.

Metro: Byen har et godt utbygd metronett som er enkelt og trygt å bruke. Det er selvbetjening ved billettautomatene.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og legge dette i kofferten. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri. Skandinaviske statsborgere trenger kun gyldig pass.

Post/Porto: Frimerker kan kjøpes på posten eller i tobakkskiosker som det er mange av. Postkontor er åpne 8-18 (8-13 på lørdager).

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet (slå "0" først), men det er dyrt. Det er mulig å få kjøpt telefonkort til ulike priser. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Mobiltelefoner fra Norge kan brukes. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet, kan mobilabonnenter bruke telefonen på vanlig måte. For kontantkort gjelder ulike regler; vi anbefaler at du tar kontakt med din teleleverandør for nærmere informasjon.

Termalbad: Termalbad bør du prøve. Det er en viktig del av kulturen, og en stor opplevelse. For turister er Gellertbadet ved Frihetsbroa mest aktuell. Det koster 70-80 kroner. Hotellet har innendørs basseng.

Valuta: Den ungarske myntenheten er Forint (HUF eller Ft) men vi anbefaler å ta med Euro som blir mer og mer utbredt og kan brukes i alle butikker, restauranter, markeder etc. Man kan veksle Euro her hjemme før avreise eller man kan ta med Norske kroner og veksle disse på hotellet.

Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/HUF_NOK.html