Nyttige opplysninger

Istanbul

Apotek: Apotek heter på tyrkisk Eczane.

Banker: Bankene er åpne 08.30/09.00 – 12.00 og 13.00 – 17.00 mandag til fredag. Det er banker i mange av de større hotellene. Det er flere minibanker i områdene rundt hotellene hvor man kan ta ut kontanter på VISA og MasterCard.

Bekledning: Temperaturen i Istanbul vår og høst ligger vanligvis mellom 20 og 25 grader, så du vil hovedsakelig trenge vanlig norsk sommertøy. Ta med en jakke for litt kjøligere kvelder og båttur. Gode spasersko er også viktig, og paraply eller lett regntøy anbefales. Når du besøker templer, kirker og museer, skal lår, knær, armer og skuldre ofte være tildekket. Ikke glem solhatt og solbriller!

Drikkevann: Vi anbefaler å kjøpe drikkevann som heter su eller mineralvann som heter maden suyu.

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert i prisen (se turprogrammet) er det vanlig å gi litt ekstra når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj på egenhånd. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet og til kelnerne i spisesalen. Det er også vanlig å gi til sjåførene etter endt utflukt.

Drosje: De offisielle drosjene er gule og er rimelige i forhold til Norge. Pass på at taksameteret er satt på. Sjåføren forventer litt drikkepenger (10%). Dolmuş er en samletaxi på faste ruter som kjører når den er fullsatt.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt og kontaktene er de samme i Tyrkia som i Norge.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Mht. flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhets-kontrollen, maks 1 liter til sammen.

Forretninger: Vanlige butikker er normalt åpne mandag – lørdag ca kl 9-13 og kl 14-19. Noen har lenger siesta og stenger senere om kvelden. Basarene er stengte på søndager, men små butikker og gateselgere er der til alle døgnets tider. Det er ikke vanlig å prute i handlesentre, heller ikke i gull- og smykkebutikker, unntatt i basaren. På folksomme markeder er det lurt å passe godt på lommebøker og håndvesker.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen.

Kaffe: Kaffe var engang tyrkernes nasjonaldrikk (kahva), men må nå importeres og er derfor dyr. Den serveres i små kopper og likner på en grøtete espresso. Serveres sekerli (“søt”), orta (“halvsøt”) eller sade (“usukret”). Te (çay – uttales tsjai) drikkes overalt og til alle tider! Eller prøv den forfriskende yoghurtdrikken ayran.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon ect. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Porto/post: Frimerker heter på tyrkisk pul og selges på postkontor (PTT) og ofte i hotellets lobby. Post kan også leveres i hotellets resepsjon. Portoen blir hele tiden dyrere på grunn av inflasjonen.

Restauranter: Det er et utall av restauranter i alle kategorier. Av hygieniske grunner bør man unngå å kjøpe mat fra gateselgere.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk. tobakk eller 25 sigarer. Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra. Det er kun anledning til å bytte hele tobakkskvoten med alkohol. Alkoholkvoten kan ikke byttes i tobakk. Man kan også handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Du kan ringe direkte fra hotellrommet (slå “0” først), men det er dyrt. Det er mulig å få kjøpt telefonkort og med dette kan du ringe fra korttelefonen i resepsjonen. Landsnummer til Norge er 0047, og du slår hele nummeret uavbrutt. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet, kan denne brukes på vanlig måte. Har du kontantabonnement er det litt ulik praksis hos de forskjellige leverandørene. Vi anbefaler at du kontakter din leverandør direkte for oppdatert informasjon.

Vaksiner: Statens institutt for Folkehelse anbefaler å ta en Hepatitt A-vaksine for reisen. (Havrix). I tillegg kan det være lurt å ta påfyll av difteri/stivkrampe/polio. En del har god erfaring med å ta drikkevaksine mot turistdiaré. For øvrig henviser vi til det stedlige vaksinasjonskontor.

Valuta: Valutaen heter tyrkiske lira (TRY). Link til oversikt over valutakurs og en praktisk konverteringstabell: https://no.coinmill.com/NOK_TRY.html

Visum/Pass: Skandinaviske statsborgere trenger før avreise kun gyldig pass. Visum ordnes av vår reiseleder på flyplassen etter ankomst. Siden Norge ikke har konsulat i Istanbul (kun ambassade i Ankara) anbefales det å ha med kopi av pass, forsikringspolise og andre viktige papirer. Da unngår man problemer i tilfelle tap.