Panama og Costa Rica

Betalingskort: Bruk av betalingskort /kredittkort er utbredt I begge land. Visa, Mastercard, American Express er de vanligste og blir akseptert i butikker og hoteller.

Drikkevann: Kranvann bør ikke drikkes, vann på flaske kan kjøpes overalt. Agua con gas (med kullsyre) og agua sin gass (uten kullsyre).

Driks/tips: Dersom tips ikke er inkludert (se turprogrammet du har mottatt), forventes dette når services er bra. Legg gjerne litt igjen (10-15 %) når du kjøper lunsj på egen hånd. Etter endt opphold på hotellet anbefaler vi at du legger igjen noe på rommet. Det er også vanlig å gi tips til sjåføren og lokale guider etter endt tur eller frivillig utflukt.

Drosje: Det tryggeste er å bestille taxi i hotellresepsjonen. I begge land advares det mot pirattaxi, bruk bare registrerte drosjer (gule i Panama, røde i Costa Rica, med nummerskilt på taket). Si nei, hvis sjåføren vil plukke opp flere passasjerer.

Elektrisitet: Begge land har US-amerikansk system, med 110- 120 Volt og støpsler med 2 flate ben. Ta med adapter som kan kjøpes i elektrobutikker i Norge.

Flyreisen: Vi gjør oppmerksom på at flyselskapene ikke garanterer å ta hensyn til spesielle ønsker når det gjelder plassering i flyet. Flyreisen til Panama tar ca 11 timer. Behagelige klær og sko, mye drikke (ikke alkohol) og en spasertur av og til anbefales. Mht flytende væsker i håndbagasjen vil det i henhold til EU-regler kun være tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl væske gjennom sikkerhetskontrollen, maks 1 liter til sammen i plastposen.

Klima og klær: I Panama og langs kysten i Costa Rica er det subtropisk klima, med temperaturer rundt 30, hyppige regnbyger og høy luftfuktighet, men noe kjøligere i det sentrale høylandet. Ta med lette bomullsklær og behagelige sko, en varm genser og regnjakke/ paraply. Det anbefales å ha med solkrem, hatt og myggmiddel. Ta med nok skift og klær som tørker rask, og gjerne et ekstra par sko for utfluktene i regnskogen. Det er lurt å ha med en plastpose med lynlås for beskyttelse av kamera.

Kriminalitet: Som turist er man alltid spesielt utsatt for lommetyver. Vær oppmerksom hvor du oppbevarer lommebok, kamera, mobiltelefon etc. Det anbefales å legge fra seg unødvendig innhold i lommebøker, samt verdisaker man ikke har bruk for hjemme. Bruk safen på hotellrommet og vær spesielt varsom når du tar ut penger fra minibank (ATM).

Pass og visum: Passet må være gyldig i minst 6 måneder utover reisen og ha tilstrekkelig med tomme sider. Nordmenn trenger ikke visum for Panama eller Costa Rica, et turistkort ved innreise til Panama er inkludert i turprisen. Dette må oppbevares omhyggelig på turen og vises frem igjen med passet når du forlater landet. Vi anbefaler å ta kopi av pass og forsikringsbevis. Ha kun passkopi med deg på utflukter. Dette sparer mye ergrelse i tilfelle tyveri.

Tax-free: Følgende kan tas tollfritt hjem: 1 liter sprit, 1,5 liter vin/hetvin og 2 liter øl. Du kan også ta inn én kartong sigaretter eller 5 pk tobakk eller 25 sigarer. Flasker kjøpt utenfor EU-området kan ikke tas med i håndbagasjen. Du kan handle tollfritt ved ankomst til Norge mot å vise gjenparten av ombordstigningskortet.

Telefon og internett: Mobildekning er god i byene. Enkelte hotellet tilbyr fri internett (WI-FI), på andre er det mulig mot betaling. Husk å slå av roaming for å unngå unødvendig høye kostnader.

Tidsforskjell: Panama ligger 6 timer etter norsk tid, og Costa Rica 5 timer. Du stiller klokken 6 timer tilbake når du ankommer Panama fra Norge, så en time frem ved ankomst San Jose og tilbake igjen på returen i Panama City.

Vaksiner og helse: Statens Institutt for Folkehelse har ikke påbudt noen vaksiner ved reise til Panama og Costa Rica, men gir følgende anbefalinger: Hvis det er over ti år siden du har tatt difteri/stivkrampe/kikhoste og poliovaksine bør du ha en oppdatering av disse. Du bør også la deg vaksinere mot hepatitt A/gulsott. Påfylling av denne etter ett til to år vil gjøre at vaksinen holder livet ut. Ta gjerne kontakt med din lokale helsestasjon for veiledning. Nødvendige medisiner må oppbevares i håndbagasje, eventuelt med kopi av legens resept. Husk å gi tidlig beskjed om eventuelle allergier eller diettbehov. Det er ikke nødvendig med malariaprofylakse, med viktig å ha med myggmiddel.

Valuta: I Panama brukes det US-dollar. Det finnes i tillegg en egen valuta (Balbao/PAB) med samme verdi som USD, men kun mynter, ikke sedler. Disse bør du bruke opp eller veksle inn før hjemreisen. I Costa Rica heter valutaen Colon (CRC eller Costa Rican Colon). Hundre CRC tilsvarer ca 1,20 NOK. VI anbefaler å ta med noe kontanter i USD, helst mindre sedler. Du kan ikke regne med å kunne veksle norske sedler på hotellene.