Generelle opplysninger

Apotek: De fleste apotekene har stort utvalg av vestlige medisiner. Ta kontakt med reiselederen ved akutte problemer. Medisiner på resept bør tas med hjemmefra og oppbevares i håndbagasjen på utreisen.

Drikkevann: Vannet bør ikke drikkes fra springen. Vann på flasker kan kjøpes overalt.

Driks/Tips: Dersom tips ikke er inkludert i turen pris (se turprogrammet) forventes dette av bussjåføren og våre lokale guider. Dersom du er fornøyd, anbefaler vi mellom 5 og 10 rand (ca. 5 – 10 kr.) pr. dag pr. deltager til hver.

Elektrisitet: Strømstyrken er den samme som hjemme, 220 volt, men stikkontaktene er annerledes. Ta derfor med adapter.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at fl yselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i fl yet. Mht. fl ytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen.

Foto: Det er lurt å ha med seg en plastikkpose til kameraet når en er på safari for å unngå støv og sand. Det er også en fordel med kikkert og telelinser ute på safari.

Helse: Ta med nødvendige medisiner samt kopi av en resept hjemmefra. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du si fra om dette i god tid før reisen. Ta med solkrem med høy faktor.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer lommeboken, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme.

Mat: Maten er meget god og variert. Vi spiser på restauranter med bra kvalitet på maten.

Pass: Husk gyldig pass. For reiser til Sør-Afrika kreves det at passet er gyldig i minst seks måneder etter hjemreisedato samt at det har minst to sammenhengende blanke viseringssider. Det kreves ikke visum for norske statsborgere. For utenlandske statsborgere og personer med tjenestepass gjelder andre regler. Den reisende er selv ansvarlig for eventuelt visum. Undersøk alltid i god tid om visum er påkrevd ved det enkelte lands ambassade og i tilfelle hvorvidt det skal utstedes før avreise eller ved ankomst. Eventuelle utgifter til visering bæres av den reisende.

Post/Porto: Normalt kan frimerker bare kjøpes på postkontor, men hotellene vil sende kort og brev for deg. Post til Norge tar normalt fra 7 - 14 dager.

Pruting: I vanlige forretninger prutes det ikke, men på markedene kan en prøve å få avslag på prisen.

Tax-free: Du kan ta følgende tollfritt inn i Norge: Én liter brennevin, 1 ½ liter vin og to liter øl eller tre liter vin og to liter øl. Du kan også ta med én kartong sigaretter eller fem pakker tobakk. Flasker kjøpt utenfor EU/Schengen får du ikke med deg gjennom sikkerhetskontrollen ved mellomlanding, selv om de er forseglet. Man kan nå handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise ombordstigningskort. Ytterligere info finnes på http://www.avinor.no/avinor/bagasjeoginnsjekking.

Telefon: Ringer man hjem, slås først 09 (ut av Sør-Afrika ) og 47 (for Norge) – deretter det ønskede nummer i Norge. GSM virker stort sett over alt, men det er dyrt å ringe hjem. Dersom du bruker mobiltelefon i utlandet, kan denne brukes på vanlig måte. Har du kontantabonnement er det litt ulik praksis hos de forskjellige leverandørene. Vi anbefaler at du kontakter din leverandør direkte for oppdatert informasjon. Tidsforskjell: Sør-Afrika ligger i samme tidssone som oss når vi har sommertid, og en time foran oss når vi har vintertid. Så her slipper du få noe jet-lag!

Valuta: Den Sørafrikanske valutaen er Rand (ZAR). Kursen har svingt noe i det siste, men 1 rand tilsvarer ca 1 krone. De fleste hoteller, butikker og restauranter aksepterer internasjonale kredittkort og VISA. Hvis du vil ta med kontanter anbefaler vi å ta med Rand fra Norge. Norske kroner kan også veksles inn på vekslingskontorer i Cape Town. Ellers er det gode muligheter til å få ut Rand fra bankautomater.

Vaksine: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Sør-Afrika men de gir følgende anbefalinger: ta hepatittvaksine (Havrix), samt oppdatert vaksine mot difteri, stivkrampe og polio. Malaria- og gulfeberprofylakse er ikke påkrevet for årets tur, men sjekk med din fastlege hva som anbefales for deg.