Generelle opplysninger

Sør-Spania

www.andalucia.com
www.costadelsolinfo.net
www.altomreiser.no/destinasjon/15
www.malagaturismo.com
www.museopicassomalaga.org

Betalingskort: Bruk av betalingskort/kredittkort er svært utbredt. Visa, Eurocard, Master, Diners og American Express kan benyttes på de fl este restauranter, hoteller og butikker over hele landet. En taxitur kan derimot ikke betales med kort. Ved tap av kort, kontakt:

Visa +1 410 581 3836

Eurocard + 47 21 01 52 22

Mastercard + 1 636 722 7111

Diners + 47 21 01 53 00

American Express + 1 800 528 4800

Bekledning: Det er vanligvis et mildt og behagelig klima i Andalucía og man trenger i hovedsak vanlig norsk sommertøy. Det kan bli kjølig i høyden, som i Granada og Ronda, ta derfor med en god jakke.

Drikkevann: Kranvannet kan drikkes. Men har man ømfintlig mage, anbefales mineralvann. Du kan velge mellom agua con gás (med kullsyre) og agua sin gás (uten kullsyre). Det er mulig å kjøpe vann i nærheten av hotellet.

Driks/tips: Sjekk turprogrammet for å se om tips er inkludert i prisen du har betalt. Et servicegebyr er vanligvis inkludert i prisen, men det er vanlig å gi tips når servicen er bra. Legg gjerne igjen litt når du kjøper lunsj på egenhånd. Etter endt opphold på hotellet anbefales det å legge igjen noen Euro på rommet og til kelnerne i matsalen. Det er også vanlig å tipse bussjåføren etter endt utfl ukt.

Drosje: De offi sielle drosjene kan stoppes overalt. Men sjåføren er forpliktet til å prioritere de som venter ved taxi-stoppestedene (ved mange gatekryss). Sjåføren forventer tips, ca. 10 %. I Torremolinos brukes ikke taksameter, men det er en fast takst pr. kilometer.

Elektrisitet: Strømstyrken er 220 volt, så man trenger ikke adapter for vanlige elektriske artikler. Forretninger: Vanlige butikker har varierte åpningstider, men de fl este er normalt åpne ca. 10.00 – 13.00, og fra 17.00-21.00. Det er ikke vanlig å prute i forretninger.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer for spesielle ønsker angående plassering ombord i fl yet. EU sikkerhetsregler gir begrenset adgang til å ta med fl ytende væsker i håndbagasjen. Det tillates maks 1 dl væske per beholder gjennom sikkerhetskontrollen. Beholder(e) må pakkes i gjennomsiktig plastpose med lukkeanordning (fås vanligvis på fl yplassen). Kun en pose per person som samlet ikke overstiger 1 liter.

Kriminalitet: Som turist er man spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom på hvor lommebok, kamera, mobiltelefon etc. oppbevares. Det anbefales å legge igjen hjemme unødvendig innhold i lommeboka, samt verdisaker man ikke har bruk for.

Pass: Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis og oppbevare disse kopiene på et annet sted enn originalene. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Porto/post: Postkontorer, Correos, merket med skilt i gult og rødt, har åpningstid 08.00-14.00, lørdag til 12.00. Frimerker kan også kjøpes i tobakksbutikker. Disse er markert med et rødt neonskilt med ordet “estanco”. Her får man også kjøpe telefonkort som kan brukes i telefonkiosker.

Safe: Dersom du vil benytte minisafen på rommet, betaler du en fast pris pr. døgn.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter sprit, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl eller 3 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Én kartong sigaretter eller 5 pakker tobakk. Man kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon: Landsnummer til Norge er 0047, og hele nummeret slås uavbrutt. Mobiltelefon kan brukes på vanlig måte i utlandet. Dersom du har en mobiltelefon med kontantkort, må du 2 døgn før avreise kontakte din teleleverandør for å åpne kortet for utenlandsbruk.

Vaksiner: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Spania/Marokko, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampevaksine og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du kan også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen holder livet ut. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon eller vaksinasjonskontoret for å få utfyllende veiledning.

Valuta: Valuta i Spania er Euro (€).